Domuz gribine karşı ‘taşın suyu’

Güncelleme Tarihi:

Domuz gribine karşı ‘taşın suyu’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2009 16:41

BALIKESİR'in Edremit İlçesi’nde kurulu bir firma, tüm dünyayı tehdit eden ‘domuz gribi’ virüsü üzerindeki laboratuvar çalışmalarında kullanılmak üzere ABD’ye, dezenfektan özelliğine sahip 1000 litre taş suyu (kayaç çözeltisi) gönderdi.

Daha önce, yaptığı makineyle 3 bin yıllık zeytin karasuyu sorununa çözüm getiren Faruk Durukan’ın bu kez kaya çözeltilerinden elde edip ‘firetex’ adını verdiği ürün ABD’de heyecan yarattı.

Edremit'te kurulu olan Kale Naturel Bitkisel Ürün, Gıda Kozmatik ve Tarım Ürünleri Dış Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’nin sahibi Faruk Durukan, kendisi tarafından 5 yıl önce kayaç çözeltilerinden elde edilen ‘firetex’ adını verdikleri ürünün, ABD'li bilimadamlarınca incelendikten sonra ‘domuz gribi’ virüsüne karşı kullanılabileceğinin saptandığını söyledi. ABD'de faaliyet gösteren ‘Skaya Co’ adlı AR-GE şirketine 1000 litrelik taş suyu (kayaç çözeltisi) gönderdiklerini aktaran Durukan, çalışmalarına ilişkin de bilgi verdi.

Faruk Durukan, ‘firetex’ hakkında, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ), 9 Eylül Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi ile yurt dışından birçok üniversiteyle ortak çalışma yürüttüklerini, raporlamalar yaptıklarını aktardı. Antiseptik ve dezenfektan özelliğe sahip suyun, antibakteriyel, antimikrobiyel, antifungus ve antivirüs gibi özelliklerinin onaylandığını belirten Durukan, ‘mikropsavar su’ olarak da bilinen firetex’i sadece ABD değil, Yunanistan, Almanya, İngiltere ve İsveç’e ihraç ettiklerini, bugüne kadar yurt içi ve dışında 100 binlerce ton satış yaptıklarını bildirdi. Durukan, “ABD'li firmanın Türk temsilcisi Yavuz Gün, bizimle iletişime geçti. Domuz gribi virüsü üzerinde laboratuvar çalışmalarında kullanılmak üzere firetex adlı ürünü talep ettiklerini bildirdi. Biz de memnuniyetle kabul ettik. Domuz gribi virüsü üzerinde çalışma yapan ABD’li bu AR-GE firmasını tebrik ediyorum. Taş suyu buluşumun üzerinde çalışma yapılmış ve virüse karşı etkili olabileceği saptanmış. Litresi 2 dolar gibi sembolik bir ücretle bu ürünü verebileceğimizi ancak tek şartımızın bulunduğunu söyledik. Şart olarak da, bu ürünün bir Türk buluşu olarak açıklanmasını istedik. Bu şartımızı kabul edildi. Bunun üzerine 3 boyutlu laboratuvarlarda daha detaylı bir çalışma yapmak için bizden su satın aldılar. İnşallah kısa sürede bir ilaç haline getirilerek tüm dünya ülkelerine bu madde anti virüs olarak gönderilir” diye konuştu.

ABD şirketi Skaya Co. adına alımı gerçekleştiren Yavuz Gün ise, Türk bilimadamlarının son yıllarda buluşlarıyla dünyada adından söz ettirmeye başladığını vurguladı, “Faruk bey de bu bilim öncülerinden bir tanesidir. Onlarca ülkenin gözü Faruk Durukan’ın çalışmaları üzerinde. ABD’de de buluşları heyecan yaratıyor. Kendisini tebrik ediyor, taş suyu çalışmalarında bizleri kırmayarak yardımcı olduğu için de teşekkür ediyorum” dedi.

FİRETEX İLE ‘MİLENYUM ÖDÜLÜ’ ALMIŞTI

Durukan, ‘mucizevi su’ olarak tanımlanan bu ürün sayesinde, 2006 yılında Ticari Liderler Kulübü tarafından İspanyanın başkenti Madrid’te 17’ncisi düzenlenen Uluslararası Yapı Ödülleri kapsamında ‘Milenyum Ödülü’ne layık görülmüştü.

İLKOKUL MEZUNU

İlkokul mezunu Türk mucit Faruk Durukan, patentini aldığı ‘sindirmatik’ adlı, 3 bin yıllık zeytin karasuyu sorununu çözüme kavuşturan makinesiyle de dikkati çekmişti. Zeytin karasuyunu ilaç, kozmetik ve gıda sektörü için hammadde haline getiren makine, çok sayıda ülkeden sipariş almıştı.

ZEYTİN ÇEKİRDEĞİNDEN AKTİF KARBON

Beş yıl önce de taşın suyunu çıkararak yanmayan ürünler elde edilmesinin önünü açan Durukan, ‘dünya ülkelerinin stratejik değeri’ olarak bilinen maddeler arasındaki aktif karbonu, zeytin çekirdeğinden Türkiye'de üretmeye başlamıştı. Durukan, ayrıca bitki kök, gövde ve yapraklarından özel ayrıştırma yöntemi ile ekolojik boya üretiyor, kayaç çözeltisinden elde ettiği eksi 120 derecede donmayan suyu ise havaaalanlarındaki buzlanmanın önlenmesi için kullanılan bir ürün haline getirip ihraç ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!