Doğu'daki evliliklerin yüzde 35' i akraba ile

Güncelleme Tarihi:

Doğudaki evliliklerin yüzde 35 i akraba ile
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hacettepe Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Ergül Tunçbilek, sakatlıklara neden olan akraba evliliğinin en çok Doğu Anadolu'da görüldüğünü bildirdi.

Prof. Tunçbilek, Doğu'da nüfusun yüzde 12.8'inin amcaoğlu, 5.1'inin halaoğlu, 4.7'sinin teyzeoğlu, 4.4'nün dayıoğlu, 3.4'ünün ise ikinci derece akrabası ile evli olduğunu bildirdi. Tunçbilek, Doğu'da ailelerin, evlilik çağına gelen genç kızlarını öncelikle amcaoğluna önerdiklerini, amcaoğlu ‘Hayır almam’ derse, kızın başkalarına verildiğini kaydetti.

Türkiye geneli yüzde 25

Türkiye'de yüzde 25-28 oranında ‘Akraba evliliği’ olduğunu, bu rakamın Doğu-Güneydoğu'da yüzde 35'e ulaştığını anlatan Tunçbilek, ‘‘Anadili Kürtçe olanlarda akraba evliliği, anadili Türkçe olanlardan iki kat daha fazla. Doğu-Güneydoğu'da Türkçe konuşanlarda yüzde 20 iken, Kürtçe konuşanlarda yüzde 40'a yükseliyor’’ dedi.

Prof'lardan Kars çıkarması

Tunçbilek, meslektaşlarıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da Doğu ve Güneydoğu'nun bir iline eğitici seminerler vermek üzere gitti. Profesörler Murat Tuncer, Güler Kanra, Gülşen Erdem ile Doçentler Ayşegül Tokatlı ve Kadriye Yurdakök'ün eşlik ettiği Tunçbilek, Kars'ta iki gün bölgeden gelen doktor ve hemşirelere, çocuk sağlığı ve hastalıklarında en son bilgi ve uygulamaları aktardı.

Bir damla kanın mucizesi

Eğitici seminerlerde aşılanmanın önemi ve anne sütünün yararı da vurgulandı. Ayrıca çocuklarda zeka geriliğine neden olan fenilketonüri hastalığı da anlatıldı. Japonya'da 100 binde 1 görüldüğü halde, Türkiye'de 3 bin 500-4 binde bir görüldüğü belirtilen hastalığın doğumdan 24-48 saat sonra topuktan alınan bir damla kanla teşhis edildiği hatırlatıldı.

Ana-babalara renk uyarısı

Sağlık personeli ve anne-babalar fenilketonüri hastalığına karşı şöyle uyarıldı: ‘‘Anne-baba esmer olduğu halde bebek açık saç, göz ve ten renginde ise o çocuk büyük bir olasılıkla fenilketonüri hastasıdır. Hemen bize getirirlerse beyinlerinde geriye dönüşü olmayan hasar oluşmadan tedavisi yapılır.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!