DSİ'nin örnek girişimi

Güncelleme Tarihi:

DSİnin örnek girişimi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Seyfe Gölü'nün kaderi, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in uyarısı, Çevre Bakanlığı ve Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin (DHKD) ısrarıyla değişti ve Türkiye'de yeni, uzlaşmacı çevre anlayışının ilk örneğini oluşturdu.

Garanti Bankası'nın katkılarıyla ‘‘Öncelikli Alan Projeleri’’ çalışmalarını sürdüren DHKD, 1-2 Haziran tarihlerinde bölgeye bir basın gezisi düzenledi. ‘‘DSİ'ye Teşekkür’’ gezisi, tüm ilgilileri bir araya getirmesi, tartışma, inceleme platformu yaratması açısından önemliydi. Cumhurbaşkanı Demirel'in 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü'nde ‘‘Seyfe'nin mutlaka yaşatılmasına’’ ilişkin uyarısı ve DHKD'nin yoğun çabaları, sonunda meyvelerini veriyordu.

DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Doğan Altınbilek, Türkiye'nin önde gelen kurumlarından olan DSİ'nin değişimi önemsediğini, özellikle çevre konusunda hassas olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

‘‘Her türlü öneriye açığız. Projelerimizin doğayı gözetmesi öncelikli hedefimiz. Temel faaliyetlerimiz tarım, enerji, hizmet ve çevre. Yatırım bütçemiz 461 trilyon. Bu, Türkiye bütçesinin üçte biri. DSİ çevrenin korunmasında çok etkili olabilir ve olacaktır. Gelişen yeni bilinç DSİ'yi değiştirdi...’’

KUŞLAR KORUNACAK

DSİ'nin üst düzey yetkililerinin verdiği bilgiye göre yeniden değerlendirmeye alınan Seyfe-Mucur Ekolojik Koruma Projesi, 1987'de başlatıldı. Proje, 15 bin 792 hektara yayılan drenaj ve ıslah çalışmalarını içeriyor. Yeniden değerlendirmeye alınan proje kapsamında, ana kanal (AB), 2.5 km kuzeye çekilecek ve böylece 5 bin hektarın daha korumaya alınması sağlanacak. Kanalın şimdiye kadar 7 kilometresi tamamlandı ve 2 trilyon harcandı. İki yıl içinde bitirilmesi öngörülen AB kanalının uzunluğu 25 kilometre. Seyfe Gölü'nün tuzluluk ve kirlilik oranı esas alınarak kanalın işletimi, kapaklarıyla tam denetim altında olacak. Yedek boşaltım kanalı B-1'in yapımı da DSİ Genel Müdürü Prof. Altınbilek'in önceki günkü kararıyla gözetim altına alındı. Prof. Altınbilek, ‘‘Yeni bir araştırma yapılsın ve B-1 kanal projesi 15 yıl beklesin’’ dedi.

Bu arada, Seyfe Gölü'nün tatlı su kaynağının Mucur Belediyesi tarafından beş yıldır içme ve kullanma suyu olarak yararlanılması sorununa da çare bulunacağı vaat edildi. DHKD Genel Müdürü Nergis Yazgan ise DSİ ile Çevre Bakanlığı'nın işbirliğinin çok umut verici olduğunu belirtti. Sulakalanları doğal miras olarak niteleyen Yazgan, yeni bir fizibilite raporu hazırlanmasını, sazlıkların mutlaka korunmasını istedi.

Seyfe'nin kimliği

Kapalı havzası içinde tuzlu ve sığ bir göl. Asya ve Avrupa'nın en önemli kuş cennetlerinden biri. Her yıl yüz binlerce su kuşunu konuk ediyor. 2 bin çift flamingo, 100 çift ak pelikan ve 500 çift Akdeniz martısı, alanda üreyen kuş türlerinden sadece birkaçı. Tuz Gölü'nden sonra ikinci büyük flamingo kolonisini barındıran Seyfe Gölü, aynı zamanda flamingoların tüm Avrupa kıtası içinde yumurtladığı üçüncü büyük üreme kolonisi. Flamingolar, göl içinde bulunan çok sayıdaki irili ufaklı adalarda kuluçkaya yatıyorlar. DHKD, göl ve çevresinde 187 kuş türü tespit etti. Flamingoların dışında sakarca kazı, suna, angıt, çamurcun, fiyo, turna, sakarmeke gölün diğer önemli ziyaretçileri. Seyfe Gölü, Kültür Bakanlığı tarafından 1. derece Doğal SİT ilan edildi. Çevre Bakanlığı tarafından uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamına alındı ve Orman Bakanlığı tarafından 1990'da Tabiatı Koruma Alanı ilan edildi.

Dünya flamingolarının başkenti, Kırşehir'in kuzeydoğu-sundaki Seyfe Gölü, zarif konuklarını ağırlamaya devam edebilecek. Devlet Su İşleri (DSİ), gölün bir bölümünün kurutulması amacıyla başlattığı 6 trilyonluk projesini gözden geçirme kararı aldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!