Diplomatik abluka

Güncelleme Tarihi:

Diplomatik abluka
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı, dün Avrupa ülkelerinin büyükelçilerini teker teker çağırarak,‘‘Apo'yu ülkenize almayın’’ uyarısında bulundu. Avrupa'yı diplomatik ablukaya alan Türkiye, Yeni Zelanda ve Japonya'nın da Avrupa büyükelçilerini davet ederek, bölücübaşına Uzakdoğu ve Pasifik kapılarını da kapattı.

Türk Dışişleri Bakanlığı, dün, son yılların en yoğun trafiğine sahne oldu. Öcalan üzerindeki kıskacı gittikçe daraltan Ankara, bu amaçla tüm Avrupa nezninde girişimler başlattı. Avrupa ülkelerinin Ankara'daki büyükelçileriyle Türkiye'nin yurtdışındaki ilgili tüm temsilcilikleri Öcalan konusunda uyarıldı. Türkiye, Ankara'da Avrupa'daki görev yapan Türk büyükelçileriyle planladığı toplantıyı da erteledi. Büyükelçilere ‘‘yerinizden ayrılmayın’’ talimatı verildi. Interpol Daire Başkanlığı'nın da Interpol Genel Sekreterliği'ne başvurarak, Öcalan'ın tutuklanması için tüm üye ülkelerin uyarılmasını istediği öğrenildi. Interpol'ün uyarısı üzerine Interpol Genel Sekreterliği üye ülkelere Türkiye'nin isteminin yerine getirilmesi için mesaj iletti. Türkiye Avrupa'ya bölücübaşının asla kabul edilmemesi yönündeki uyarısını dün yaptığı girişimlerde bir kez daha yineledi. Bir Dışişleri yetkilisi, ‘‘Öcalan için Türkiye sonuç alana dek, bu konuda baskı politikasına devam edecektir’’ dedi. Dışişleri'ndeki yoğun trafik, sabah erken saatlerde başladı. Öcalan'ın, Avrupa'da barınabileceği ülkeler arasında adları geçen Norveç, Belçika, İsviçre, Yeni Yugoslavya Cumhuriyeti ve Danimarka'nın büyükelçileri teker teker Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı. Dışişleri, Avrupa ile yetinmeyerek, Japonya ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçilerini de davet ederek, Öcalan'a Uzakdoğu ve Pasifik kapılarını da kapattı. Dışişleri ayrıca, Baltık ülkeleri ve eski Sovyet Cumhuriyetleri ile de temasa geçerek, bölücübaşı için bu ülkelere de uyarıda bulundu.

SIRPLAR BİLE İSTEMİYOR

Öcalan'ın, Avrupa'da gidebileceği ülkeler arasında adı ilk sıralara yerleşen Yeni Yugoslavya Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Danko Tanaskoviç, ‘‘Kosova yüzünden tüm dünyanın gözleri bizim üzerimizdeyken, bir de başımıza Apo belasını almamız sözkonusu olamaz’’ dedi. Belçika Büyükelçisi Alexis Brouhns ise dün Dışişleri'nden çıkarken, Öcalan'ın Belçika'ya gelmesinin hoş karşılanmayacağını belirterek, ‘‘Bize gelme girişiminde bulunmadı’’ diye konuştu. İsviçre Büyükelçisi Andre Faivet, Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı görüşmenin ardından, bakanlıkta rutin bir çalışma ziyareti yaptığını ve kimsenin kendisinden Öcalan'ı sormadığını öne sürdü.

Dünyayı dolaşmış

16 Ocak tarihinde Roma'dan ayrılan ve önüne çıkan her havaalanına inip kalmak için yalvaran bölücübaşının güzergahıyla ilgili o kadar çok söylenti çıktı ki... Bu iddiaların hepsi doğru olsa Abdullah Öcalan'ın şimdiye kadar en az 31 bin 157 kilometre yol yapmış olması gerekiyor. Bu da dünyanın çevresinin tam üçte ikisi. Terörist başının izlediği öne sürülen güzergahların dökümü şöyle:

Roma - Moskova 2347 km

Moskova - Minsk 618 km

Minsk - Johannesburg 8267 km

Johannesburg - Erivan 8100 km

Erivan - Kuveyt 3750 km

Kuveyt - Bağdat 375 km

Bağdat - Trablusgarp 2455 km

Trablusgarp- Rotterdam 1598 km

Rotterdam - Atina 2083 km

Atina - İsviçre 1564 km

Toplam 31157 km

Die Welt: Apo'nun Hollanda uçuşu senaryo

Almanya'daki günlük ‘Die Welt’ Gazetesi, bölücü örgütün başının, aslında hiçbir zaman Rotterdam'a uçmadığını ve Hollanda makamları tarafından iniş izni verilmemesiyle ilgili haberlerin de ‘sadece bir senaryo’ olduğunu ileri sürdü. Die Welt Gazetesi'nin, Lahey'deki hükümet çevrelerinden aldığı bilgilere dayanarak verdiği haberde, terör örgütünün başının Rotterdam Havaalanı'na iniş yapmak istemesine ilişkin haberlerin, bilinçli olarak ortaya atılan ‘birer balon’ olduğu iddia edildi. Gazete, ‘Bu deneme, Öcalan’ın gerçekten Hollanda'ya gelmesi halinde, yaşanacak olası gelişmelerin görülmesi içindi' diye yazdı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!