DTP, kuraklığın araştırılmasını isteyecek

Güncelleme Tarihi:

DTP, kuraklığın araştırılmasını isteyecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2008 12:45

DTP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yaşanan kuraklık ve bu kuraklığın tarımsal üretimdeki etkilerinin araştırılması için Meclis araştırması açılmasını isteyecek.

Haberin Devamı

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yaşanan kuraklık sorununun, gerekli ve yeterli önlem alınmazsa ülkeyi etkileyeceğini öne sürdü.

Bugüne kadar halkın çıkarlarını gözeten tarım politikalarının saptanmadığını ve üretim planlaması yapılmadığını iddia eden Birdal, “Yanlış sulama politikaları nedeniyle tarım topraklarının çölleşmesi gibi yıllardan beri süre gelen olumsuzluklar ve IMF'in yönlendirici politikaları sonucu yaşanan tarımsal krize, bu yıl yağış yetersizliği ile yaşanan kuraklıkta da eklenmiştir” dedi.

4,5 milyon ton olması gereken buğday üretiminin, kuraklık nedeniyle bu yıl 2,5 milyon ton olmasının beklendiğini ifade eden Birdal, “Kırmızı mercimekte ise durum daha vahimdir. Üretimin yarısından fazlası kaybolmuştur. Belki de 10-15 yıl sonra çocuklarımız kırmızı mercimeği yiyemeyecek” dedi.

Haberin Devamı

Birdal, borçlarını ödeyemeyen üreticinin tefeci ile Ziraat Bankası arasında sıkışacağını ve bu durumun gelecek yılların tarım üretimini de etkileyeceğini öne sürerek, “Çünkü bu dönem giderlerini bile karşılayamayan üretici, önümüzdeki dönem tarım üretimi yapmak için gerekli maddi desteği bulamazsa tarım üretimini bırakacaktır. Dolayısıyla yurttaşlarımızın önemli bir bölümü işsiz kalacaktır” diye konuştu.

“KURAKLIK DOĞAL AFET KAPSAMINA ALINMALI”

Akın Birdal, kuraklıktan etkilenen alanları gezerek üreticilerle görüştüklerini belirterek, Diyarbakır'ın merkez ile Çınar ve Bismil ilçelerinde sulanılabilen birkaç tarla hariç tüm tarlaların yüzde 80-90'ının kuraklıktan etkilendiğini bildirdi.


Birdal, kuraklığa karşı bazı önlemler alınması gerektiğini ifade ederek, bu önlemleri şöyle sıraladı:
“Kuraklık doğal afet kapsamına alınmalı. Bir an önce kuraklıktan etkilenen alanların ne kadar olduğu saptanmalı ve zarar ivedilikle belirlenmeli. Üreticinin zararlarının en üst düzeyde karşılanması için çalışmalara başlanılmalı. Önümüzdeki yılın ekimi için gübre ve tohum ihtiyaçlarının karşılanacağı, üreticilere bir an önce duyurulmalı. Üreticinin Ziraat Bankasına ya da başka kamu kurumlarına olan borçları ertelenmeli ve bu ertelemeye kesinlikle faiz işletilmemeli.”

Haberin Devamı

DTP'li Birdal, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kuraklık ve bunun tarımsal üretimdeki etkilerinin araştırılması için Meclis Araştırması önergesini bugün Meclis Başkanlığına sunacaklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!