DNA ile diriltiliyorlar

Güncelleme Tarihi:

DNA ile diriltiliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bilim dünyası, yeni bir girişimi konuşuyor. Anavatanı Güney Afrika olan ve aşırı avlanma nedeniyle 100 yıl önce soyları tükenen zebra benzeri ‘‘kuvakka’’lar, DNA örneği sayesinde yeniden yaratılıyor. DNA örneği, doldurulmuş bir kuvakkanın derisi altında bulunan kan pıhtısı ve kas dokusundan elde edildi. Proje başarıya ulaşırsa, soyu tükenme tehlikesi altında bulunan birçok canlı için umut ışığı doğacak...

Güney Afrika'nın Karoo Ulusal Parkı'nı gezmeye gidenler, pijamalarının üst tarafını giymeyi unutmuş gibi duran tuhaf görünümlü zebralarla karşılaşınca büyük bir şaşkınlık geçiriyorlar. Çünkü bu zebraların sadece arka ayaklarında, çok açık kahverengi çizgiler bulunuyor. Yani tüm bedenleri çizgili olan bildiğimiz zebralarla renk ve çizgi uyuşmazlığı içindeler...

Turistlerin şaşkınlığını gören rehberler, hemen hayvanların gerçek kimliğini açıklıyor ve park sınırları içinde dolaşan bu 7 üyeli minik sürünün zebralardan değil, ‘‘kuvakka’’lardan oluştuğunu anlatıyorlar.

SON KUVAKKA

Geçtiğimiz mart ayında yarısı çöl olan milli parka salınan kuvakkalar, yeniden canlandırılan bir hayvan türünün dünyaya yeni gelmiş üyeleri. Aşırı avlanma nedeniyle soyları 19'uncu yüzyılda tükenen kuvakkaların sonuncusu, 12 Ağustos 1883'te Hollanda'daki bir hayvanat bahçesinde ölmüştü. Bu tarihten sonra da ne Güney Afrika'da, ne de hayvanat bahçelerinde tek bir kuvakkaya bile rastlanmadı. Oysa bir zamanlar bu hayvanların nüfusu milyonları buluyordu.

Aradan yüzyıla yakın süre geçtikten sonra Reinhold Rau adlı Alman asıllı bir hayvan doldurma uzmanı, Cape Town'da Güney Afrika Müzesi'nde bulunan doldurulmuş kuvakkayı incelemeye aldı. Hayvanın derisini kaldırınca, ‘‘hayatın çekirdeği’’ DNA'yı barındıran kan pıhtısı ve kas dokularıyla karşılaştı.

Yapılan DNA analizleri sonucu kuvakkaların zebraların bir alttürü olduğu anlaşıldı. Kuvakkaların farklı bir tür olmaması nedeniyle, zebralarda bu hayvanlara ait genlere rastlanıyordu. Bunun üzerine Güney Afrika ve Namibya'da soyu tükenmiş kuvakkalara en çok benzeyen zebralar aranıp bulundu ve bu hayvanlar, genetik manipulasyona tabi tutuldu. Ve zaman içinde zebralar, giderek kuvakkalara benzemeye başladılar. Bilim adamları, Güney Afrika Müzesi'nde bulunan 24 ayrı doldurulmuş kuvakkayı örnek alarak yapılan genetik müdahaleler sonucu, bundan dört kuşak sonra gerçek kuvakkaya ulaşacaklarını belirtiyorlar.

İNSANLIĞIN BORCU

Toplam 53 hayvanın dahil olduğu programın 1987 yılında başlatıldığını belirten Reinhold Rau, genetik manipulasyonun doğruluğunu savunarak şöyle konuşuyor:

‘‘Kuvakkaların ortadan kalkması doğal bir süreç değil. İnsanoğlu tarafından yok edilen bir hayvan türünün yeniden yaratılması bizim borcumuzdur...’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!