DNA tabutları: 13 kişi 60 kilo

Güncelleme Tarihi:

DNA tabutları: 13 kişi 60 kilo
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2016 22:56

PKK’nın 15 ton bomba yüklü kamyonla geçişini engellemeye çalışırken patlamada parçalanarak ölen ve kimlikleri DNA testiyle belirlenen 13 köylü gözyaşlarıyla toprağa verildi. Diyarbakır’daki törende tabutlarda, çevrede aranıp tek tek toplanan vücut parçaları yer aldı.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR'ın merkez Sur ilçesi kırsal alanındaki Tanışık Mahallesi Dürümlü Mezrası'nda 12 Mayıs gecesi bir PKK’lı teröristin 15 ton bomba yüklü kamyonu infilak ettirdiği saldırıda kendisi ile birlikte 4 kişi ölürken, köylüler 12 yakınlarının kayıp olduğunu söylemişti. Dev bir çukurun açıldığı patlama alanının çevresinde köylüler acı bir arayışa girişmiş, 2 kilometre uzağa savrulan ceset parçalarından bulabildiklerini toplayıp torbalara doldurmuştu.

BAKANLAR DA KATILDI
Ceset parçaları ile kayıp yakınlarından alınan örneklerin İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndaki DNA incelemesi sonucu patlamada öldükleri belirlenen 13 kişi için dün toplu cenaze töreni düzenlendi. PKK terörünün kurbanı olan köylüler Seyithan Yakar, Orhan Yakar, Muhammet Yakar, Temur Yakar, Gerçek Yaman, Rıza Yaman, Sait Yaman, Mehmet Yaman, Tahir Yaman, Uğur Yaman, Salih Yaman, Davut Yaman ve Emrullah Yeşil’in cenazeleri Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morgundan alınarak ambulanslarla Tanışık Mahallesi’ne götürüldü. Jandarma kayıtlarına göre 13 kişiden geriye kalan doku parçalarının toplam ağırlığı 60 kilogramdı.

DNA tabutları: 13 kişi 60 kilo


DNA tabutları: 13 kişi 60 kilo


Tabutlar taziye evinin önünde dizildi. Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı törende, tabutları omuzlayanlar, normalden çok hafif olduğunu söyledi. İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da cenaze törenine katıldı. Ölenleri tanıdığını söyleyen eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve AK Parti Milletvekili Mehdi Eker köylülere başsağlığı dilerken gözyaşlarına hâkim olamadı. AK Parti Milletvekili Galip Ensarioğlu ve Vali Hüseyin Aksoy'un da hazır bulunduğu törende, yakınlarının tabutlarına sarılan köylüler ağıtlar yakıp ağladı. Türk bayrakları asılan taziye evi önünde cenaze namazının kılınmasının ardından 13 kişinin tabutları dualar eşliğinde tekrar omuzlara alınarak ambulanslara konuldu ve buradan köy mezarlığına götürülerek iş makineleri ile yan yana kazılan mezarlara defnedildi. Patlamada ölen 3 köylü daha önce toprağa verilmişti.

UZAKTAN PATLATTILAR
ESKİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, saldırıda yaşamını yitirenleri tanıdığını belirterek şunları söyledi: “Hepsi suçsuzdu, bu toprakların sahipleri, evlatları, bu topraklar üzerinde yaşayan Türk, Kürt bütün kardeşleri gibi birer insan olarak olarak burada yaşıyorlardı ve masumdular. PKK 15 ton bombayı bir kamyona yükleyip bu köyden geçirip Diyarbakır’a götürüp bir yerde patlatmak istedi. Seyithan Yakar, diğer kardeşleriyle birlikte buna engel olmaya çalıştı. PKK terör örgütü bu insanları katletti, PKK terör örgütü en çok Kürtlere zarar verdi. Herkese zarar verdi, terör örgütünün zihniyetinde insanlığa düşmanlık vardır. Hayata düşmandır. Ölüm üzerinden, ölü sevicilik üzerinden bir eylem gerçekleştiriyor. Bunu bu bölgedeki bütün kardeşlerim bilsin, bu çocuklara iftira edildi. Bunu uzaktan patlattılar. Kürt’e de Türk’e de hiçbir faydası olmayan, başkalarına sadece taşeronluk yapan bu zihniyeti açıkça lanetliyoruz. İnsanlık onuruna sahip çıktığını iddia eden herkesten de bu tavrı ortaya koymalarını bekliyoruz.”

DNA tabutları: 13 kişi 60 kilo



İZAH ETMEYE ÇALIŞANLAR SUSSUN
CENAZELER defnedildikten sonra bakanlar köyün taziye evi önünde köylülere başsağlığı dilerken İçişleri Bakanı Efkan Ala şöyle konuştu: “Ülke olarak hemfikiriz ki terörün dini, etnik kimliği, terörün kimliği, milliyeti olmaz. Araç çalınıyor. İçine bomba yükleniyor. 15 tondan fazla ve getirilip burada patlatılıyor. Ve 16 vatandaşımıza saldırılıyor. Bir köyü yok edecek patlama, saldırı gerçekleştiriliyor. Bu tür saldırılar 79 milyon insanımızın huzuruna, herkese yapılmıştır. Burada teröristlerin hiçbir insanlıktan nasibi almamış tarz içerisinde olduklarını, hiçbir ilke gözetmediklerini ortaya koyan bir durumla karşı karşıyayız. Bir katliam gerçekleştiriliyor. Onların hepsi bizim şehitlerimizdir. Buraya bir bomba yüklü araçla girip ve patlatmak ve bu kadar insanımızın canına kastetmek nasıl izah edilebilir? İzah etmeye çalışanlara söyleyeceğim şu: Sussunlar bari ve bir sözleri varsa dönüp bu topluma değil, dağda bu katliamları yapan, ülkeye bu kadar zarar verenlere söylesinler.” 

YAPAN ÖZÜR DİLESİN
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da 16 köylünün öldüğü PKK bombası için, “Böyle bir durumda yapılması gereken şey sorumluların ortaya çıkmasına yardımcı olmak ve özür dilemektir. Onun dışındaki hiçbir mazeret kabul edilemez” dedi.

Meclis’te parti grubunda konuşan Demirtaş şunları söyledi: “Böylesi bir olayın şu veya bu şekilde hiçbir makul, meşru ve haklı gerekçesi olamaz. En net bir dille kınadığımızı ve kesinlikle kabul etmediğimizi, etmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz. Olaydan sonra yapılan açıklamada sorumluluk sahiplerinin açıklamalarını da sorumsuzca bulduğumu belirtmek istiyorum. Böyle bir durumda yapılması gereken şey sorumluların ortaya çıkmasına yardımcı olmak ve özür dilemektir. Onun dışındaki hiçbir mazeret kabul edilemez. Sivil yurttaşlarımızın bu şekilde katledildiği hiçbir olaya HDP asla sessiz kalmadı, kalmayacak.”

Demirtaş konuşmasında dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin de “Normal faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Tutuklamak istiyorlarsa kendimizi parlamentoya hapsetmeyeceğiz” dedi. Bülent SARIOĞLU/ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!