Diyarbakır’ın ilk kitap fuarı kapılarını açıyor

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır’ın ilk kitap fuarı kapılarını açıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 00:00

İlk kez düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı, bugün başlıyor. TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile gerçekleştirilen fuara 120 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılacak. Fuarda konferans, söyleşi, şiir dinletisi gibi 40 etkinlik gerçekleştirilecek, 300 yazar okurlarıyla buluşacak.

Haberin Devamı

BU yıl ilk kez düzenlenen ve 18-23 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek Diyarbakır Kitap Fuarı’nın mekanı TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi olacak. Açılış törenine eşi Zozan Uzun’un da katılacağı fuarda Mehmet Uzun çeşitli etkinliklerle anılacak. Uzun’un yaşamı ve yazarlık sürecini anlatan belgesel film “17. Fotoğraf” gösterimi ve bir söyleşi gerçekleştirilecek.

120 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenecek fuarda geniş bir konu yelpazesi içinde konferans, söyleşi, panel, şiir dinletisi gibi 40 etkinlik ve 300 yazarın okurla buluşacağı imza günleri yapılacak.

Fuara altı gün boyunca Mıgırdiç Margosyan, Doğan Hızlan, Füruzan, Ahmet Telli, Altan Öymen, Zeynep Oral, Baskın Oran, Ahmet İnsel, Ömer Laçiner, Fırat Ceweri, Oya Baydar, Muhsin Kızılkaya, Şeyhmus Diken, Özcan Karabulut, Adnan Binyazar, Ömer Türkeş, Hicri İzgören, Kemal Varol, Selim Temo, Şükrü Erbaş, Sezai Sarıoğlu ve Sennur Sezer gibi önemli yazarlar konuk olacak.

Kitabın yolculuğu

Fuara eş zamanlı olarak çeşitli sergiler de düzenlenecek. “Kitabın Yolculuğu / Osmanlı Coğrafyasında Çok Dilli ve Çok Kültürlü Yayıncılığın 500 Yılı” kitap sergisinde başta İstanbul olmak üzere, Osmanlı kentlerinde ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında, farklı dil, kültür ve yazı sistemlerini buluşturan kitap yayıncılığı ile matbaacılık yer alıyor.

Girişin ücretsiz olduğu fuar, her gün 10.30-19.30 saatleri arasında gezilebilecek.

Haberin Devamı

Piyanoda İngiltere birincisi oldu
Halil YETKİNLİOĞLU / LONDRA

İNGİLTERE’nin Hertfordshire bölgesinde yer alan Watford kasabasında ailesiyle birlikte yaşayan 16 yaşındaki Lara Ömeroğlu, BBC 2010 Genç Müzisyeni Yarışması’nda (BBC Young Musician 2010) piyano dalında birinci oldu. Galler’in başkenti Cardiff şehrinde pazar gecesi Donald Gordon Theatre’da seyirci ve jüri önünde gerçekleşen yarışmaya, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ve eşi Bernev Alpogan da özel davetli olarak katıldılar. BBC 2 Televizyonu’nda yayınlanan yarışmada Türk kızı Beethoven ve Chopin’in eserlerini çaldı. Yarışmaya öğretmeninin teşvikiyle katılan Ömeroğlu, 6 yaşında piyano, 8 yaşında da viola öğrendi. Bursalı bir aileden Londra’da dünyaya gelen genç sanatçı, halen Royal College of Music Junior Department’te öğrenim görüyor. Altın kız olarak tanınan Lara’nın en büyük hayali ise, dünyada tanınan bir piyanist olmak.

Haberin Devamı

Özdemir İnce, Penyo Penev Ödülü’nü aldı

ŞAİR Özdemir İnce, Bulgaristan’ın Dimitrovgrad Belediyesi tarafından şair Penyo Penev adına verilen Uluslararası Şiir Ödülü’nü geçtiğimiz hafta düzenlenen bir törenle aldı. Ödülü İnce’ye Kültür Bakanı Yardımcısı Todor Çobanov verdi. Çobanov Özdemir İnce’ye ödülü sunarken şair, çevirmen ve dünyaca tanınan yaratıcılığından söz etti.
Bulgaristan’ın Dimitrovgrad kentinde geleneksel olarak iki yılda bir kutlanan Şiir Günleri bu sene şair Penyo Penev’in 80. doğum yılı ekseninde gerçekleştirildi. Dimitrovgrad Belediye Başkanı Stefan Dimitrov, bu yılki Penyo Penev Ulusal Edebiyat Ödülü’nü de kadın şair Ekaterina Yosifova’ya verdi. Uluslararası Penyo Penev Ödülü bu yıl ikinci kez verildi. On sene önce bu ödül Rus ozan Bulat Okucava’ya verilmişti. Resmi törenden sonra belediyenin “Grosseto” okuma salonunda Özdemir İnce ile Ekaterina Yosifova’nın şiirlerinden, profesyonel aktörler tarafından seslendirilen resital dinlendi.

Haberin Devamı

Bartın Valisi’nden Halet Çambel kitabı

BARTIN Valisi İsa Küçük’ün arkeolog Prof. Dr. Halet Çambel’in hayatına dair kaleme aldığı “Halet Abla Destanı” adlı kitabının tanıtımı 15 Mayıs Cumartesi günü Levent Kültür Merkezi’nde yapıldı. Ünlü edebiyatçı Yaşar Kemal’in de katıldığı tanıtım etkinliğinde Vali Küçük, “kahramanım” olarak nitelendirdiği Prof. Dr. Çambel’e kitabını ve üzerinde adının yazılı olduğu el yapımı kilimi takdim etti. Vali Küçük, Çambel’in hayatı ve yaşadıklarını anlattığı kitabını; “Bu coğrafyada destanlar, genellikle erkekler üzerine yazıldı ya da ‘Destan Yazmak’ erkeklere mahsustu. Şimdi bir kadın... Torosların içinde, kuş uçmaz kervan geçmez bir dağ başında, Karatepe’ye gönül, Aslantaş’a ömür vermiş, yol kesip köy basmamış, yaşayıp yaptıklarını taşa toprağa, suya ateşe yazmış bir kadın, bir arkeolog... Bir kadın, çevresindeki olaylar ve ona inanmış insanların öyküsü” sözleriyle tanımladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!