Diyanet Vakfı, reform mesajını anlamamış

Güncelleme Tarihi:

Diyanet Vakfı, reform mesajını anlamamış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Diyanet Vakfı tarafından yayımlanan ‘Müslümanın El Kitabı’, Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz'ın reform çabalarını gölgeledi. Çünkü kitapta, ‘‘kadının nasıl dövüleceği’’, ‘‘tek eşli evliliğin ahlakı nasıl bozduğu’’ anlatılıyor.

DİYANET İşleri Başkanlığı dinde reform çalışmaları başlatarak, hurafelerin ayıklanacağını bildirirken, Diyanet Vakfı'nın yayıncılığını üstlendiği bir kitapta ‘Kadınlara hangi durumlarda, hangi ölçülerde fiziksel şiddet uygulanabileceği’ anlatıldı. Boşanma öncesinde erkeğin, kadını fiziksel olarak uyarabileceği belirtilirken, ‘Fiziksel uyarı, ağır ve tehlikeli yerlere vurma şeklinde olmayacaktır’ denildi.

Diyanet Vakfı, Din İşleri Yüksek Kurulu emekli Üyesi Kemal Güran tarafından hazırlanan ‘Müslümanın El Kitabı’ adlı bir kitap yayınladı. Kitabın ‘Evlenme, Aile Hayatı ve Çocuklar’ bölümünde, aile içinde tüm çabalara rağmen huzurun sağlanaması durumunda, kocanın ‘öğüt verme’, ‘küsme’, ‘yüzüne vurmaksızın, incitmeden hafif bir biçimde fiziksel uyarı’ ve ‘boşanma’ hakkı bulunduğu belirtildi. Kocanın, karısının iffetsizliğinden kuşkulanması durumunda da aynı yolu izleyebileceği kaydedilirken, fiziksel uyarı ‘Ağır ve tehlikeli yerlere vurma şeklinde olmayacak. Daha çok hafif ve psikolojik tesiri olacak bir uyarı şeklinde olacaktır’ şeklinde tanımlandı.

TEK EŞLİ EVLİLİK AHLAKI BOZUYORMUŞ

Çok eşliliğin emir değil, bir izin olduğu, ‘Kadın hastadır, küçük ve bakıma muhtaç çocukları vardır. Kadınlık görevini yerine getirememektedir. Kocanın hizmetçi tutma gücü yoktur. Kocasının ikinci bir eş almasına izin veriyor ve ikinci eş olmayı kabul eden kadın da vardır’ koşuluna bağlı olarak, ikinci evliliğin yapılabileceği kaydedildi.

Kitapta çokeşlilik şöyle savunuldu:

‘‘Bu şartların oluşmasında dahi bazı hukuk sistemleri ikinci evliliğe izin vermiyor. İnsanları ahlak dışı yollara zorluyor. Bu durumlarda İkinci evlilik, fert ve toplumu rahatlatıyor.’’

İtalya'dan övgü: Türkiye Kuran'ı demokratikleştiriyor

İTALYAN basını laik Türkiye'nin Kuran'ın çağa uygun olarak yeniden yorumlanması, İslam'ın demokratikleşmesi için atılım yaptığını belirterek ilk adımın Saraybosna'da düzenlenen İslam Şurası'nda start aldığını yazarak övgü yağdırdı.

‘Türkiye, Kuran’ı demokratikleştiriyor' başlığını atan ‘İl Giornale’ Gazetesi, İslam dünyasındaki tek laik ülke olan Türkiye'nin Kuran'ın güne uygun bir şekilde yorumlanması için atılım arifesinde olduğunu yazdı.

Gazete, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın öncülüğünde bir konseyin gelecek yıla kadar ‘yenilenme atılımı’ için çalışacağını yazdı. Bu atılıma, Balkan, Orta Asya ve Kafkasya Türkleri'nin dahil olacağını belirten gazete, taslağın da Türkçe hazırlanacağını kaydederek şu yorumu yaptı;

‘Özellikle Atatürk’ün ülkeye armağan ettiği laiklik son yıllarda irtica tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. İslam terörüyle tanışan ülke kökten dincilerle ilişkisi olduğunu öne sürdüğü Refah Partisi'ni kapatmak zorunda kaldı. Bu tehlikeyi gören ve yaşayan Türkiye, İslam aleminde bir öncü olarak yenilikler getirmeyi amaçlıyor. Modern çağa, Kuran'ı yeniden yorumlayarak ayak uydurma hazırlıkları şimdilik Balkanları, Avrasya'yı ve Kafkasları içeriyor.'

İtalyan Haber Ajansı AGİ de Avrupa'nın Saraybosna İslam Şûrası'ndaki değişim planının Avrupa tarafından yakından izlendiğini belirterek Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın haziran ayında Papa tarafından Vatikan'da kabul edildiğini ve terör ve yabancı düşmanlığına karşı dinler arası işbirliği önerdiğini ifade etti.

El kitabına göre:

Aile planlaması caiz değil

Kitapta yer alan diğer görüşler de şöyle:

Zorunlu bir aile planlaması caiz değildir.

Müslüman kadınların, Yahudi ve Hristiyan gibi kitap ehli olan erkeklerle evlenmeleri haramdır.

Şehvet uyandıran müzik haramdır

Müzik ister ses, isterse alet ile olsun tek hükme bağlı değildir. Haram, mekruh, mubah ve müsthab olabilir. Dünya arzusu ve şehvet duyguları dolup taşan, müziği sırf bu arzuları için kullananlar için müzik haramdır.

Piyango, spor toto, spor loto, kazı kazın ve at yarışı gibi oyunlar kumardır. Kumar haramdır. İslam'a karşı veya İslam'ın yasakladığı eylemleri (At yarışı, Spor Toto, Kazı Kazan, Sayısal Loto) organize eden, haram maddeleri üreten (Tekel), pazarlayan işyerlerinde çalışmak haramdır.

Saçı varken peruk takmak lanetlendi

Kadınlar, erkeklere benzer şekilde (pantalon) giyinmeyeceklerdir.

Kadınlar, uzayan saçlarını erkeklere benzememek koşuluyla kestirebilir. Saçı olduğu halde peruk takmak lanetlenmiştir.

Bir tedavi amacı gütmeyen burun, çene, göğüs, yüz gibi organların şekillerini değiştirmek amacıyla yapılan estetik ameliyatlar uygun değildir.

Cinsiyeti belli olmayan kadın gibi gömülür

Kaş aldırmak, kaşların iyice inceltilmesi hoş karşılanmamış, yaradılışı değiştirmek sayılmıştır.

Bir kadının yanında mahremi olmadan tek başına yolculuk etmesi caiz değildir.

Erkek mi yoksa kadın mı olduğu bilinmeyen kimseler, ölünce yıkanmaz. Bu gibiler teyemmüm ettirilir ve kadın gibi kefenlenir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!