Domuzcuk şehirde

Güncelleme Tarihi:

Domuzcuk şehirde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kahraman domuzcuk ‘‘Babe/Bebe’’ kaldığı yerden devam ediyor. Ama bu kez çiftlikte değil şehirde ve ‘‘Mad Max’’in yaratıcısı George Miller'ın yönetiminde. ‘‘Bebe Şehirde’’ bugün gösterime giriyor.

Dört yıl önce, 1995'te gösterime girdiğinde 7'den 70'e herkesin sevgilisi haline gelen sevimli pembe domuzcuk ‘‘Babe/Bebe’’ yeniden huzurlarınızda. Yönetmenliğini Chris Noonan'ın yaptığı Avustralya yapımı ilk film, olağanüstü bir gişe hasılatı elde etmiş, tam 7 dalda Oscar'a aday gösterilmiş, Görsel Efekt dalında Altın Küre Ödülü almıştı. Dick King-Smith'in ‘‘The Sheep-Pig’’ (Çoban Domuzu) adlı kitabından uyarlanan ‘‘Babe/Bebe’’, kendini çoban köpeği sanan sevimli domuz yavrusu Babe/Bebe'nin ve hayvan arkadaşlarının çiftlikteki maceralarını konu alıyordu.

Gişede başarı kazanan çoğu film gibi, ‘‘Babe/Bebe’’nin de devam filmi çekilmeye karar verildi ve ortaya ‘‘Babe in the City/Bebe Şehirde’’ çıktı. Evet, sevimli domuzcuk bu sefer şehre indi. İlk filmde olduğu gibi, devam filminde de Bebe, insanlara yardımcı olmaya çalışıyor. Olaylar, ilk filmin kaldığı yerden, yani Bebe'nin yarışmada ödül kazanıp bir kahraman olarak Hoggett Çiftliği'ne dönüşüyle başlıyor. Çiftçi Hoggett (ilk filmde de aynı rolü canlandıran James Cromwell), Bebe'nin istemeden yol açtığı bir kaza yüzünden yatağa bağlı kalmak zorunda kalınca, çiftlikteki işler aksıyor. İşler aksayınca banka borçları ödenemiyor ve iflasın eşiğine geliniyor.

Bu durumda çiftçinin karısı (yine ilk filmde oynayan Magda Szubanski) çiftliği kurtarmak için şu yola başvuruyor: Yeni bir yarışma kazanması umuduyla Bebe'yi alıp şehirdeki fuara götürmek. Ama şehirdeki hayat, çiftlikteki asude hayata benzemiyor. Tehlikenin, kötülüğün kol gezdiği büyük şehir cangılından sağ salim çıkabilmek için şahsiyetli domuzcuk -bu arada kendine yeni arkadaşlar edinmeyi de ihmal etmiyor- yeni maceralara atılmak zorunda kalıyor.

Üçüncüsü yolda

‘‘Bebe Şehirde’’nin yönetmenliğini George Miller üstlenmiş. 1979'da ‘‘Mad Max’’ filmiyle adını duyuran Avustralyalı yönetmen, Mel Gibson'ı uluslararası bir yıldız haline getiren bu yakın geleceğin kábuslarını bir üçleme olarak çekmişti. 1987'de çılgın bir cadılık hikáyesi olan ‘‘The Witches of Eastwick/Kasabanın Cadıları’’nı yöneten, 1992'de yaşanmış acıklı bir hikáyeyi ‘‘Lorenzo's Oil/Lorenzo'nun Yağı’’ adıyla sinemaya uyarlayan Miller, ilk ‘‘Bebe’’ filmine de yapımcı ve senarist olarak imza atmıştı. Dick King-Smith'in kitabını on yıl önce okuduğunda böyle bir diziyi başlatmaya karar veren Miller, senaryo yazarlarından biri olduğu ‘‘Bebe Şehirde’’nin bir üçlemenin ikinci bölümü olduğunu belirtiyor. İyi bir devam filmi yapmanın oldukça zor bir iş olduğunu kabul eden ve ‘‘Her şeyden önce konu, konu, konu...’’ diyen yönetmen, şunları söylüyor: ‘‘İlk filmin başarısında 'karanlık yüz' olarak adlandırabileceğimiz unsurların vurgulanmasının önemli payı oldu. Ben şahsen iyi bir öykünün bu öteki yüzü de içermesi gerektiğini düşünüyorum. Her iki yönünü de veremezseniz bütüne ulaşmanız mümkün olmaz. İlk 'Bebe' filmi çocuklara yönelik bir filmdi ama komedi unsurlarının yanı sıra değer bilme, ölüm, kader, cesaret ve bağnazlık gibi konuları da işliyordu. O film belki küçük bir masal olarak adlandırılabilir ama büyük soruları ele alıyor ve o sorulara dürüstlük ve espriyle karışık cevaplar veriyordu. Şimdi 'Bebe Şehirde'de de aynısını yapmaya özen gösterdik.’’

Gelelim yapım notlarına: Uluslararası bir yapım ekibinin görev yaptığı filmin görsel efektleri üç ayrı ülkede birden gerçekleştirilmiş. Tamamı Avustralya'da çekilen filmde 800'e yakın ‘‘hayvan aktör’’ rol almış. Hayvanların eğitimini üstlenenler ise ‘‘Beethoven’’ ve ‘‘K9’’ gibi filmlerde hayvan eğitmenliği yapan Karl Lewis Miller ile egzotik hayvan eğitmeni Steve Martin.

Filmin müziklerini Avustralyalı besteci Nigel Westlake bestelemiş; Peter Gabriel ‘‘That'll Do’’ adlı şarkıyı söylüyor. Edith Piaf'ın ‘‘Non, je ne regrette rien’’, Dean Martin'in ‘‘That's Amore’’, Elvis Presley'in ‘‘Are You Lonesome Tonight’’ ve 40'lı yılların ünlü şarkısı ‘‘Chatanooga Choo Choo’’ gibi parçaların da farklı ve ilginç yorumlarına yer verilmiş.

BEBE ŞEHİRDE

BABE: PIG IN THE CITY

Yönetmen: George Miller

Senaryo: George Miller, Judy Morri, Mark Lamprell

Görüntü: Andrew Lesnie

Müzik: Nigel Westlake

Oyuncular: Magda Szubanski (Bayan Hoggett), James Cromwell (Çiftçi Hoggett), Mary Stein (Otel sahibesi), Mickey Rooney (Fugly Floom)...

1998 Avustralya yapımı, 96 dk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!