Diyarbakır'da gereksiz sınav şaşkınlığı

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda gereksiz sınav şaşkınlığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2009 12:14

Geçen Haziran ayında Türkiye genelinde yapılan Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS), Diyarbakır'da 7 bin civarında ilköğretim 8'inci sınıf öğrencisinin ‘boş yere katıldığı’ ortaya çıktı.

Haberin Devamı

7 sınıfta iken sınava girmeyen ve bu yıl 8'inci sınıfta olan bu 7 bin öğrencinin, sınava katılım oranını yükseltmek için ‘zorunludur’ denilerek sınava sokulduğu, aralarından Türkiye birincisi çıkması halinde bile, bir önceki yıl sınava katılmadığı için Fen liselerine giremeyeceği belirtildi. Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Zülfi Toman, bu sonucu beklediklerini ve ortaya çıkan fotoğraftan gocunmadıklarını savunarak, “Biz fırsat eşitliği kapsamında bu öğrencilerin de sistem ile tanışmalarını istediğimiz için sınava katılmalarını sağladık. Bunun meyvesini ileriki yıllarda alacağımıza inanıyorum” dedi.

Türkiye genelinde Haziran’da ayında yapılan SBS öncesi Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü ve bağlı ilçe Milli Eğitim müdürlükleri hummalı bir çalışma başlattı. Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü'nden tüm okullara gönderilen yazıda, 2007- 2008 eğitim yılında yapılan SBS’ye yeterli katılım sağlanmadığı, katılımın artması için öğretmenlerin SBS’ye katılım zorunluluğu konusunda öğrenci velileriyle toplantı yapmaları istendi. Milli Eğitim müdürlüğü, geçen yıl maddi imkansızlık nedeniyle SBS’ye başvurmayan öğrencilerin isimlerini okullardan istedi. Milli Eğitim Müdürlüğü, gelen listelerden geçen yıl 7’nci sınıftayken sınava girmeyen öğrencileri tespit ederek, bu yıl sınav giriş ücretlerinin Valilikler tarafından ödenmesini sağladı.

Haberin Devamı

İL PUANININ DÜŞMESİNE NEDEN OLMUŞLAR
Diyarbakır’da geçen yıl 7’nci sınıfta eğitim gören 20 bin 739 öğrenci SBS’ye girerken, bu yıl yapılan sınava Milli Eğitim Müdürlüğü'nün çalışmaları sonucu 8'inci sınıftan 27 bin 878 öğrenci girdi. Açıklanan 8'inci sınıf SBS sonuçlarına göre Diyarbakır, Ortaöğretim Yerleştirme Puanı'nda Şanlıurfa’dan sonra Türkiye genelinde 80’ınci oldu. Diyarbakır’ın 80’ınci olması Milli eğitim camiasında şok etkisi yaratırken, bu sonucta, geçen yıl 7'nci sınıftayken sınavlara girmeyen, ancak bu yıl 8'inci sınıfta sınava sokulan 7 bin öğrencinin sınavlara girmesinin neden olduğu belirtildi.

Ortaöğretim Yerleştirme Puanında Türkiye’de ilk 4 sırayı paylaşan Burdur, Edirne, Eskişehir ve Tunceli’nin geçen yıl 7’nci sınıfta sınava giren öğrenci sayısı ile bu yıl 8’inci sınıfta sınava giren öğrenci sayıları arasında fazla bir fark görülmezken, 80’inci olan Diyarbakır’ın yüzde 45’lik bir öğrenci artışı ile sınava girmesinin, il puanını düşürdüğü ortaya çıktı.

Haberin Devamı

BİRİNCİ BİLE OLSALAR İŞE YARAMAYACAKTI
Geçen yıl 7’nci sınıfta farklı nedenlerle sınava girmeyen ancak bu yıl Milli Eğitim’in ısrarı sonucu 8’inci sınıf sınavlarına giren yaklaşık 7 bin öğrencinin sınavda boşuna ter döktüğü de ortaya çıktı. 7’nci sınıfta SBS’ye girmeyen söz konusu yaklaşık 7 bin öğrenci arasından bu yılki sınavda Türkiye birincisi çıkması halinde bile Fen liselerine giremeyeceği anlaşıldı. Yeni sistemi göre, öğrencilerin 3 sınav puanının ortalaması ile okullara alındığını belirten uzmanlar, “Söz konusu 7 bin öğrencinin içinden Türkiye birincisi dahi çıksaydı bu bir fayda getirmeyecekti. Çünkü sadece 1 sınava girmişler. Bun öğrenciler ancak normal liselere kayıt yaptırabilirler” dedi.

Haberin Devamı

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: BU SONUCU BEKLİYORDUK
Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Zülfi Toman, sınav sonuçları açıklanmadan önce böyle bir sonucu beklediklerini belirterek şunları söyledi:
“Diyarbakır Türkiye genelinde 80’ınci oldu. Bu fotoğraftan gocunmuyoruz. Biz doğru olanı yaptık. Biz bir çok nedenle bu sınava girmeyen ve sistem ile tanışmayan öğrencilerimizin bu sistem ve sınav ile tanışmalarını istedik. Bu nedenle başta maddi olmak üzere birçok nedenden dolayı geçen yıl bu sınavdan mahrum olan öğrencilerimizin bu sınava girmelerini sağladık. Geçen yıl sınavlara girmeyen öğrencinin, bu yıl Türkiye derecesi bile yapsa istediği okula girmeyeceğini de biliyorduk. Biz olaya fırsat eşitliği olarak baktık.”

Haberin Devamı

İl başarı oranındaki düşüşte, son yıllarda kampanyalarla okullara kazandırılan öğrencilerin de önemli rol oynadığını kaydeden Müdür Toman, “Bazı iller, SBS’ye girmesi gereken öğrencilerin ancak yüzde 10’unu sınava sokuyorlar. Bu da onların başarılarını kağıt üstünde yüksek gösteriyor. Yani onların başarısı öyle büyük başarı değil” diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!