Diyarbakır'da hayat durdu

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda hayat durdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2013 11:38

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlediği Demokratikleşme Paketi ile ilgili basın açıklamasını Diyarbakır'da vatandaşlar ilgiyle takip etti.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ’Demokratikleşme Paketi’ Güneydoğu’da vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle izlendi. Kahveler ve çay bahçelerinde televizyon başına geçen vatandaşlar, büyük bir dikkatle Erdoğan’ın konuşmasını izledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle Güneydoğu’da merakla beklenen ’Demokratikleşme Paketi’ni bugün açıklaması bölgede büyük bir dikkatle izlendi. Erdoğan’ın konuşmasına başladığı saat 11.00’de Diyarbakır’da vatandaşlar çay bahçeleri ve kahvelerde televizyon başına geçerek, Başbakan’ın konuşmasını büyük bir dikkatle dinledi. Erdoğan’ın konuşması, Diyarbakır’ın yanı sıra, Şırnak, Batman ve bazı ilçelerinde de ilgiyle izlendiği görüldü.

DİYARBAKIR'DA HAYAT DURDU / FOTO GALERİ

DİYARBAKIR’DA BÜYÜK İLGİ

Haberin Devamı

Diyarbakır’daki çay bahçeleri ve kahvelerde toplanan vatandaşlar Erdoğan’ın açıklamasını uzun süren takdim konuşması sırasında sabırsızlandı. Başbakan’ın maddeleri açıkladığı sırada konuşmasını pür dikkat dinlemeye başlayan Diyarbakırlılar, paketin açıklanmasından sonra görüşlerini dile getirdi. Seçim yasasında yapılacak değişiklikler ile seçim barajı konusunda sunulan 3 alternatif, siyasi partilere hazine yardımı oranının yüzde 3’e düşürülmesi, eşbaşkanlık sisteminin getirileceği, andımızın kaldırılmasını şöyle değerlendirdiler:

"Başbakan’ın açıkladığı paket bazı konularda Kürtleri tatmin etti. Partilere hazina yardımı, eşbaşkanlık sisteminin getirilmesi, okullarda Kürt çocuklarına her gün okutulan andın kaldırılması, eski köy isimlerinin geri verilmesi, Türkçe alfabede yer almayan Q,X,W’nun kullanılması için engellerin kaldırılması ve yürüyüş ve toplantı kanununda yapılan değişiklikler önemliydi. Ancak, eski isimlerin kullanılması ve bazı harflerin kullanılması zaten yaklaşık iki yıldır fiiliyatta kullanılıyordu. Bunun yasal zemini sağlanması önemlidir. Kamusal alanda başörtüsü yasadığının kaldırılması da çok önemlidir. Ancak, ana dilde eğitimin sadece özel okullarda verilebileceği konusundaki açılımları bizi hayal kırıklığını uğrattı. Kimin parası var ki, ana dilini çocuğuna öğretmek ve okulunda eğitim alması için özel okula gönderecek. Bu konuda bizi hayal kırıklığına uğrattı. Ancak, Başbakan iki tarafı da memnun etmek için büyük çaba sarf etti. Açıklama öncesi takdimi uzun tutmasının nedeni buydu."

Haberin Devamı

ŞIRNAKLILAR OLUMLU YAKLAŞTI

Şırnak’ta vatandaşlar Başbakan’ın Erdoğan’ın paketi açıklamasını ev, işyeri ve kahvelerden ilgiyle izledi. Şırnak’ta esnaflık yapan Hüseyin Tekin, "Güzel bir duygu, yöre olarak bu tür paketlerden memnunuz. Başbakan’ın bu konuda hassas davranması ve bölgenin kalkınması açısından huzurun gelmesini açısından bu tür paketlerin açılması bizi sevindirmiştir. Seçim barajın yüzde 5 indirilmesi bölgenin talebidir" dedi.

Bedri Caner, halkan paketle ilgili büyük bir beklenti oluştuğunu belirterek, "Bunların olması iyi ama halkın tam olarak tatmin etmediğini düşünüyorum. Seçim barajı net değil, özel okullarda eğitim yapılması iyi ama herkes gönderemiyor. Bunun bütün okullara yayılmasını istiyoruz, ama diğer konular iyi. Sayın Başbakan bu son değil diyor bence bu konunun sonuna gelinmedi, demokratikleşme açısında daha iyi şeylerin geleceğine inanıyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Şırnak Müteahhitler Derneği Başkanı Yüksel Zeyrek, paketin açıklanmasını anlamlı bulduğunu belirterek, "Ama bu paketin tam olarak bölge halkını tatmin etmediğini düşünüyorum. Sayın Başbakan’ın bu ilk değil ve son da olmayacak açıklaması talep ve tepkilere göre bu demokratikleşeme paketlerin devam edeceği bizlere umut veriyor. Özellikle seçim barajın tartışılması iyidir. Kürtçe’nin eğitimin önünün açılmasını olumlu buluyorum" dedi.

CİZRE’DE DE İLGİ

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde Başbakan Erdoğan’ın konuşması kahvelerde ilgiyle izlendi. Erdoğan’ı izleyen emekli öğretmen Necati Özkala, paketten memnun olmadığını belirterek, "Kürt halkı için Fırat ötesi için hiçbir şeyin olmadığı, fos çıktığını tamamıyla bir yanıltma olduğu ortaya çıktı. Yani Türkçe’den Kürtçe’ye köylerin isimleri değiştirilmesi bizim için bir anlam taşımıyor. Mor Gabriel Kilisesi’nin, Süryanilerin haklarını vermesi veya iade edilmesi için bizim için bir anlam taşımıyor. Tamamıyla yanıltma bir paketten ibarettir. Güney ve Doğu için hiç birşey olmadığı kanaatindeyiz. Bu paketin ilk ve son olmadığını söylüyor. İnancımız odur ki, gelecekte daha kapsamlı bir paketin çıkması, üretilmesi diye düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı

BATMANLILAR: BEKLENTİMİZİ ÇIKMADI

Batman’da Başbakan Erdoğan’ın konuşmasını ilgiyle izleyen izleyen vatandaşlar paketin tam anlamıyla beklentilerini karşılamadığını ileri sürdü. Vatandaşlardan Mehmet Çelik, "Paketten beklentilerim yüksekti ama içerikte bir şey yok. Maddelerde Kürtleri kapsayan bir şey görmedim. Barajın dışında önemli bir madde yok" dedi. M.Emin Şahin ise "Paketten hiçbir şey çıkmadı. Siyasi tutukluların özgürlüğü adına hiçbir şey yok. Eski köy isimleri zaten kullanılıyor. Beklentilerimi karşılamadı" dedi. Sait Behlan ise "Kalıcı barışın tesisi için hiçbir şey açıklanmadı. Bu maddelerle nasıl demokratikleşeceğiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!