Diyanet, kendi dergisini sansürledi

Güncelleme Tarihi:

Diyanet, kendi dergisini sansürledi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2006 18:10

Diyanet İşleri Başkanlığı, kendi yayın organı "Diyanet" dergisini sansürledi. Sansür, bir süre önce Başbakan Erdoğan’ın Danışmanı Cüneyd Zapsu’nun eşinin görüntüleriyle gündeme gelen "başı açık namaz" tartışmasından kaynaklandı.

Haberin Devamı

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun tek kadın üyesi Prof.dr. Mualla Selçuk’un "kadınlar başı açık namaz kılabilirler mi" başlıklı yazıya "Evet kılabilirler" diyerek şerh koyması üzerine yazı dağıtımdan önce matbaada tek tek yırtıldı. Başkanlık, yaklaşık 70 bin basılan dergiyi sayfalarını tek tek yırttırdıktan sonra dağıttı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde AKP MKYK üyesi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Danışmanı Cüneyd Zapsu’nun eşinin görüntüleriyle de tartışma konusu olan "Başı açık namaz" konusunda alınan kararda çıkan bir anlaşmazlık nedeniyle kendi yayın organını sansürledi.

Diyanet’in kendi yayın organınında ilgili karara ilişkin metnin yeraldığı iki sayfayı tek tek yırtarak sansürleme yoluna gitmesi olayı şöyle gelişti.

Geçtiğimiz haftalarda Üsküdar Subaşı Camii’nde kadınların erkeklerle aynı safı paylaşıp, başları açık olarak namaz kılmaları nedeniyle Din İşleri Yüksek Kurulu konuyla ilgili görüşlerini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Kurul’un tek kadın üyesi Prof. Dr. Muaalla Selçuk, 15 üyenin "hayır" dediği karara "Evet kadınlar başı açık namaz kılabilir" diyerek şerh koydu. Bu karar dergide şerhli olarak basıldı. Baskı sayısı olan 70 bin dergide "Kadınların başı açık namaz kılamayacaklarına" ilişkin karar 47 ve 48’inci saygalarda yerini aldı.

Ancak Başkanlık, son anda karar değişikliğine giderek sayfaları dergiden çıkartma yoluna gitti. Basımı tamamlanan derginin şerhli sayfasını dergilerin basıldığı matbaaya talimat vererek tek tek yırttırdı. Yırtılan 2 sayfanın yerine üzerinde cami silueti olan ve Diyanet’in başı açık namaz konusunda yaptığı basın açıklaması konuldu. Açıklama şöyle:

"İbadetlerin yerine getirilmesinde, ayrıntıda da olsa, kadınlar için ayrı, erkekleri çin ayrı şekil ve kualların önerilmiş olmasının, kadınların başlarını örterek ibadet etmeleri veya kadınların erkeklerle farklı saflarda ibadet etmeleri kuralının kadınların aleyhine hükümler olarak yorumlamak, dinin bireysel, toplumsal ve evrensel gayelerini bilmemekten kaynaklanan bir yanlışlıktır."

İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜ DEĞİŞMEDİ

Haberin Devamı

Derginin sayfa başlıklarını gösteren "içindekiler" bölümünde ise yırtılan sayfada yer alması gereken "Din İşleri Yüksek Kurulundan-Kadınlar başı açık namaz kılabilirler mi" başlığı silinemedi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, yırtılan sayfanın tamamen yanlış bir yazı nedeniyle gerçekleştiğini söylerken, söz konusu yazıyı hatırlamadığını belirtti. Basımın yapıldığı İmaj matbaadan bir yetkili, Diyanet’in elden ele dolaşması için ayrı basılmış bir basın açıklaması istediğini, ancak basım gerçekleştiği için bu sayfaların yırtılarak sunulduğunu kaydetti.

PROF. DR. MUALLA SELÇUK KİMDİR?

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mualla Selçuk, 24.4.2001 yılından itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi.

Haberin Devamı

Mardin’de 1956 yılında doğan Prof.Dr. Mualla Selçuk, evli ve İngilizce, Arapça biliyor.

Selçuk’un yurt içi görevleri ise şöyle:

"Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü (08.07.1998-31.03.2003)

DİB Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliği (24.04. 2001’den itibaren)

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı (06.09.2002’den itibaren)

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Editörler Başkanı (2002’den itibaren)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!