DT sanatçılarına dizi yasağı

Güncelleme Tarihi:

DT sanatçılarına dizi yasağı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Devlet Sanatçıları özgür

Genelge Devlet Sanatçısı unvanını taşıyan personelini özgür bırakıyor.

Yılan Hikayesi’nde oynayan Ayten Gökçer gibi Devlet Sanatçıları çalışma takvimlerini istedikleri gibi hazırlayabilecekler.

Televizyon seyircisi, dizilerde tanıyıp sevdiği bir çok ünlü sanatçıyı artık beyaz ekranda göremeyecek. Devlet Tiyatrosu sanatçılarının kurum dışı işlerde çalışmasını düzenleyen yeni genelgeye göre DT personeli sanatçılar, televizyon dizilerinde rol alamayacak. Genelgenin yayınlanmasından sonra bir çok dizinin geleceği tehlikeye girdi. DT ise bu konuda taviz vermemeye kararlı.

MİLYONLARCA kişinin severek izlediği pek çok televizyon dizisinin geleceği tehlikede. Oyunculuk performanslarıyla bu dizilerin sevilmesini sağlayan bir çok sanatçı, artık beyaz ekranda görünemeyecek. Devlet Tiyatrosu sanatçılarının dizilerde oynayıp oynayamayacağına ilişkin tartışmaya son nokta koyuldu.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelgeye göre, bundan böyle Devlet Tiyaroları'nın (DT) personeli olan sanatçılar televizyon dizilerinde rol alamayacak.

Genelge, DT kadrosundaki sanatçıların, öncelikle ‘‘kurum içinde görev almış olması’’ koşuluyla sadece ‘‘sinema, video ve televizyon filmleri ile fotoromanlarda’’ oynamasına izin veriyor. Sanatçıların dışarıda çalışma süresi de 3 ay ile sınırlandırıldı. DT içinde görev verilmeyen sanatçılar ise hiç bir şekilde kurum dışı işlerde çalışamayacak.

Asilere ağır ceza: Genelgeye aykırı davranan sanatçılar hakkında, 15 günden 3 aya kadar maaş cezası uygulanacak. Bu davranışı tekrarlayan sanatçı, 3 aydan 6 aya kadar maaş cezası alacak veya kademe ilerlemesi durdurulacak. Üçüncü kez tekrarlanması halinde sanatçının kurumla ilişkisi kesilecek.

Nelere izin var

Özel tiyatrolarda çalışmak isteyen sanatçılar, DT Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen kriterlere uygun tiyatrolarda ve belirtilen sürelerde görev yapabilecek.

DT sanatçıları, Genel Müdürlük tarafından uygun görülen ulusal ve uluslararası tiyatrolarda, yurtdışında Türklerin kurup işlettiği ve Türkçe oyun oynanan tiyatrolarda, Kültür Bakanlığı'ndan yardım alan özel tiyatroların yardıma esas olan projelerinde çalışabilecek.

DT sanatçılarının, TRT'de seslendirme yapmaları serbest. Bunun dışındaki seslendirmeler için müdürlüğün olumlu görüşü ve izni gerekli.

Özel ve kamu kuruluşlarına ait okullarda ders vermek isteyen sanat personeline de Dış Eğitim Danışma Komisyonu'nun onayı alınarak izin verilecek.

Genel Müdürlük, prova, oyun, turne ve program akışındaki değişiklik nedeniyle verdiği izni iptal edebilecek.

Sanatçılar izin alarak reklam filmlerinde görev yapabilecek.

Hangi dizide kim var?

Baba Evi: Ali Düşenkalkar, Ali Çimen.

Kaynanalar: Ege Aydan, Defne Sezer.

Hayat Bağları: Melek Baykal

Yılan Hikayesi: Ömer Levent Ülgen

Umut Yolcuları: Baykal Saran, Şermin Hürmeriç.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!