Diyarbakır'da Şeyh Said bir grup tarafından anıldı

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda Şeyh Said bir grup tarafından anıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2010 15:35

Güneydoğu'da Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra isyan başlatan ve yakalandıktan sonra 47 arkadaşıyla birlikte Diyarbakır'da idam edilen şeyh Said, bir grup tarafından anıldı.

Haberin Devamı

Dicle Fırat Diyalog Grubu Sözcüsü Muhittin Batmanlı, Türkiye Cumhuriyetine isyan eden ve 85 yıl önce idam edilen Şeyh Said ve arkadaşlarının “özgürlük yanlısı” olduklarını iddia eti.

Batmanlı, şunları söyledi:

“Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarlarının yerinin bilmek insani, İslami ve demokratik hakkımızdır. Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanına çağrımız, dedelerimizin mezarlarının yerini bize göstersinler. Son olaylarla ilgili de şunu söylemek istiyorum; PKK hemen ateşkes ilan etmeli, devlet ve hükümet yetkilileri silahın çözüm olmadığını açık bir dille deklare etmeli. Diyalog zemini oluşturulmalı, bölge insanı ve sivil toplum kuruluşları muhatap kabul edilmeli. Hükümet hemen Diyarbakır ve bölgeye bir heyet göndererek bütün grupların düşüncelerini dinlemeli ve rapor etmeli. İki günlük bir oturum düzenlenmeli ve bu toplantıya İslami, demokrat, liberal, sosyalist, milliyetçi ve değişik çevreler katılmalı.”

Konuşmaların ardından grup dağıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!