Diyarbakır’da bebek karıştırma skandalı çıkmaza girdi

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır’da bebek karıştırma skandalı çıkmaza girdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2007 12:54

DİYARBAKIR Çocuk Hastalıkları Hastanesi Prematüre Servisi’nde bebeklerin karışması sonucu Mardinli Alas Ailesi'nin bebeğini aldığı iddia edilen Batmanlı Hülya-Erkan Özkanat çiftinin kan örnekleri alındı. Özkanat çifti, hastaneden aldıkları bebeğin kendilerini ait olduğunu savunarak, yaşanan karışıklık nedeniyle henüz isim dahi koyamadıklarını söyledi. Batman’da çocuğunun cinsiyetine yanlışla kız yazıldığını söyleyen Erkan Özkanat, “Diyarbakır’da bu yanlışlık düzeltildi. Biz çocuğumuzun başından hiç ayrılmadık. Bizlerden kan örnekleri alındı, her türlü teste hazırız” dedi.

Haberin Devamı

ERKEK YERİNE KIZ BEBEK CESEDİ VERİLMEK İSTENDİ

Mardin’in Derik İlçesi’nde her ikisi de 24 yaşında olan Gülten- Hamdullah Alas çiftinin, 27 Eylül'de dünyaya gelen ikiz erkek bebeklerine Osman ve Ömer adı verildi. Bebeklerden Ömer, nefes darlığı yüzünden Diyarbakır’a sevkedildi. Baba Hamdullah Alas oğlunu getirdiği Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde pramatüre servisine yatırdı. Yaklaşık 20 gün sonra hastane yetkilileri Alas’ı arayarak çocuğunun öldüğünü bildirip cesedini almasını istedi. Hamdullah Alas, erkek bebeğinin cesedini almaya geldiğinde hastanede kendisine kız bebek cesedi verilmek istendi. Alas, kendi çocuğunun erkek olduğunu belirterek tepki gösterince, konuya el koyan hastane yönetime idari soruşturma başlatırken, durumu Cumhuriyet Savcılığı’na da bildirdi. Baba Alas, tuttuğu bir avukat aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Olay üzerine ‘öldü’ denilen Ömer Alas isimli bebeğin aynı gün hastaneye kız bebeklerini getiren Batmanlı Hülya-Erkan Özkanat çiftine verildiği, ölen kız çocuğunun da söz konusu ailenin olduğu ileri sürüldü.

Haberin Devamı

ÜNİTE PERSONELİ DEĞİŞTİRİLDİ

Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde skandalın ortaya çıkmasının ardından Sağlık Bakanlığı müfettişleri başlattıkları soruşturmayı sürdürüyor. Hastane çalışanlarının ifadesi alınırken, pramatüre servisi personelinin tümü değiştirildi. Hastanede, kaybolan Ömer Alas’ın kaydının erkek olarak yazıldığı ve yatış işlemleri yapılırken, çocuğun ne zaman kime verildiği konusunda henüz bir sonuç çıkmadı. Alas ailesine verilmek istenen kız bebeğin ise henüz toprağa verilmediği ve morgda bekletildiği belirtilirken ölen kız bebeğin kimi ait olduğu da henüz tespit edilemedi.

ERKEK BEBEĞİN DOĞUM RAPORUNA KIZ YAZILDI

Batman'ı Kozluk İlçesi'nde oturan bir yıllık evli Hülya- Erkan Özkanat çiftinin de 27 Ekim'de Batman Doğumevi Hastanesi'nde bir erkek çocukları oldu. Ancak, hastane kayıtlarına erkek bebek yerine ‘kız’ yazıldı. Özkanat çiftinin çocukları da, solunum yetmezliği tanısıyla Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Pramütüre Servisi’nde getirilip kuvöze konularak tedavi altına alındı. Baba Erkan Özkanat, çocuğunu hastaneye yatırırken, Batman’da yapılan yanlışlığı düzelterek erkek olarak kaydettirdi. Gördüğü tedavinin ardından durumu düzelen Özkanat çiftinin bebeği 1 Kasım'da taburcu edilerek evine gönderildi.

Haberin Devamı

BİR HAFTA SONRA HASTANEYE ÇAĞRILDI

Bebekleriyle evlerine giden aile bir hafta sonra Diyarbakır Çocuk Hastanesi yetkileri tarafından aranarak hastaneye gelmeleri istendi. Çağrı üzerine Diyarbakır’a gelen aileye doğum raporunda cinsiyetin kız yazıldığı ve başka bir aile ile bebeklerinin karıştığı söylendi. Baba Özkanat, çocuklarının doğduğu dakikadan itibaren hiç bir şekilde yalnız bırakmadıklarını ve tedavi sırasında da bebeğin yatış raporunda erkek yazıldığını söyledi. Hastane yetkilileri konunun aydınlığa kavuşması için Batman Doğumevi Hastanesi’ni arayarak bebeğin cinsiyeti konusunda bilgi istedi. Bunun üzeri Batman’dan “Dalgınlıkla kız yazılmış olabilir” cevabı alındı.

ÇOCUK BİZİM

Haberin Devamı

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde Mardinli Alas Ailesi'nin erkek bebeğini aldıkları iddia edilen Batmanlı Özkanat Ailesi iddiaları reddetti. Olayın ortaya çıkmasından sonra Diyarbakır’da kan örneklerini veren Hülya-Erkan Özkanat çifti hastaneden aldıkları bebeğin kendilerine ait olduğunu ve ortaya atılan iddiların asılsız olduğunu savundu. Yaşanan gelişmelerden büyük üzüntü duyduklarını söyleyen Özkanat çifti, bu yüzden çocuklarına hala isim koyamadıklarını belirterek, “Alınan kan örneklerinin sonucu belli olana kadar çocuğumuza isim koymayacağız” dediler.

HER TESTE AÇIĞIZ

Eşini doğumundan önce defalarca doktor kontrolüne götürdüğünü ve ultrasonda da cinsiyetinin erkek olarak tespit edildiğini anlatan 24 yaşındaki Erkan Özkanat, “Doğumdan sonra Batman’daki hastanede yanlışlıkla kız olarak kayda geçirildi. Ben çocuğumu daha sonra Diyarbakır’da hastaneye götürdüğümde erkek olarak kaydettirdim. Bunu oradaki yetkililer de biliyor. Tedavi gördüğü süre içinde biz bebeğimizin yanından hiç ayrılmadık. Bizden kan örnekleri alındı, şimdi bunun sonucunu bekliyoruz. Bebek bize ait, bunun için tüm teste hazırız. Karışıklık olayıyla ilgili hiç bir sorumluluğumuz yok” dedi.

Haberin Devamı

Yaşanan gelişmelerden oldukça rahatsız olan 20 yaşındaki anne Hülya Özkanat da, hamileliği döneminde 2 ayda bir doktora gittiğini ve bebeğinin erkek olduğunu söyledi. Sorunun biran önce çözümlenmesini isteyen Hülya Özkanat, “Diğer ailenin acısını anlıyorum ama bu bebeğin benim olduğunu kesinlikle eminim. Yapılan bir yanlışlık yüzünden suçlu durumuna düşürüldük. Şimdi bu sorunla ilgili soruşturmanın bitmesini bekliyoruz. Biz her türlü teste hazırız” dedi.

MARDİNLİ AİLE ŞAŞKIN

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne yatırdıkları erkek bebeklerinin 20 gün sonra “Çocuğunuz öldü gelin alın” denilerek ölü bir kız bebek cesedi verilmek istenen Hamdullah Alas ile eşi Gülten Alas, yaşanan olayın şokunu üzerlerinden atamadı. Erkek ikizlerinden Ömer’in cenazesini almayı beklerken, kendisine kız çocuk cesedi verilmek istenince şaşkına dönenen baba Alas, “Bana kız bebeğin cesedi verilince şaşırdım. Hemşireye benim bebeğimin erkek olduğunu ve 20 gündür raporlarında da belirtildiği gibi Ömer diye gelip sağlığı hakkında bilgi aldığımı söyledim. Hemşire de bunun farkına varınca durumu hemen hastane yönetimine bildirdi. Hastane yönetimine bu karışıklığı düzeltmek için 3 gün süre verdim. Sürenin sonunda bir sonuç alamadığım için avukatım aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulundum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hastaneye kan örnekleri veren Alas çifti, başlatılan soruşturmanın sonucunu büyük bir merakla beklerken, hastaneye yatırdıkları ve ortada olmayan erkek bebeklerinin nerede olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Hamdullah Alas, “Eğer oğlum öldüyse cesedi ortada olurdu. Oğlumun cesedi de ortada yok. Biran önce bu sorunun çözümlenmesini istiyoruz. Ömer’in ikizi Osman’ın yanında yerini almasını istiyoruz. Beşiği boş kaldı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!