Doğru tercih zamanı

Güncelleme Tarihi:

Doğru tercih zamanı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÖSS'de baraj puanını aşan adaylar, şimdi tercihlerini bilinçli ve doğru yapmak için kafa yoracak. Uzmanlar, ‘‘Önce ne istediğinize karar verin’’ diyor. Sonra da ‘‘Puana göre, çok dikkatli bir doğru sıralama’’ öneriyorlar.

ÖSS puan türlerinden birinden en az 120 alan adaylar, lisans programlarına kayıt yaptırma hakkı kazanıyor. Bu adaylar toplam 24 tercih yapabilecek. Sınavdan, 105 ve 119.999 arasında puan alan adaylar ise ön lisans programları ile Açıköğretim programlarının bulunduğu tablolardan 18 tercihte bulunabilecek. Adaylar, bu sınırlamalara uymak kaydıyla, istedikleri kadar tercih yapabilecekler.

Yabancı Dil Sınavı'ndan 110 ve daha fazla puan alan adaylar, Açıköğretim İngilizce Öğretmenliği bölümünü tercih edebilecekler.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Lisedeki alanıyla ilgili bir programı seçen adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı 0.5, kendi alanı dışında bir programı seçen adayın ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı da 0.2 katsayısı ile çarpılacak. Adayların, tercihlerini yaparken bu noktaya dikkat etmeleri gerekiyor.

öSS'yi kazanan adaylar, tercih formlarını 2-11 Ağustos 2000 tarihleri arasında lise ve dengi okul müdürlükleri veya ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerine teslim edecekler.

Tercih formları ÖSYM'de toplandıktan sonra ağustos ayı içinde bilgisayarla yerleştirme işlemi yapılacak. Yerleştirme işlemi, adayların sınav puanları, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları, varsa ek puanları, tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları gözönünde tutularak yapılacak.

Merkezi yerleştirme sonucunda, meslek yüksekokullarına 112 bin 900, üniversitelerin lisans programlarına 166 bin 838, özel yetenek sınavı ile alan programlara 13 bin 615 olmak üzere, toplam 293 bin 353 öğrenci alınacak. Sınava giren her 5 adaydan ancak 1'i kazanabilecek.

ÖSS sonuçları açıklanıyor

ÖĞRENCİ Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Dr. Fethi Toker, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarının bu hafta içinde açıklanacağını bildirdi. ÖSS ile birlikte, 25 Haziran Pazar günü gerçekleştirilen ve yaklaşık 26 bin adayın girdiği Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları da açıklanacak. ÖSS'de adaylara, 90 sözel, 90 sayısal olmak üzere toplam 180 soru yöneltilmişti. Ancak, hatalı olduğu tespit edilen 2 sorunun iptal edilmesi nedeniyle, sayısal bölümün 88 soru üzerinden değerlendirileceği bildirildi.

Sınavı kazanabilmek için dört puan türünün (sözel, sayısal, eşit ağırlıklı ve yabancı dil) en az birinden 105 ve daha üzerinde puan almak gerekiyor. Üniversitelerin lisans programlarına girebilmek için ise en az 120 puan alma şartı bulunuyor. Adaylara sınav sonuç belgeleri, sınav sonuçları açıklandıktan sonra gönderilmeye başlanacak. Belgeleri ellerine ulaşan adaylar, eğer kazanmışlarsa tercihle ilgili işlemlere başlayabileceler.

OÖB PUANI

ÖSYM, sınav sisteminin değişmesi nedeniyle geçen yıl tercihler sırasında yaşanan sorunların bu yıl da yaşanmaması için gerekli önlemleri aldı. Buna göre adaylar, geçen yıl olduğu gibi ortaöğretim başarı puanlarını okullarından öğrenmek zorunda kalmayacaklar. ÖSYM, sınav sonuç belgesinde, ortaöğretim başarı puanlarının da dahil edildiği toplam sınav puanlarını adaylara bildirecek. Adaylar, bu puanlara göre tercih yapacaklar.

YERLEŞTİRME PUANI

Adaylar, kılavuzda yer alan yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarını, bu programların geçen yılki yüzdelik dilimlerini ve en küçük puanlarını, sınav sonuç belgelerindeki yerleştirmeye esas olan Y-ÖSS puanları ile yüzdelik dilimlerini göz önünde tutarak, okumak istedikleri yükseköğretim programlarını tercih sırasına koyacaklar ve tercih formuna yazarak, kodlayacaklar.

Uzman diyor ki

Siz ne istiyorsunuz? Önce bunun cevabını arayın.

İlgi alanınıza girmeyen programları eleyin.

Yüksek puanlı programları tercihlerinizin başına yazın. Düşük puana doğru sıralama yapın.

Kontenjanları göz önünde bulundurmaya dikkat edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!