Dışlayıcı tasarıya tepki

Güncelleme Tarihi:

Dışlayıcı tasarıya tepki
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2007 18:56

ALMANYA'da hükümetin uygulamaya koymayı planladığı yeni Göç Yasası'na ilişkin tasarıya çeşitli çevreler tepki gösterdi. Federal Meclis'te grupları bulunan ve muhalefeti oluşturan Yeşiller Partisi'nin yanı sıra Hür Demokrat Parti (FDP) ve Sol Parti.PDS den sert tepkiler geldi.

Haberin Devamı

Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth, Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) oluşan koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen tasarının uyuma katkıda bulunmayacağını söyledi.

Roth, evlilik yoluyla Almanya'ya bazı ülkelerden gelecek eşlerin Almanca testine tabi tutulmasının bazı ülkelerden geleceklerin ise bundan muaf tutulmasının ayırımcılık olduğuna dikkat çekti.

/images/100/0x0/55ea52ebf018fbb8f87871f3

Uygulama riskli

SPD'li Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy de aile bütünlüğünün devlet garantisi altında olduğunu belirterek, böyle bir uygulamanın Anayasal açıdan risk teşkil edebileceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

FDP Meclis Grubu Uyum Politikası Sözcüsü Sibylle Laurischk de Almanya'da yaşayan göçmenlerin toplumsal yaşamda yer alabilmeleri için Almanca öğrenmelerin şart olduğunu belirtirken, ülkelere göre farklı Almanca testi uygulamasından dışlayıcı ve ayırımcı kokular geldiğini söyledi.

Sol Parti.PDS Federal Meclis milletvekilleri Hakkı Keskin de Sevim Dağdelen de tasarının hem aile birleşimi ile ilgili bölümünün hem de “Duldung”lular ile ilgili planlanan düzenlemelerin çağdaş olmadığını dile getirdiler.

Güvence yok

/images/100/0x0/55ea52ebf018fbb8f87871f5

Alman Protestan Kilisesi Konseyi Başkanı Wolfgang Huber, “Duldung”lulara 31 Aralık 2009 tarihine kadar geçici oturma izni verilmesi ve iş bulamayanların oturma izinlerinin uzatılmaması koşulunu eleştirdi. Huber, böyle bir durumun onbinlerce insan için güven verici olmadığına dikkat çekti.

Alman-Amerikan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Otmar Debald, da özellikle yabancı kalifiye eleman getirilmesiyle ilgili bürokratik engelleri eleştirdi. Debald, bu koşullara göre uzman elemanların Almanya'ya gelmesinin en az 2 yıl süreceğini söyledi.

Haberin Devamı

 Laschet’ten övgü

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Uyum Bakanı Armin Laschet (CDU) ise Göç Yasa Tasarısı'nı övdü. Göç Yasası değişikliği ile sığınmacıların kalma hakkına ilişkin Yasa Tasarısı'nın uyuma büyük katkılar sağlayacağını söyleyen ve yapılan düzenlenmenin beldelerin yükünü hafifleteceğini bildiren Laschet, "Geçici oturma iznine sahip olanlar kendi geçimlerini sağlayabilecekler ve iş pazarına girme imkanları iyileşecek. Böylece bu insanların potansiyellerinden daha iyi yararlanabileceğiz" dedi.

Bakan Laschet, ayrıca yeni düzenleme ile uyum alanında Avrupa Birliği düzenlemelerine de uyum sağlanacağını belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!