Diyarbakır bombacısı yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır bombacısı yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2008 11:43

DİYARBAKIR'da 3 Ocak perşembe akşamı bomba yüklü otomobili infilak ettirerek 5'i öğrenci 6 kişinin ölümü, 67 kişinin de yaralanmasına neden olan PKK'lı bombacı ile eylemde kendisine yardımcı olan 6 kişi dün gece güvenlik güçlerinin yaptığı yıldırım baskınla yakalandı. Otomobili satan kişinin yüzleştirmede teşhis ettiği bombacı terörist ilk sorgusunda, eylemi nasıl gerçekleştirdiğini kroki üzerinde detaylarıyla anlattı.

Haberin Devamı

Diyarbakır'da ölü sayısı 6'ya yükseldi 

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, yoğun çalışma sonucu, geçen perşembe günü saat 16.50'de kentin en merkezi yeri olan Prof.Dr. Selahattin Yazıcıoğlu Caddesi'ndeki özel bir dersanenin önüne park edilen 80 kilo A4 plastik patlayıcı yüklü LPG'li otomobili, askeri servis aracı geçerken infilak ettiren teröristleri yakalamak için yoğun operasyon başlattı.

KENT DIŞINA ÇIKAMADI
Patlamadan hemen sonra kentin giriş ve çıkışlarını tutan güvenlik güçleri, eylemi gerçekleştiren teröristlerin kent dışına çıkmasını önledi. Olaydan bir gün sonra gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan, aralarında bombanın infilak ettirildiği otomobili satan Z.K. ve bu satışa aracılık edenin de bulunduğu 4 kişinin ifadeleri tüm detaylarıyla değerlendirildi. Eldeki ipuçlarını değerlendirerek seri operasyonlar yapan polis dün gece sonuca ulaştı.

Haberin Devamı

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde oluşturulan özel ekipler, teknik takip, istihbarat bilgileri, zanlının eşkali, çizilen robot resimler sonucunda bombacının saklandığı yer saptandı ve dün gece operasyon için düğmeye basıldı.

Terörle Mücadele ve Özel Harekat Şubesi ekipleri, gece yarısından sonra büyük bir gizlilik içinde bombacı ile yanındaki teröristlerin kaldığı evin çevresini kuşattı. Çatışma çıkabileceği ihtimaline karşı çevre güvenliği sağlandı ve keskin nişancılar yerleştirildi.

Hazırlıkların tamamlanmasından sonra eve baskın düzenleyen timler, bombayı infilak ettiren terörist ile eylemde görev alan ve yardım yataklık eden 6 kişiyi etkisiz hale getirip gözaltına aldı. Katliamdan 4 gün sonra, bombayı infilak ettiren terörist ile ona yardımcı olan 6 kişi kıskıvrak yakalandı.

Polisin evde yaptığı aramada, silah, bomba yapımında kullanılan kilolarca amonyum nitrat, A4 ve C4 plastik patlayıcılar ve bomba yapımında kullanılan diğer malzemeyle düzenekler ele geçirildi.

OTOMOBİLİ SATAN TEŞHİS ETTİ
Yoğun güvenlik önlemleri altında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne getirilen 7 kişi, burada patlamada kullanılan otomobili satan Z.K. ile yüzleştirildi. Z.K. gözaltındaki 7 kişi arasından, otomobili sattığı 25 yaşlarındaki kişiyi teşhis etti. Bombayı infilak ettirenin de bu kişi olduğu sorguda ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Böylece kanlı eylemde bombayı infilak ettiren kişinin, olayda kullanılan 21 AS 194 plakalı 1994 model Lada marka LPG'li otomobili, Diyarbakır'ın Kulp İlçesi İslamköy nüfusuna kayıtlı 1982 doğumlu Ferhat Kaya adıyla satın olan kişi olduğu belirlendi. Ancak bombacının gerçek kimliğinin Ferhat Kaya olup olmadığı henüz açıklanmadı.

SALDIRIYI KROKİ ÜZERİNDE ANLATTI
Sorgusunda, PKK'nın Kuzey Irak'daki kamplarında uzun süre bomba eğitimi gördüğünü, eylem için örgüt tarafından Diyarbakır'a gönderildiğini söyleyen bombacı, otomobile bombayı nasıl yerleştirdiğini, nasıl getirip dersanenin önüne park ettiğini, cep telefonu düzeneğiyle nasıl infilak ettirdiği olay yerinin krokisi üzerinde detaylarıyla anlattı.

Haberin Devamı

Emniyet yetkilileri, zanlıların sorgusundan elde edilecek bilgiler doğrultusunda yeni gözaltılar olabileceğini belirtirken, bombalı eylemin tüm yönleriyle aydınlatılması için Emniyet Müdürlüğü, Jandarma ve MİT'in istihbarat görevlileri koordineli çalışmayı sürdürüyor.

OTOMOBİLİ ALIRKEN KİMLİĞİNİ GİZLEMİŞ

Diyarbakır'ı geçen perşembe günü kana bulayan PKK bombacasınının, A4 plastik patlayıcı yüklü otomobili 29 aralık günü sahibi Z.K.'ya kendisini Kulp İlçesi'nin İslamköy nüfusuna kayıtlı 1982 doğumlu Ferhat Kaya adıyla tanıtarak satın alan kişi olduğu belirlendi. Ancak bombacının otomobili satın aldığı kişiye yanlış bilgi verdiği, gerçekte yine Kulp ilçesinden 23 yaşındaki E.P. olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

PKK bombacısı E.P.'nin, 2002 yılında terör örgütünün propagandasını yapmaktan gözaltına alındığı, çıkarıldığı mahkemede tutuklanıp 5 ay cezaevinde yattığı anlaşıldı.

KİMLİĞİ PARADAKİ PARMAK İZİNDEN BULUNDU

Tutuklandığı olay sırasında parmak izi alınan E.P.'nin kimliğine, geçen perşembe günü infilak ettirdiği otomobili satın aldığı E.K.'ya verdiği paraların üzerindeki parmak izinden ulaşıldı.

Bombacı aldığı otomobil için Z.K.'ya 3 bin 900 YTL ve 250 euro vermişti. Polisin el koyduğu paralardaki parmak izinin 2002'de tutuklanan E.P.'nin parmak iziyle uyuşması üzerine, çalışmalar bu kişi üzerine yoğunlaştı ve teknik takip, istihbarat çalışmasıyla Diyarbakır'ın yeni yerleşim alanı Kayapınar Beldesi'nde saklandığı saptandı ve dün sabaha karşı operasyon gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Gözaltına alınan bombacı E.P. ile kendisine yardımcı olan 6 zanlının sorgusu Diyarbakır Emniyet müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde devam ediyor.

MAHKEME ‘GİZLİLİK KARARI’ VERDİ

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, bombacı E.P.'nin bğlantılı olduğu diğer kişilerin tamamının henüz yakalanmadığı ve dosyasında delillerin karartılabileceği ihtimaline karşı ‘gizlilik kararı’ verilmesi için terör davalarına bakan Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, bu sabah yapan başvuruyu değerlendirerek, soruşturma dosyasıyla ilgili ‘gizlilik kararı’ verdi.

Savcılık yetkilileri, geceki operasyonda gözaltına alınanlarla ilgili tüm bilgi ve belgelerin Ankara'da ilgili makamlara gönderildiğini belirterek, “Konuyla ilgili açıklama yapacaksa o makamlar yapacak” demekle yetindi.               

İÇİŞLERİ BAKANI ATALAY'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Diyarbakır'daki patlamanın ardından başlatılan soruşturmada ciddi bir sonuca doğru ulaşıldığını belirterek, “Şu anda 7 kişi gözaltında. Bunlardan birisi arabanın sahibi, yani 3-4 gün önce arabayı satın alan kişi, diğerleri de belli şekilde onunla irtibatlı kişiler” dedi.

Atalay, yaptığı açıklamada, 3 Ocak perşembe günü Diyarbakır'da büyük bir acı yaşadıklarını belirterek, kentin ana caddelerden birinde park edilen bir aracın içerisine yerleştirilen bombanın uzaktan kumanda ile patlatıldığını hatırlattı.

Patlamanın ardından çevrede can kaybı ve maddi hasarlar meydana geldiğini ifade eden Bakan Atalay, olayı, bir kez daha bütün ülke olarak, şiddetle kınadıklarını kaydetti.

Atalay, olayda hayatını kaybedenlerin masum öğrenciler olduğunu belirterek, ölenlerin patlamanın meydana geldiği caddede yer alan bir dershaneye üniversiteye hazırlık için giden öğrenciler ile o dershanede kurs alan bir öğrencinin babası olduğunu söyledi.

Olayın ardından yaralılardan bir kısmının hemen o gün müdahale edildikten sonra taburcu edildiğini anlatan Bakan Atalay, içlerinden 5 tanesinin durumunun ciddi olduğunu, dün gece de o yaralılardan birini daha kaybettiklerini ve ölü sayısının 6'ya yükseldiğini bildirdi.

“BÖLGE HALKI TERÖRDEN BEZMİŞ”

Patlama sonrasında bölgeye yaptıkları ziyarete ilişkin de bilgi veren Bakan Atalay, bölge halkının topyekün terörü lanetlediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Patlama ile çevredeki vatandaşların iş yerleri ve binalar da zarar gördü. Bizler hem olayın güvenlik boyutu üzerinde hem de vatandaşların zararlarının telafisi, evlatlarını kaybeden ailelerine taziye, yaralıların ailelerine şifa dileklerimizi iletmek üzere Başbakanımızla birlikte büyük bir heyet olarak geçen cumartesi Diyarbakır'a gitmiştik.

Orada şunu gördük. Gerçekten bölge halkı bütün toplumumuz gibi terörü lanetliyor. Artık terörden bezmiş ve terörden en büyük zararı gören zaten o bölge halkıdır. Teröre karşı oradaki vatandaşlarımızı yek vücut gördük. Onların hem tepkilerini, hem acılarını paylaştık.

Özellikle kaybedilen evlatlarımızın ailelerini ziyaret ettik, tek tek hepsine başsağlığı diledik. Yaralıların ailelerini de ziyaret ettik. Zaten doktorlarımız, hastanelerimiz onları iyileştirmek için seferber olmuştu, onları da yerinde gördük. Tabii, tahrip olan iş yerlerinin zararları da telafi edilecek, bunu da vatandaşlarımıza söyledik. Bunların büyük bir kısmı yerine getirildi, eksikler de tamamlanacak.”

“OLAYLA İLGİLİ 7 KİŞİ GÖZALTINDA”

Patlamanın ardından Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile açılan soruşturma kapsamında güvenlik güçlerince çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Bakan Atalay, “Güvenlik güçlerimiz en kısa sürede olayın tüm faillerini, destekçilerini ve işbirlikçilerini ortaya çıkartacaktır” dedi.

Patlamanın ardından güvenlik birimlerinin bütün ihtimalleri değerlendirerek ciddi bir çalışma başlattıklarını ifade eden Atalay, Ankara'dan da personel ve ekipman takviyesinde bulunduklarını belirtti.

İlk anda içinde patlayıcı olan araba üzerinde yoğunlaşıldığını da anlatan Atalay, arabayı satanlar ve şahit olanların kısa süre içinde bulunduğunu ve ifadelerinin alındığını, kısa süre tutulduktan sonra ise serbest bırakıldığını söyledi.

Atalay, konuşmasına şöyle devam etti:

“Diğer bütün izler değerlendirilerek araştırmalar yoğunlaştırıldı, ciddi bir sonuca doğru ulaşıldı. Şu anda 7 kişi gözaltında. Bunlardan birisi arabanın sahibi, yani 3-4 gün önce arabayı satın alan kişi. Diğerleri belli şekilde onunla irtibatlı kişiler. Bunların evlerinde ve üzerlerinde yapılan aramalarda yine önemli miktarlarda patlayıcı, değişik silah ve unsurlar, bazı belge ve bilgiler ele geçirilmiş oldu. Lada marka araba tabi olaydan bir kaç gün önce satın alınmıştı. O iz üzerinden gidilerek sonuca ulaşılmaya çalışılıyor ama bunlar yine de zanlılardır. Ciddi şekilde hem kendi beyanları hem evlerinden ve üzerlerinde elde edilenlerle soruşturmalar genişletilerek devam ediliyor.

Cumhuriyet Başsavcımızın nezaretinde Emniyet birimlerimiz soruşturmayı yürütüyorlar. Hala elde değişik bilgiler var, belki değişik kişilere de ulaşılabilecek. Onun için isimler üzerinde durmuyoruz.”

Bakan Atalay, “gözaltına alınan zanlılardan birinin Irak'ın kuzeyinde bulunduğunu, 2007 yılında Türkiye'ye ve Diyarbakır'a geldiğini” belirterek, sözkonusu zanlının dün akşam saatlerinde gözaltına alındığını, soruşturmanın selameti açısından bu bilginin basına aktarılmadığını kaydetti.

Atalay, amaçlarının bu kanlı olayları gerçekleştirenlerin bir an önce yakalanması olduğunu ve bunun için çalıştıklarını belirterek, “Umarım, bu değerlendirme ve çalışmalarla toplumumuzu çok üzen terörün acı yüzünü bir defa daha gösteren bu olay aydınlatılmış olur” dedi.

Beşir Atalay, “İçişleri Bakanlığı ve Emniyet birimleri olarak önce olaylar olmasın diye, olaylar olduktan sonra da faillerinin bulunması ve aydınlatılması için çalıştıklarını” belirterek, “sonucun bir kaç gün içerisinde alınabileceğini düşündüklerini” söyledi.

Atalay, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına ve soruşturmada görev alan Emniyet güçlerine de başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!