DTP’li milletvekilleri, Jandarma Komutanı ile görüşemedi

Güncelleme Tarihi:

DTP’li milletvekilleri, Jandarma Komutanı ile görüşemedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 16:01

ADANA İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay İzzet Cural, DTP’li 5 belediye başkanının gözaltına alınmasıyla ilgili bilgi almak için gelen DTP’li milletvekilleriyle görüşmedi. DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, toplantıda olduğu gerekçe gösterilen Albay Cural’ın görüşmemesini, “Biz TBMM’den geldik. Komutanın bizimle görüşmesi gerekirdi. Fakat görüşmedi. Sanırım kabul etmedi” dedi.

Haberin Devamı

Bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın tutuklanan yeğeni merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı Yakapınar Beldesi’nin DTP’li Belediye Başkanı Osman Keser’in tutuklanmasını protesto ettikleri ileri sürülen DTP’li Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçe Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Şırnak’ın Silopi İlçesi Belediye Başkanı Muhsin Konur, Mardin’in Kızıltepe İlçesi Belediye Başkanı Cihan Sincar, Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçe Belediye Başkanı Emrullah Cin, Adana’nın merkez Seyhan İlçesi’ne bağlı Küçükdikili Beldesi Belediye Başkanı Leyla Güven, DTP Adana İl Başkanı Zeki Karataş ve 2 belediye meclis üyesi ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın dün öğleden sonra gözaltına alındı. DTP İl Başkanı ile İHD Şube Başkanı, bir süre sonra bırakılırken, ‘Gösteri yasasına muhalefet" suçu işledikleri iddia edilen 5 Belediye Başkanı ile 2 belediye meclis üyesi sorguya alındı.

Haberin Devamı

DTP MİLLETVEKİLLERİ ADANA’DA

Bu olay üzerine, DTP’nin Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, DTP Merkez Yürütme Kurulu üyeleri Nurettin Demirtaş ve Selma Irmak ile Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Batman’ın Beşiri İlçesi Belediye Başkanı Burhan Korhan, Batman’ın Gercüş İlçesi Belediye Başkanı Esat Öner, Batman’ın merkeze bağlı Balpınar Beldesi Belediye Başkanı Seyfettin Alkum gece Adana’ya geldi. DTP’li grup, bugün partilerinin Adana İl Başkanı, il yöneticileri ve İHD Şube Başkanı ile birlikte İl Jandarma Komutanlığı’na gitti. Adana Jandarma Bölge ve Yüreğir İlçe Jandarma Komutanlığı ile aynı kışlada olan İl Jandarma Komutanlığı’na, İlçe Jandarma Komutanlığı’nın nizamiyesinden girmek isteyen DTP’liler, nizamiyeye yaklaşık 150 metre uzaklıktaki arama noktasından içeri alınmadı. Nöbetçilerin haber vermesi üzerine gelen bir uzman çavuşun karşıladığı DTP’liler, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay İzzet Cural ile görüşmek istediklerini bildirdi. Uzman çavuştan, “Komutanımız şu an toplantıda, meşgul. Biz müsait olduğunda sizi arayalım” yanıtı alan DTP’liler, “Bizim için bir sorun yok. Ancak, bekleyeceğiz” dediler. DTP’li grup birkaç dakika daha bekleyip, ‘gözaltındaki belediye başkanları ile ilgili gelişmeleri adliyeden takip edelim’ diyerek ayrılma kararı aldı.

Haberin Devamı

Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, 5 belediye başkanı ve meclis üyelerinin gözaltını alınmasını gerektirecek bir şey yaptıklarını düşünmediğini belirtip, “Dünden beri 2 milletvekili, Eşbaşkan vekilleri net bir cevap alamadık. Dün gece Adana’ya gelip, konuyla ilgilenen Cumhuriyet Savcısı, adliye ve jandarmaya sorduk, hiçbir bilgi alamadık. Konuya hala akıl sır erdirebilmiş değiliz” dedi.
DTP’li grup, açıklamaların ardından adliyeye geçti.

‘ASKERİ SEÇENEK ÇÖZÜM DEĞİL’

Jandarma Komutanlığı önünde toplanan DTP yetkilileri ve milletvekillerine, gazetecilerin, “13 askerin şehit olmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine konuşan DTP Eşbaskan Vekili Nurettin Demirtaş, bu konuda daha önce yazılı açıklama yaptıklarını bildirip, “Türkiye’de 30 yıldır bu acıları hep biz yaşıyoruz. Derin üzüntü duyuyoruz. Bu olaylar gündeme geldiğinde askeri seçeneklerin masaya yatırılmasının çözüm olmadığının artık tüm Türkiye’nin görmesi gerekiyor. Parlamentonun inisiyatif alıp, siyasi çözümler nasıl olur, bulması gerekiyor. Ancak bundan önce tartışma ortamının olması gerekiyor. Gerginliğin bu kadar tırmandırıldığı ortamda, yargının her sözcüğe karşı kıskaç oluşturduğu ortamda siyasi çözümleri tartışmak mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı

Siirt Milletvekili Osman Özçelik de, Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ’un yaptığı bir konuşmasını hatırlatıp, “Sayın İlker Başbuğ, bugüne kadar uygulanan devlet politikalarının yanlış olduğunu itiraf etmiştir. Bizim söylediğimiz şey, bu toplumsal sorunlar şiddet yoluyla çözümlenemez. Bu konuda çözüm yolu parlamentodur. Bunun yolunun açılması gerekir. İnanıyoruz ki sağduyu hakim olur. Tek isteğimiz bizde de uygar ülkelerin buldukları ülke gerçeklerine göre bir çözüm bulunur. Olay tarihseldir, siyasaldır, sosyolojik bir hadisedir. Bu görmezden gelinemez. Görmeden çözüm üretemeyiz. Siyasal, barışçıl bir çözüm peşindeyiz. Şiddet hepimizi üzmektedir. Ölen her insan bizim insanımızdır yüreğimizi dağlamaktadır. Ölen her insan bizim insanımızdır, yüreğimizi dağlamaktadır. Buna son vermenin yolu demokratik yollardır” diye konuştu.

Haberin Devamı

BAŞKANLAR ADLİYEDE

Yüreğir İlçesine bağlı Yakapınar Beldesi Belediye Başkanı DTP’li Osman Keser’in tutuklanmasını protesto gösterisinde gözaltına alınıp sorgulanan 5’i belediye başkanı 2’si belediye meclis üyesi toplam 9 kişi önce adli tıp birimine, ardından adliyeye sevk edildi. Adliyeye götürülen DPT’lilerden 6 erkeğin elleri plastik kelepçe ile bağlanırken, 3 kadın kelepçesiz olarak sevk edildi.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMIŞLAR

DTP’li 5 Belediye Başkanı ile Yakapınar Belediye Meclis üyeleri İhsan Tepe ve Mehmet Şerif Elmas, ‘Görevi kötüye kullanmak, toplantı ve gösteri yürüyüşüne muhalefet’ suçlarından, Yakapınar Belediye Başkanı’nın makam şoförü Nebi Şahin ile gözaltındaki Silopi Belediye Başkanı’nın makam şoförü İhsan Konur hakkında ise ‘Görevli jandarmalara mukavemet’ suçlarından işlem yapıldı. Zanlılar, jandarmada susma haklarını kullanıp, ifade vermedi.

Haberin Devamı

Tutuklu ve hükümlüler için kullanılan nezarethane bölümünden adliyeye alınan zanlıların getirilmesi öncesi, adliye ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevik Kuvvet ekipleri, adliyenin arka giriş kapısının bulunduğu sokağa girişleri 2 panzerle kapattı. Araçların ve yayaların girişine izin verilmedi. Adliyeye gelenler diğer kapıya yönlendirildi.

Öğle saatlerinde adliye önünde gözaltındaki DTP’lilere destek amacıyla yaklaşık 70 kişi toplandı, bu sayı, zanlıların getirildiği saatlerde azalıp, 30’a düştü.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!