Diyanet: Nefsi müdafaa helal

Güncelleme Tarihi:

Diyanet: Nefsi müdafaa helal
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2005 10:25

Diyanet İşleri Başkanlığı, camilerden okutacağı hutbede, uzun zamandır tartışma yaratan bir konuyu ele alacak. Cana kıymanın haram, nefsi müdafaanın ise helal olduğunu anlatacak. Diyanet, "haram ve helal" konusunu işleyen hutbede, insanların davranışlarına hiçbir sınırlama getirmemeleri durumunda yaşamlarının çekilmez bir hal alacağını belirtecek.

Haberin Devamı

 "Allah’ın açıkça yasakladığı şeylere ’haram’, yasakalamayıp serbest bıraktığı şeylere de ’helal’ diyoruz" denilecek hutbede, cana kıymanın haram, nefsi müdafaanın ise helal olduğu vurgulanacak. Ayrıca, başkasının malını gasp etmenin, faiz alıp vermenin haram, ticaret ve alışveriş yapmanın, çalışıp kazanmanın helal olduğu anımsatılacak hutbede, zina etmenin haram, evlenip yuva kurmanın ise helal olduğuna işaret edilecek.

Dinin getirdiği yasakların yaşamı kolaylaştırmaya yönelik olduğuna değinilecek hutbede, bile bile haram işlemenin ve haramlarda ısrar etmenin büyük günah olduğu anlatılacak. Hutbede, "İşlenen günahtan bir an önce vazgeçilmeli, pişmanlık duyup tövbe edilmelidir. Allah’ın açıkça haram kıldığı bir şeyin helal; helal kıldığı bir şeyin de haram olduğunu söylemek, Allah korusun, insanı dinden çıkarır" denilirken, bu konuda bilgili ve hassas olunması gerektiği bildirilecek.

Haberin Devamı

Hutbe şöyle devam edecek:

"Haram ve helal konularında duyarlı olmak, bizi yaratan, ilim ve kudretiyle takip ve kontrol altında bulunduran Allah’a olan imanımızı kuvvetlendirir ve zinde tutar. Buna karşılık helal-haram çizgisine dikkat etmeden yaşanan bir hayat, fıtratın sağladığı iyiye yönelme eğilimlerini köreltir. Kötü ve zararlı eğilimlerin önünü açar; insan çok kere sebebini anlayamadığı bir huzursuzluğa ve mutsuzluğa düşer."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!