Dolar 1.19 YTL'nin de altına indi

Güncelleme Tarihi:

Dolar 1.19 YTLnin de altına indi
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 13:50

ABD para birimi dolar, YTL karşısında yeni bir düşüş trendine girdi.

Haberin Devamı

Önceki günlerde 1.20 seviyelerinde tutunan dolar, bugün gelen hızlı satışların etkisiyle önce 1.20'yi, arkasından 1.19'u kırdı ve 1.18'li seviyelere geriledi.

Dolar, gördüğü bu seviyelerle yaklaşık son 6.5 yılın en düşük seviyelerinde bulunuyor.Â

Bugün yurtiçinde yurtdışına göre daha sert bir hareket olduğunun altını çizen uzmanlar, bu noktada Citigroup'dan gelen rapora dikkat çekiyor. Citigroup , Türkiye'de faizlerin düşmeye devam edeceği bir ortamda, Türk bankalarının büyüme ve değer yaratma kapasitelerine dikkat çekerek, hisse fiyatlarının yükselme potansiyelinin olduğu değerlendirmesini yaptı. Bu rapor borsada hızlı alımlara sebep verirken, aynı zamanda dolarda da satış baskısının fazlalaşmasına neden oldu.

Uzmanlar, dolarda 1.20 seviyesinin uzun süredir kritik bir destek olarak görüldüğünü, bu seviyenin altına inilmesinin de satışları artıran diğer bir neden olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Mevcut durumda doların henüz dibini bulmadığını söyleyen uzmanlar, özellikle ABD tarafından gelecek verilerin önemli olduÄŸunu belirtiyor. Bu noktada ABD'de bugün açıklanacak olan ABD tarımdışı istihdam verileri büyük önem taşıyor. Verilerin ABD ekonomisinde saÄŸlamlığa iÅŸaret etmesi halinde dolarda tüm dünya para birimlerine karşı bir yükseliÅŸ yaÅŸanabilir.Â

Tarım dışı istihdam artışının zayıf gelmesi halinde ise bu durumun FED'i faiz indirimine devam etmeye zorlaması gündeme gelecek. Uzmanlar, böyle bir ortamda dolarda yeni bir satış dalgası yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

ABD'de istihdam yüksek çıktı

Ekonomist Dergisi'ne konuÅŸan uzmanlardan Ata Yatırım BaÅŸekonomisti Nurhan ToÄŸuç, dolardaki düşüş sürecinin devam etmesini beklediÄŸini ve Suudi Arabistan ile Çin'in global çapta bir krize neden olmadan dolardan çıkma isteklerini yerine getirebilirlerse 1 YTL'nin 1 dolara eÅŸit olabileceÄŸi günlerin yakın olduÄŸunu söyledi. Â

Yapı Kredi Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Cenk Özçelik ise, yıl sonu için dolar kuru beklentilerinin 1.26 olduğunu söyledi.

İş Bankası Hazine Müdürü Erdal Aral, doların 1.20 altındaki seyrinin kalıcılığının sorgulanması gerektiği görüşünde.

Haberin Devamı

Denizbank Hazine Yönetmeni Mehmet Artuk, dövizde aşağı yönün kısıtlı olduğunu, ancak bunun çok da yükselecek anlamına gelmemesi gerektiğini belirtti. Artuk, "Daha çok yatay bir hareket göreceğiz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!