Diyanet, İsrail-İran krizinde arabulucu

Güncelleme Tarihi:

Diyanet, İsrail-İran krizinde arabulucu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Demirel'in İsrail gezisi sırasında, Yahudi Cemaati Din İşlerinden sorumlu bakan, Türk Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz'dan İran'da tutuklu 13 Yahudinin kurtarılması için arabuluculuk yapmasını istedi. Yılmaz, hemen İran'la temasa geçecek.

TÜRK Diyanet İşleri, bir ay önce Tahran'da casusluk suçuyla tutuklanan 13 İranlı Yahudi'nin, İsrail ile İran arasında yarattığı krizin çözümü için arabuluculuk yapacak. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in İsrail gezisi sırasında, Yahudi Cemaati Başkanı Hahambaşı ve Din İşlerinden Sorumlu Bakan'ın, kendisinden bu krizde yardımcı olmasını istediklerini söyledi. Tutuklanan 13 Yahudi'nin sadece İran'da bulunan Yahudiler'in toplumsal hayatı ile ilgili incelemeler yaptığını belirten İsrailli din yetkilileri, Yılmaz'a, bu krizi ancak Türkiye'nin çözebileceğini belirttiler. Mehmet Nuri Yılmaz, Ankara'ya döndüğünde ilk iş olarak bu konuda İran'la temasa geçecek.

DEMİREL BÜYÜK KONUK

Cumhurbaşkanı Demirel, gezisinin ikinci durağı olan Filistin'in Gazze kentinde Devlet Başkanı Yaser Arafat'la görüştü. Demirel, Ortadoğu barış sürecinde iyi bir ortamın mevcut olduğunu belirterek, ‘‘Bugün ortaya çıkan ortam, kaçırılmaması gereken altın bir fırsattır. Ortadoğu barış süreci'nin çekirdeği, İsrail-Filistin anlaşmasıdır’’ dedi. Demirel ile Arafat görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü. Ardından, Türkiye ile Filistin arasında turizm anlaşması imzalandı. Arafat ve Demirel, ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Arafat, Demirel'e, ‘‘Aziz kardeşim, büyük konuğum’’ diye hitap ederek konuşmasına başladı. Arafat, ‘‘Ortadoğu'daki barış süreci çalışmalarına bu ziyaretin olumlu katkı sağlayacağını umut ediyorum ve bekliyorum. Kardeş ülke Türkiye, haklı davamızı sürekli olarak desteklemiş ve barış sürecinin başarıya ulaşması yönünde destekçi tutumlarını sürdürmüştür. Biz bu çerçevede değerlendiriyoruz, bu ziyaretten bu manayı algılıyoruz. Filistin ile Türkiye arasında her alanda süren ilişki ve yardımlaşma sevinç kaynağıdır’’ dedi.

GAZZE'DE OLMAM ANLAMLI

Sözlerine, ‘‘Gazze'de Türkiye Cumhurbaşkanı olarak geçen 3 sene zarfında ikinci defa bulunmamın bir anlamı olması lazımdır’’ diye başlayan Demirel ise şöyle konuştu: ‘‘İsrail ile Filistin arasında anlaşma olmaz ise Ortadoğu Barış Süreci yapılmış olmaz.Türkiye, Ortadoğu'daki barış ile fevkalade yakından ilgilidir. Çünkü barış, sadece bu barışı yapmakta olan ülkeler için değil, bütün bölge için çok önemlidir. Türkiye

için de önemlidir. Ayrıca Türkiye, bu ihtilafın başlangıcından beri Filistin halkının haklı davasının yanında olmuştur. Türkiye, İsrail'in Suriye ve Lübnan ile yapacağı anlaşmaları da çok memnuniyetle karşılamaktadır. Türkiye'nin aradığı, bölgede, bölgenin tümünü kapsayan barıştır. Türkiye'nin Ortadoğu Barış Süreci'ne olan ilgisini göstermek için bu geziyi yapıyoruz.’’

Demirel, akşam saatlerinde de Ürdün'e geçerek Kral Abdullah Bin Hüseyin ile görüştü. Demirel, burada yaptığı görüşmelerde, Ortadoğu'da Türkiye'nin üzerine düşeni yapmak için hazır olduğunu belirterek, İsrail'den aldığı havayı iletti. Temaslarını tamamlayan Demirel, dün akşam saatlerinde Türkiye'ye döndü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!