Donana, Bergama, mesela Artvin

Güncelleme Tarihi:

Donana, Bergama, mesela Artvin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kimliğini açıklamadı. Sadece uyardı. Çalışan bir kadındı. Telefondaki ses, İspanya'daki çevre felaketini örnek verdi ve maden uğruna bereketli topraklarımıza kıyılmamasını istedi. Bergama ve Artvin'deki altın manevraları konusunda tam alarmda olmamızda ısrar etti.

Meçhul okuyucumuz haksız değildi. International Herald Tribune Gazetesi, 25 Nisan'dan bu yana İspanya'nın çırpınıp durduğunu yazdı. İhmalin ayrıntılarını duyurdu. Aslında facia geliyorum demişti. Madenin sahibi Kanada-İsveç ortaklığı Boliden şirketinden bir mühendis 1995'de atık havuzundan sızıntılar olduğu uyarısı yapmıştı. İş bilen, dürüst görevlilere hiç gerek yoktu, derhal kovuldu.

Gazetelerdeki eleştiri bombardımanı kesilmiyor. Doğal parkın hemen yanıbaşına zehirli atıkların depolanmasına nasıl izin verirsiniz? Bir mühendisin uyarısını neden dikkate almaz ve hiçbir şey yapmazsınız?diye soruluyor. Şirket tüm zararı karşılamayı vaat etti. Uzmanlar ise kimyasal atıklara bulanan, bataklığa dönen bölgedeki tahribatın izlerinin sonsuza kadar süreceğini belirtiyorlar. Katledilen Guadiamar nehri, kum bendiyle Guadalquivir Nehri'ne yönlendirildi ve Donana kurtarıldıysa da kuş, balık, kurbağa ölüleri insanın içini sızlatıyor. İğrenç bir kokunun esir aldığı bölgedeki görevliler, gönüllüler ancak gaz maskeleriyle pisliği temizlemeye çalışıyor.

İspanya'nın facia bilançosu korkunç. Yaklaşık 5.5 milyon metreküp zehirli, atık su, 1500 olimpiyat havuzunu doldurabilecek nitelikte. Yedi tonluk zehirli çamur, pirinç, pamuk tarlalarını, otlakları ve zeytin ağaçlarını kaplamış. Maddi kayıp en az 10 milyon dolar. Şimdiye kadar 20 ton balık ölüsü toplanmış, zehirli suların toprağa sızması, Guadiamar'ın yön değiştirmesiyle Donana Parkı'nın susuzluğa mahkum edilmesi diğer önemsiz ayrıntılar. Çevreciler, tabiatın göz göre göre hiçe sayılmasına bir başlık atmışlar: Resmi laçkalık...

Aklıma Bergama geliyor. Eurogold'un siyanürle altın arama hayali ve köylülerin haklı direnişi. Çevre Bakanlığı maden işletme faaliyetinin iptali konusunda Danıştay'dan tashihi karar isteyeceğini açıkladı. Bergama'nın kaderini tayin edecek yasal süreçte son aşamalara geliyoruz. Altın nedeniyle göz dikilen bir başka yöre Artvin'in Cerrattepesi. Havasını, suyunu, yeşilini bir başka yörede bulamayacağınız aşkım Artvin. Enerji Bakanlığı'nın 580 yerde altın arama izni verdiğini, 171 yerde ön işletme ruhsatı çıkartıldığını hatırladıkça ürperiyorum. Türkiye'de İspanya manzaraları yaşanmasından korkuyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!