Diyarbakır seçim sonuçları 1 Kasım 2015 (milletvekili listeleri)

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır seçim sonuçları 1 Kasım 2015 (milletvekili listeleri)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2015 17:21

Diyarbakır seçim sonuçları hakkında tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Diyarbakır’da 1 Kasım 2015 genel seçimlerde toplam 959 bin 93 seçmen bulunuyor. 7 Haziran seçimlerinde Diyarbakır’da HDP, açık ara farkla birinci olmuştu. 1 Kasım 2015 genel seçim sonuçlarını dakika dakika takip etmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Diyarbakır seçim sonuçları büyük bir heyecanla bekleniyor. 1 Kasım 2015 genel seçiminde Diyarbakır’da toplam 959 bin 93 seçmen bulunuyor. 7 Haziran seçimlerine göre Diyarbakır’da 8 bin 449 seçmen artışı oldu.

Diyarbakır seçim sonuçları 1 Kasım 2015 (milletvekili listeleri)

7 Haziran seçimlerinde Diyarbakır’da birinci sırayı oyların yüzde 79’unu alan HDP kazanmıştı. Ak Parti yüzde 14, MHP yüzde 1, CHP binde 95 oy almıştı. Diyarbakır’da Haziran seçimlerinde katılım oranı yüzde 86.82 olmuştu. En düşük katılım Çernik ilçesinde yaşandı. Çernik’te seçmenlerin yüzde 72.07’si sandığa gitti. En yüksek oran ise Kocaköy’de yakalandı. Kocaköy ilçesinde oy kullananların oranı yüzde 98.77 oldu.
HDP Diyarbakır’da 10 milletvekili çıkarmıştı. Ak Parti 1 milletvekilini meclise sokmuştu. MHP ve CHP milletvekili çıkaramamıştı.
1 Kasım 2015 seçimi için partiler milletvekili aday listelerini hazırladı. Diyarbakır seçim sonuçlarına göre Meclis’e girecek isimler belli olacak.

Haberin Devamı

1 KASIM 2015 SEÇİMLERİ DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ LİSTELERİ (sıra numarasına göre)
HDP

1) İdris Baluken, 2) Nursel Aydoğan, 3) Nimetullah Erdoğmuş, 4) Feleknas Uca, 5) Altan Tan, 6) Çağlar Demirel, 7) Ziya Pir, 8) İmam Taşçıer, 9) Sibel Yiğitalp, 10) Edib Berk, 11) Nesrin Hilal Şanlı

AK Parti

1) Mehmet Galip Ensarioğlu, 2) Ebubekir Bal, 3) Ebdaullah Atik, 4) Beran Çelik, 5) Tahsin Arslan, 6) Netice Arslan, 7) Şafak Yontürk, 8) Alaattin Parlak, 9) Mehmet Fatih Kayhan, 10) Aziz Alper Biten, 11) Neşet Özden

MHP

1) Mehmet Teyar Karakoç, 2) Ayşe Önen, 3) Feyzi Yiğiykan, 4) Ahmet Kaya, 5) Recep Donat, 6) Ömer Bozkaya, 7) Şeyhmus Bilici, 8) Mehmet İçli, 9) Celalettin Yaylak, 10) Kadir Yorulmaz, 11) Saim Kayaalp


CHP

1) Naci Sapan, 2) Hüseyin Cihan Taşkıran, 3) İlhan Baran, 4) Hamit Fidan, 5) Nurdan Erdiş, 6) Serdar Kılıçoğlu, 7) Recep Leygara, 8) Emrah Anlı, 9) Aslı Açıkgöz, 10) Mehtap Uluba, 11) Engin Dayanık

DİYARBAKIR SEÇİM SONUÇLARI KRİTİK ÖNEMDE

Diyarbakır seçim sonuçları ile TBMM’deki sandalye sayılarında değişiklik olabilir.

Haberin Devamı

HDP, 640 bin 687 oyla 10 milletvekili çıkardı. Bir milletvekili için yaklaşık 64 bin oy gerekiyor. AKP ise 122 bin 27 oy aldı. Bu sayıya 6 bin 111 oy ekleyebilseydi, 2’nci milletvekilliğini de çıkarabilirdi. 7 Haziran’da AK Parti saflarında olan Haşim Haşimi bu kez bağımsız aday.

HDP’DEN BÜYÜK ATILIM

Diyarbakır 7 Haziran seçim sonuçları HDP’nin açık ara zaferiyle sonuçlanmıştı. HDP en yakın rakibine 65 puan fark atmıştı.

2011 yılında bağımsız aday olarak seçime katılan Leyla Zana, Emine Ayna, Altan Tan, Nursel Aydoğan ve Şerafettin Elçi, Meclis’e girmişti.

7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP, 11 vekillikten 10’unu almayı başardı.

1 Kasım Diyarbakır seçimlerinde Ak Parti milletvekili sayısını artırabilir mi?

Haberin Devamı

Diyarbakır'da yaşayan Avukat Sedat Yurttaş, değişikliğin oy kazandırmayacağı görüşünde.
"AKP muhtemelen önceki listeyi oy getirmediği düşüncesiyle değiştirmiştir, ancak Diyarbakır'da oy sonuçlarının değişmeyecek. Çünkü bölgede AKP'nin mevcut politikası Kürtlere hitap etmiyor.''
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Vahap Coşkun da AKP'nin Haziran'da beklediği sonucu alamaması üzerine liste değişikliğine gittiğini söylüyor.
Bölge insanını bu süreçte çatışmalardan çok rahatsız olduğunu ifade eden Coşkun, her iki partiye kırgın kesimin sandığa gitmememe eğilimi göstereceğini ve seçim sonucunda bir değişiklik beklemediğini belirtiyor.
Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Başkanı Mehmet Kaya ise, listenin 7 Haziran sonuçlarını korumaya yönelik olduğunu söyleyerek AKP'nin Kürtlerle çok büyük bir kopuş yaşadığını savunuyor.
Kaya, seçim güvenliği ve PKK'nin yeniden şiddet yöntemine başvurmasına karşı olan bir kesimin de sandığa gitmeyeceği görüşünde.
"Bölgede ve Diyarbakır'da AKP'nin oy oranında nispeten düşüş olacak. Ancak sandığa gidişte düşüş olacağından AKP'nin vekil sayısı artabilir. Sokağa çıkma yasağı ve yerlerde göç yaşandı. Buralarda HDP'nin aldığı oy oranı yüzde 80'inin üzerinde. Sandığa gitme oranı yüzde 40-50 oranında düşecektir ve bu durum HDP'nin hanesinden düşecek" değerlendirmesini yapıyor.
ANKARA’YA GİTMEYİ KABUL ETMEYEN HDP VEKİLİ
Diyarbakır seçimlerinde HDP 10’uncu sıradan milletvekili olan Edib Berk, Ankara’ya gitmeyi kabul etmedi.
Diyarbakır’da bakkal dükkanı işleten ve seçilmeyi hiç beklemeyen Berk, şunları anlatmıştı:
“Ben milletvekilliği adaylığına politik baskılar sonucu ve 10. sıradan seçilmem mümkün olmadığı için “he” dedim. Gerçi seçildiğimi duyunca mahallelinin goy goyuna gelip ailece sevindik de. Ancak ben nerden bileyim, işin ucunda baba yadigarı bakkaliyeyi sahipsiz bırakmanın olduğunu. Sonuçta öyle böyle iyi para kazandırıyordu. Sabit gelirle bakkaldan kazandığım parayı kazanmamın imkanı yok. Buradan milletvekilliğinin sağladığı bazı imtiyazlara karşı olduğunu açıklayan parti yönetimine de sesleniyorum. Ya bu imtiyazları kabul edin ya da bana çift maaş falan bi şeyler ayarlayın artık”
Selahattin Demirtaş da bu bakkal sorununu duyunca oldukça şaşırmış ve Berk’i ikna edeceklerini söylemişti.

 

BAKMADAN GEÇME!