Dışişleri'nden iki güçlü aday

Güncelleme Tarihi:

Dışişlerinden iki güçlü aday
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Genel seçimler öncesi, Ankara'daki spekülasyonlara rağmen Dışişleri Bakanlığı'ndan son gün gelen istifa dilekçeleri, sadece iki ismin diplomatlığa veda ederek siyasete atılmaya karar verdiğini gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Ali İrtemçelik ve Türkiye'nin Roma Büyükelçisi İnal Batu dün sürenin dolmasına saatler kala istifa dilekçelerini resmen bakanlığa sundular.

Daha önce Bakanlık Sözcülüğü görevini de yapan Batu, Dışişlerinde en kariyerli diplomatlardan biri olarak biliniyor. Batu'nun bir süreden beri sol eğilimli bir partiden milletvekili adaylığını koymayı düşündüğü biliniyordu.

İrtemçelik ise, 1991 yılındaki üç aylık Başbakanlığı döneminde Mesut Yılmaz'ın Dış Politika Başdanışmanlığı da yaptı. İki seneye yakın bir süredir, Balkanlar, Kafkasya ve Birleşik Devletler Topluluğu'ndan (BDT)'dan sorumlu müsteşar yardımcılığı görevini yürüten İrtemçelik, Türkiye'nin şimdiye dek en genç yaşta büyükelçi sıfatına ulaşan diplomatlarından biri.

İki diplomatın istifa ederek seçimler için milletvekili adaylığı startını almaları başkent kulislerinde ‘Türk diplomasisi sadece iki ağır topunu göndermekle yetindi’ yorumuna neden oldu.

Diplomasinin tecrübeli ismi Batu, CHP'den adaylığını koymayı planlarken, Mesut Yılmaz'ın 1991'deki Başbakanlığı döneminde Dış Politika Başdanışmanlığını yapan İrtemçelik ise ANAP'tan milletvekili adayı olmanın hazırlıkları içinde.

Bu arada Batu'nun görevinden istifa etmesi diplomatik çevrelerde de şok etkisi yaratırken, Roma'ya yeni büyükelçi atanana kadar, Türkiye'yi İtalya'da müsteşar Ahmet Gürkan temsil edecek. Batu'nun istifasıyla boşalan Roma Büyükelçiliği'ne hemen bir büyükelçi atanmasının mümkün olmadığı bildirildi. Dışişleri'nden alınan bilgiye göre, Batu'nun istifa etmesinin ardından, İtalya'ya yeni bir büyükelçi atanabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Roma'ya yeni bir atama yapılabilmesi için, ilk aşamada Dışişleri Bakanı İsmail Cem tarafından hazırlanacak kararnamenin Bakanlar Kurulu'na ve ardından Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararının Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e sunulması öngörülüyor.

Diplomatlığa veda

Renkli kişiliği ve Fenerbahçe'ye olan tutkusuyla bilinen Büyükelçi İnal Batu, özellikle son üç aydır Türkiye'de gündemden düşmeyen isimlerin arasında yer alıyor. Batu, eylül sonunda Sözde Kürt Parlamentosu'nun Roma'da toplanması sebebiyle İtalya'yı protesto için Ankara'ya çağrılmış, hemen arkasından da bölücübaşının İtalya'ya gitmesiyle gözler üzerine çevrilmişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!