Doğu Anadolu'da kuş gribi alarmı

Güncelleme Tarihi:

Doğu Anadoluda kuş gribi alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2006 17:13

Iğdır ve Ağrı'dan sonra Erzurum'da da kanatlı hayvan itlafı giderek yaygınlaşıyor.

Haberin Devamı

Iğdır'ın Aralık, Ağrı’nın Doğubeyazıt ve Patnos ilçelerinden sonra Erzurum'da da kuş gribi şüphesi ile alarm verildi. Sütevler Semti'nde kanatlı hayvanlar özel korumalı elbiseler giyen veteriner hekimler tarafından toplanırken, Erzurum Valisi Celalettin Güvenç uygulamanın riski önlemeyi amaçladığını söyledi.

Erzurum’un Horasan ile Şenkaya ilçesiyle birlikte tavuk ölümlerinin meydana geldiği Palandöken Belediyesi’nin Sütevler Semti'nden alınan kan örnekleri, İzmir Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Hastanesi’ne gönderildi. Tarım ve Sağlık müdürleriyle toplantı yapan Vali Celalettin Güvenç, alınması gereken önlemleri belirledi. Erzurum ile ilçelerinde kanatlı hayvan nakli, açıktan tavuk satışı yasaklanırken, ölümlerin meydana geldiği mahallelerde kanatlıların toplanması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

İTLAF OPERASYONU BAŞLADI

Bunun üzerine ilk uygulamaya başlayan Veteriner Kontrol ve Araştırma Estitüsü’nden 25 veteriner hekim, özel giysileri ve ellerinde poşetlerle ortaya çıktı. Sütevleri Semti'ndeki mahalle ve sokakları dolaşan görevliler, tavuklara 3 YTL, kazlara 8 YTL, hindilere ise 9 YTL ödeneceğini söyledi.

Ekipler topladıkları tavuk, kaz ve hindileri itlaf ederken, belediye ekipleri, çöpleri toplayarak dezenfekte yaparken, polislerin güvenlik açısından çevrede önlem aldı. Beyaz renkli özel kıyafetli görevlileri karşılarında bulan mahalle sakinleri endişelendi. Mahalle sakinlerinin büyük bölümü, fiyatını düşük bularak kanatlı hayvanlarını teslim etmeyince zaman zaman tartışmalar yaşandı.

Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Horasan ve Şenkaya ilçelerinden sonra kent merkezindeki tavuk itlaf ekiplerinin görev yapmasıyla ilgili ellerinde kuş gribi olduğu yolunda ellerinde bir rapor bulunmadığını, İzmir Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’nden gelecek sonuçları beklediklerini söyledi.

En kötü senoryaya göre önlem almaya çalıştıklarını vurgulayan Vali Güvenç, “Hassas bir konu. Yapılanlar riskleri önleme adınadır. Ölümlerin meydana geldiği 3 kilometre çapındaki alanda itlaf çalışmaları sürdürülüyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!