DP'nin yeni genel başkanı işbaşı yaptı

Güncelleme Tarihi:

DPnin yeni genel başkanı işbaşı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2011 10:24

DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek ve beraberindeki heyet, Anıtkabir'i ziyaret etti.

Haberin Devamı

Aslanlı Yol'dan yürüyerek Anıtkabir'e gelen Zeybek ve beraberindekiler, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.

Zeybek daha sonra Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Namık Kemal Zeybek, deftere şunları kaydetti:
“Büyük Atatürk, yıllardan beri yolunuzu, düşüncelerinizi ve hizmetlerinizi televizyonlarda, basında, salonlarda, okullarda yeniden anlatmak uğraşı içerisindeyim.
Şimdi Demokrat Parti Genel Başkanı olarak Cumhuriyetin kazanımlarına ve değerlerine sımsıkı kalarak, demokrasi ve halka hizmet yolunda Genel İdare Kurulu üyesi arkadaşlarımla birlikte huzurundayız, izindeyiz ve yolundayız.”

Zeybek, bugün seçilmesinin ardından ilk Genel İdare Kurulu'nu topladı. DP Turgut Özal Kampüsü'nde, görev dağılımının da yapılacağı ilk GİK toplantısını yaptı.

Haberin Devamı

Binaya gelişinde kurban kesilerek karşılanan Zeybek, toplantı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çizgilerinin, tarihin derinliklerinden gelen milli, manevi ve insani değerlere bağlılık esasına dayandığını bildirdi.

“Bu çizgi, Atatürk'ün ortaya koyduğu Celal Bayar'ın temsil ettiği, (Adnan) Menderes'in halka kucaklaştığı ve coşku kattığı, yapılan büyük hizmetlere hizmetler katan (Süleyman) Demirel'in ve bir başka koldan hizmet eden merhum Turgut Özal'ın ortaya koyduğu çizgidir” diyen Zeybek, bu çizgiden sapmanın Türkiye için sıkıntı getirdiğini, kendilerinin ise bu çizgiden sapmayacaklarını söyledi.

İnsan hak ve özgürlüklerinin kendileri için temel bir kavram olduğunu belirten Zeybek, katılımcı demokrasiyi gerçekleştireceklerini ve bunu parti içinde başlatacaklarını vurguladı.

Zeybek, şöyle devam etti:

“Bir siyasi partinin kendi içerisinde demokrasi yok ise, demokratik kültür oluşmamışsa, o siyasi partinin iktidarında ülkede demokratik bir hayatın ve yönetim biçiminin oluşması da mümkün değildir ve biz bugün dehşetengiz bir biçimde bu sıkıntıyı yaşıyoruz.

Demokrasiyi anlayamamış, demokrasiyi içine sindirememiş ve partilerinde tek adam yönetimini gerçekleştirmiş olan siyasi partilerin ülkede nasıl bir yönetim gerçekleştirdiklerinin en keskin, en açık örneğini bugün iktidarda bulunan parti ülkede yaptıklarıyla ortaya koyuyor.”

Haberin Devamı

“MANKURT EKONOMİSİ”

Partisinin önceliğinin; tabandan kalkınma ve alt grupların zenginleştirilmesi olduğunu anlatan Zeybek, siyasal iktidarın, halkı önce yoksulluğa ittiğini, sonra kömür ve gıda gibi yardımlarıyla kendisine bağımlı hale getirdiğini ifade etti.

“Türkiye, Mankurt ekonomisine sokulmuştur” diyen Zeybek, bu kavramın Cengiz Aytmatov'un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” adlı eserinde yer aldığını belirtti.

Zeybek, şöyle devam etti:

“Mankurt sözü dünyanın bir çok diline girmiştir. Mankurt nedir; eskiden esir alınan insanlar, güçlü kuvvetli insanlar, kızgın güneşin altında bağlı ve çıplak olarak yatırılır, kazıtılmış kafalarına yeni kesilmiş oğlak derisi geçirilir. O kızgın güneş altında o deri kafayı sıkıştırır ve çıkmaya başlayan saçlar oğlan derisiyle bütünleşir ve bir bardak su için bir avuç yemek için her şeyini vermeye hazır insanlar, sahiplerinin getirdiği ve verdiği bir bardak suyla köle haline getirilirlermiş.

Haberin Devamı

Önce sıkıntı, ızdırap, yoksunlaştırma, sudan yiyecekten yoksunluk, gölgeden yoksunluk sonra bütün bunları yapanın getirip verdiği bir parça su, neyi kastediyorum; bugünkü iktidar bir taraftan yoksulluğu yaygınlaştırıyor, işsizliği yaygınlaştırıyor, sonra yoksullaşan, yoksunlaşan insanlara getirip kömür vererek o minnet duygusunu istismar ederek oy almaya çalışıyor; işte bunun adı Mankurt ekonomisidir.”

Konuşmasında, Türk halkının yüzde 60'ının yeni bir partiye ortaya çıkmasını istediğini anlatan Zeybek, bu insanlara “yeni parti değil yeniden Demokrat Parti” dediklerini bildirdi.

SORULAR

Namık Kemal Zeybek, “Danıştay'ın son başörtüsü kararı” ile ilgili görüşünün sorulması üzerine, “Biz insanların inançlarından ya da temayüllerinden ötürü ya da zevklerinden ötürü nasıl giyineceklerine karışılmasını demokratik kültür ve demokratik zihniyetle bağdaştıramıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Zeybek, seçim ittifaklarına nasıl baktığının sorulması üzerine, “İttifaklara çok sıcak, sımsıcak bakıyoruz ve hemen buradan çıkar çıkmaz hemen ittifaka başlayacağız, halkımızla ittifak edeceğiz” görüşünü dile getirdi. Zeybek, seçim sonrasında tek başına iktidar için yeterli oyları olmamaları halinde hem iktidar hem de muhalefet partisiyle, şartları koyup anlaşıp koalisyon kurabileceklerini de kaydetti.

Namık Kemal Zeybek, “Hüsamettin Cindoruk kongreye gelmedi, Mesut Yılmaz partiden istifa etti. Bir tepki mi var?” sorusunu yanıtlarken, Cindoruk'un, uzun zamandır aday olmayacağını ve tarafsız kalacağını söylediğini ve “bulaşıcı bir hastalığa da yakalandığını duyduğu Cindoruk'un, bu hastalığı kendilerine bulaştırmamak için gelmediğini” ifade etti. Zeybek, ayrıca DYP ve Anavatan Partisi'nin birleşmesi için “ara dönemde gösterdiği başarılı genel başkanlıktan dolayı kendisini kutladığını” söyledi.

Haberin Devamı

Zeybek, Mesut Yılmaz'ın “yetişmiş, hizmet etmiş değerli bir siyasetçi” olduğunu belirterek, vereceği her karara saygı duyacaklarını bildirdi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!