Dışişleri Bakanı Belgrad'da

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri Bakanı Belgradda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2005 17:33

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Balkanlar'da geçmişte ”sıkıntı, acı ve çatışmalarla dolu bir dönem” yaşandığını belirterek, artık Balkan devletleri arasındaki ortak yönlerin ön plana çıkartıldığı bir işbirliği dönemini arzuladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Gül, Sırbistan Karadağ Dışişleri Bakanı Vuk Draskoviç ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Belgrad'da dün gece geç saatlerde başlayan ve bugün devam eden görüşmelerinin son derece faydalı olduğunu belirterek, Türkiye ile Sırbistan Karadağ'ın sınır komşusu olmadığını, ancak sınırları varmış gibi yakın ve komşu hissettiklerini kaydetti.

İki bakan, basın toplantısı öncesinde, Türkiye ile Sırbistan Karadağ arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi ve sosyal güvenlik konularında iki anlaşmaya da imza attılar.

Dışişleri Bakanı Gül, iki ülkenin de ortak kültür ve planları olduğunu söyledi ve iki ülke arasında siyasi ve ekonomik
ilişkilerin her zaman ileriye götürülmesi yönündeki kararlılığın görüşmelerde vurgulandığını belirtti.
Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin başlamasıyla AB ile Sırbistan Karadağ arasındaki istikrar görüşmelerinin başlamasının aynı zamana denk geldiğine işaret eden Gül, Sırbistan Karadağ'ın NATO ile ilişkilerinin gelişmesini desteklediklerini kaydetti.

Gül, Türkiye'nin Kosova'da BM'nin başlattığı inisiyatifi desteklediğini ifade ederek, tüm azınlıkların haklarının korunduğu, barış ve huzur getirecek bir çözümün ve demokratik bir yapının ortaya çıkacağını umut ettiklerini söyledi. Gül, dün Kosova'da yaptığı temaslarda da bu görüşlerini ifade ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

“Balkanlar ne yazık ki geçmişte sıkıntı, acı ve çatışmalara sahne oldu” diyen Gül, bundan sonra da bölgede ortak yönlerin ön plana çıkarıldığı ve işbirliğinin güçlendirildiği ilişkiler olması konusunda anlayış birliği içinde olduklarını söyledi.

Gül, tüm görüşmelerde ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi konusunun ele alındığını belirterek, Türk işadamlarını bölgeye yatırım yapma yönünde teşvik ettiklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Gül, geçen yıl 200 bin Sırbistan Karadağ vatandaşının Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Eminim kendilerini evlerinde hissetmişlerdir. Bu da bizi birbirimize daha çok yakınlaştıran bir konu” dedi. 

Sırbistan Karadağ Dışişleri Bakanı Vuk Draskoviç de, konuşmasında, Türkiye ile Sırbistan'ın 600 yıl önce Kosova meydanında savaşta karşı karşıya geldiklerini belirterek, “Bu savaşta Türkler kazandı ama Sırp ordusu da kaybetmedi” diye konuştu.

Sırpların ve Türklerin aynı bölgede hala yan yana, birlikte zorluklara karşı savaştıklarını ifade eden Draskoviç, Kosova'da ve diğer bölgelerde bulunan Osmanlı mirasının korunması için çalışmaların başlatıldığını kaydetti.
Türkiye'nin NATO'nun önemli bir üyesi olduğunu, Sırbistan Karadağ'ın NATO'nun bir parçası olmak istediğini belirten Draskoviç, Türkiye'yi AB ile müzakerelere başlaması nedeniyle tebrik etti. Draskoviç, “Türkiye'nin bir an önce AB'ye üye olmasını içtenlikle dileriz” diye konuştu.

“Hayat yeni bir tarih yazıyor” diye konuşmasına devam eden Draskoviç, Sırbistan Karadağ ve Türkiye'nin her alanda birbirlerine yaklaşma ve ilişkilerinin gelişmesi yönündeki çaba gösterdiklerini kaydetti. Draskoviç, iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesi yönünde, gelecek dönemde pek çok anlaşmaya daha imza atacaklarını ifade etti. Görüşmelerde Kosova konusunu da ele aldıklarını belirten Draskoviç, Türkiye'nin Kosova konusundaki yaklaşımından memnun olduğunu, kendilerinin de tüm azınlıkların haklarının korunmasından yana olduğunu kaydetti.

Draskoviç, Kosova ile ilgili bir soru üzerine, BM Genel Sekreteri'ne sunulan raporun 24 ekimde ele alınacağına işaret ederek, kendilerinin bu konudaki pozisyonlarını geliştirdiklerini ve yeni bir dönem ve yeni bir hükümetle farklı bir uzlaşma noktasına geldiklerini belirtti.

Draskoviç, Arnavutların ise “ya bağımsızlık ya ölüm” şeklindeki yaklaşımlarını değiştirmediklerini belirterek, uluslararası toplumun da desteğiyle varılan uzlaşma noktasının “bağımsızlığın gerisinde ancak otonominin ilerisinde” bir noktada olduğunu kaydetti ve ”umarım uluslararası toplum bu uzlaşmayı destekleyecektir” dedi.
Vuk Draskoviç, bölgede sınırların artık değişmemesi gerektiğine inandıklarını da kaydetti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!