Dokuz-altı çalışan başarılı olamaz

Güncelleme Tarihi:

Dokuz-altı çalışan başarılı olamaz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2001 11:16

Eray Yüksek, stajyer olarak işe başladığı IBM'in Avrupa, Orta Asya ve Afrika Bölgesi'nden (EMEA) Sorumlu E-servers Satış Müdürü olarak atandı. Transferden önce IBM Türk Satış Müdürü olarak çalışan Yüksek'e göre başarının iki önemli sırrı var; İş tutkusu ve çok çalışmak: ‘‘Sabah dokuz akşam altı mantığıyla çalışan bir kişi kariyerinden çok şey beklemesin.‘‘


Uluslararası şirketlerin merkez ofislerine transfer olan Türk yöneticiler kervanı bir üye daha kazandı. IBM Türk Sektör Bölüm Müdürü Eray Yüksek, IBM EMEA (Avrupa, Orta Asya ve Afrika Bölgesi) e-Servers Satış Müdürlüğü'ne transfer oldu.

Yeni görevine geçtiğimiz ay atanan Yüksek, bundan böyle IBM İngiltere'de çalışacak. EMEA bölgesinde yer alan 98 ülkenin bilgisayar satışı ve veri depolama işlemlerinden sorumlu olacak.

1961'de Kırklareli-Alpullu'da doğan Yüksek, ilkokulu Alpullu'da okudu. Ortaokul ve liseyi şimdiki adı Kadıköy Anadolu Lisesi olan Kadıköy Maarif Koleji'nde okudu. 1984'de İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Çalışma hayatına Bekoteknik Ar-Ge bölümünde başlayan Yüksek'in IBM macerası 1987'de şirkete stajyer olarak girmesiyle başladı.

İki yıllık stajyerlik döneminin ardından müşteri temsilciliği görevine atandı. Üç yıl sürdürdüğü bu görevinin ardından IBM tarafından Rotterdam Üniversitesi'nde işletme yüksek lisansı yapmak üzere İngiltere'ye gönderildi. Eğitimini tamamlayarak Türkiye'ye döndü. 1991'de IBM Türk Sektör Bölüm Müdürlüğüne atandı.

FELAKET SENARYOLARI

Yüksek'e göre IBM'in bu görev için kendisini seçmesi iki ana nedene dayanıyor. Nedenlerden ilki gerçekleşen projeler. IBM Türk'te çalıştığı süre içerisinde özellikle bankacılık sektörüne ilişkin başarılı projelere imza atan Yüksek'in en önemli çalışmalarından biri felaket senaryoları.

Yüksek ve ekibi 1991'den başlayarak bankaların olağanüstü gelişmelerde sistemlerinin nasıl işleyeceğini içeren çalışmalar yapıyorlar. Garanti Bankası, Akbank, Yapı Kredi ve Pamukbank başta olmak üzere dokuz bankayı içeren bu projede önce bankaların bu proje için ortak hareket etmeleri sağlandı.

İşbirliğinin ardından bankaların olağanüstü durumlarda hizmetlerini sağlayabilmeleri için İzmir'de bir merkez kuruldu. Yüksek, proje sürecini şöyle açıklıyor: ‘‘Ekip olarak öncelikle neler olabileceğini düşündük. Deprem bu felaketlerin başında geliyordu. Uçak kazası ve nükleer felaketler ise ikinci ve üçüncü önceliklerdi. Bugün, önlemlerimizde haksız olmadığımızı görüyoruz. Bu ihtimalleri göz önünde bulundurarak bankaların bilgi yedekleme sistemlerini tamamladık.‘‘

IBM KISTASLARI

Yüksek'e göre bu göreve atanmasının diğer nedeni IBM'in 'transfer kıstaslarına' uygun olması: ‘‘IBM yönetici transferi yapmadan önce adayların liderlik yeteneklerini, ekip oyununa yatkınlıklarını, müşterinin derdinden anlayıp anlamadıklarını, yaratıcılıklarını ve en önemlisi tutkularını değerlendiriyor. Bu anlamda beni başarılı bulduklarını düşünüyorum. Ancak ortada bir gerçek var ki bu başarı asla kişisel bir başarı değil. Ekip olarak çok iyi projelere imza attığımızı düşünüyorum.‘‘

Yüksek bir kişinin başarılı olması için her şeyden önce iş tutkusuna sahip olması gerektiğini düşünüyor. Günde 12 saat çalışan Yüksek'e göre çok çalışmak başarmakla eş anlamlı: ‘‘Tutku çok önemli. Sabah dokuz akşam altı mantığıyla çalışan bir kişi kariyerinden çok şey beklemesin.‘‘

IBM EMEA'nın finans, kamu, telekom, endüstri, dağıtım sektörleri bölümlerinden sorumlu olacak. Bölüm, IBM cirosunun yüzde 30'una karşılık geliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!