Diskoda işkenceye 2 tutuklama

Güncelleme Tarihi:

Diskoda işkenceye 2 tutuklama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2014 01:10

Uğur Kantar’ın KKTC’de askerlik yaparken disko denilen disiplin koğuşunda işkenceyle ölümünden sorumlu tutulan askerler Ayhan Arslan ve Fırat Keser’in tahliyesine yapılan itirazı değerlendiren Adana Askeri Mahkemesi sanıkların tekrar tutuklanmasını kararlaştırdı.

Haberin Devamı

KKTC’de vatani görevini yapan Uğur Kantar 2011 yılında aldığı disiplin cezası nedeniyle disko diye tabir edilen disiplin koğuşunda, “Tekme, tokat, yumruk, sandalyeye kelepçeli olarak güneşin altında bırakma” şeklinde gördüğü işkenceler nedeniyle hayatını kaybetti. 26 Temmuz 2011 tarihinde tutuklanan sanık askerler Ayhan Arslan ve Fırat Keser hakkında “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence” suçundan, diğer tutuksuz sanıklar Recep Tekin hakkında “5 kez kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kasten yaralamak”, Cezaevi Müdürü Astsubay Ayhan Şentürk hakkında ise “İhmal suretiyle görevi kötüye kullanmak” suçundan dava açılmıştı. Davaya bakan Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi, tutuklu sanıklarının 21 Mart 2014 tarihinde ifadelerini aldıktan sonra, tahliye edilmelerine karar vermişti.

Haberin Devamı

VİCDAN YARALADI

Kantar ailesinin avukatı Teoman Özkan, tahliye kararına itiraz etti. İtiraz başvurusunda sanıkların tekrar tutuklanması talep edilerek, “Tüm mağdur ve tanık ifadeleri, maktul Uğur Kantar’ın kasten yaralama, susuz ve güneşte bırakılarak ölümüne neden olmaları suçunun açıkça ortada olması, işkence sonucu ölüme neden olmanın cezasının ağırlaştırılmış müebbet olması, tutuklu sanıkların tahliye edilmeleri hukuka aykırı olduğu gibi vicdanları da yaralamıştır. İşkence suçunun mevcut ve olası sanıklarını da cesaretlendirmiştir” denildi.

TUTUKLANMA KARARI VERİLDİ

İtirazı görüşen Adana Askeri Mahkemesi, geçen hafta sürpriz bir karara imza attı. Askeri mahkeme, suçun vasfı ve mahiyeti, delillerin halen toplanmamış olması nedeniyle iki sanık için verilen tahliye kararlarını kaldırılmasına karar verdi. Tahliye kararını kaldıran mahkeme sanıkların tekrardan tutuklanmasına hükmetti. Verilen karar doğrultusunda sanıklardan Ayhan Arslan memleketi Elazığ’da tutuklanarak cezaevine konuldu. İstanbul’da bulunan sanık Fırat Keser’e ise tutuklama kararının henüz ulaşmadığı belirtildi.

AİLENİN İTİRAZ HAKKI YOK

Sanıkların avukatı Selçuk Aydınlı da Adana Askeri Mahkemesi’nin verdiği karara, Gaziantep Askeri Mahkemesi nezdinde itirazda bulundu. Aydınlı itiraz başvurusunda Kantar ailesinin hukuken tahliye kararına itiraz etme hakkı bulunmadığını belirterek, “Sanıklar, verilen adli kontrol kararı kapsamında düzenli olarak imzalarını atmaktadır. Kaçma durumları yoktur. Kantar ailesinin tahliye kararına itiraz hakkı da bulunmamaktadır. Buna rağmen itiraz başvurusunun kabul edilmesi hukuka uygun değildir” dedi. Gaziantep Askeri Mahkemesi’nin önümüzdeki günlerde başvuruyu karara bağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!