Doğanın bağrında ‘Hain’ yuvalar

Güncelleme Tarihi:

Doğanın bağrında ‘Hain’ yuvalar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2002 02:18

213 kuş türünün barındığı, 1. Derece SİT alanı olan İzmir Kuş Cenneti'ne doğa düşmanı avcılar tarafından 46 beton güme yapıldığı tespit edildi. Helikopterle operasyon düzenleyen Orman ve Jandarma ekipleri, içine saklanılıp, kuşların avlandığı bu gümeleri imha etti.

İZMİR Kuş Cenneti'nin güney doğusunda, aralarında koruma altındaki tepeli pelikan, küçük kerkenezin de yeraldığı 213 kuş türünün beslenip barındığı sulak alanlarda avcıların yasak metotlar kullanarak katliam yaptıkları ortaya çıktı. Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı İzmir Başmühendisliği ve Jandarma ekiplerinin düzenlediği helikopterli operasyonla, avcıların içine saklanarak kuşları avladığı betondan yapılmış 46 ‘‘Güme’’ imha edildi. Orman Bakanlığı'nın Milli Parklar Kanunu'na göre Taibatı Koruma Alanı ilan etme çalışması yaptığı, Uluslararası Ramsar Sulak Alanları Koruma Anlaşması kapsamına alınan ve 1'inci Derece SİT alanı olan İzmir Kuş Cenneti'ndeki kuşlar, yasak metotlarla avlanan avcı tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

SÖZLEŞMEYLE KORUNUYORLAR

Kuş Cenneti'nin yanıbaşında bir bölümü Ramsar Sözleşmesi kapsamında korunan, kuşların barınıp, beslendiği Degaj (Atıksu Arıtma Tesisi ile Mavişehir arasında kalan sulak alan) bölgesinde Ege Üniversitesi Kuş Topluluğu üyeleri, avcıların ‘‘güme’’ adı verilen yasak pusu yerleri inşa ettiğini tespit etti. İhbar üzerine harakete geçen Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı İzmir Başmühendisliği ekipleri bataklık olan ve sadece özel bataklık kayıklarıyla ulaşılabilen bölgede helikopterle inceleme yaptı. Avcıların her biri için yaklaşık 1-2 milyar lira harcadığı sığınak özelliği bulunan 46 betonarme güme tespit eden ekipler, Orman Bakanlığı'nın helikopterleriyle iki gün boyunca havadan operasyon gerçekleştirdi. Karadan ulaşma olanağı bulunamayan bölgede, ekipler helikopterle indirilerek adacıklar üzerine inşaa edilen gümeleri önce yıktı, daha sonra da içindekileri yakarak imha etti.

46 BETON GÜME YAPILMIŞ

Milli Parklar Av-Yaban Hayatı İzmir Başmühendisi Melih Yüce, sözkonusu sahada Merkez Av Komisyonu'nun belirlediği zaman ve usullerde av yapılabildiğini belirtti. Yüce, ‘‘Ancak, betonarme gümeler yaparak usulsüz avcılığa izin veremeyiz. Bu bölgede, Kuş Cenneti'nde yaşayan ve koruma altında yüzlerce tür kuş var. Ördekler de usulüne uygun avlanmalı. Avcıların yaptığı 46 güme beni çok şaşırttı. Sığ suların bulunduğu bu bölgeye, özel imal edilmiş kayıklarla çimento taşıyıp, inşaat yapmışlar. Kuşları korumak için denizden ve havadan sık sık denetim yapacağız. Ağır cezalar uygulayacağız’’ dedi.

Helikopterle indiler

Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı İzmir Başmühendisliği ve Jandarma ekiplerinin ortak operasyonunda, ekipler avcıların gizlenmek için yaptığı sığınaklara helikopterle indirildi. İşçiler tanesi 2 milyara betondan yapılan ve avcıların güme adını verdiği sığınakları önce kazma kürekle yıktı, ardından çıkan malzemelerin bir daha kullanılmasını engellemek için ateşe verdi. Gümelerin içinden avcıların kuşları yanıltmak için kullandığı plastik ördekler, tüp, yatak yorganlar bulundu. Avcıların kahve takımlarının üzerinde bile ördek resmi olduğu dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!