Diplomalı ritimciler

Güncelleme Tarihi:

Diplomalı ritimciler
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yarkın Türk Ritim Grubu bugün saat 21.30'da Babylon'da bir konser verecek.

Dört maharetli perküsyoncu. Darbuka, tef, kudüm gibi çok bilinenlerin yanısıra halile, asma davul gibi pek tanınmayan çalgılar ve sini, küp, testi gibi günlük hayattan objeler onların elinde dile geliyor. Hatta bülbül kesiliyor. Vurmalılar arasındaki ton farklarını kullanarak kendi müziklerini yaratıyorlar. Ünlü davulcu Jack DeJohnette'ın ‘‘Perspektifi olan, adanmışlığı yansıtan, saf bir müzik'' diye tanımladığı çalışmalarını geçen yıl bir CD'de topladılar. Perküsyonculara başucu kitabı olabilecek bu çalışmadan sonra şansları döndü. Şimdi dünyaya açılıyorlar. Grubun kurucusu Fahrettin Yarkın'la Babylon'daki konseri öncesi, grubun yeni projelerini konuştuk.

Geçen yıl yayımlanan ilk CD'niz ‘‘Ten'' ilgiyle karşılanmış, övgü almıştı. Yurtdışında ilgi çekti mi?

Warner Bross'la bir anlaşma yaptık. Albüm geçen ayın sonunda Almanya'da yayımlandı. Fransa ve İngiltere'de sonra tüm Avrupa ve ABD'de satışa sunulacak. CD piyasaya çıktıktan sonra Alman basını ilgi gösterdi. Birçok röportaj yapıldı. Ayrıca İngiltere'de Songline ve Folkroots adlı dergilerin eleştirmenlerinden övgü aldık. Albümden bir parça Der Spiegel'in okuyucularına vereceği World Music CD'sinde yer alacak.

Yurtdışı konser programınız yoğun mu?

Mayısta Almanya'da beş konser vereceğiz. Temmuzda Hamburg Caz Festivali'ne davetliyiz. AB'nin Dünya Müzik Günü nedeniyle Berlin'de gerçekleştireceği ve dünya TV'lerinde naklen yayımlanacak konsere davet edildik. Haziranda da İsrail'de iki konser vereceğiz. Şimdilik netleşenler bunlar.

Konserde sürpriz var

Jack DeJohnette'la İstanbul'da verdiğiniz konserden sonra ünlü davulcuyla çalışma fırsatınız oldu mu?

CRR'deki konserden sonra çok memnun olduğunu, ilk fırsatta yine birlikte konser vermek istediğini söyledi. Bu kez grubum olmadan, birlikte konser verelim dedi. Konser sayısını çok azalttığı ve başka projeler üzerinde yoğunlaştığı için henüz bu tasarı gerçekleşemedi.

Grubun dört kişilik çekirdek kadrosunda değişiklik var mı?

Hayır. İki genç arkadaşımız Bekir Sakarya ve Baykal Doğan grubu kurduğumuzda konservatuvarda öğrenciydi. Mezun oldular. İkisi de artık daha fazla grubun içinde.

Bu akşamki konserin kadrosunda konuk müzikçi var mı, konser repertuarı ‘‘Ten''de yer alan parçalardan mı oluşacak?

İmkán bulabilseydik Zurnacı Kaba Hasan'ı getirecektik. Fakat olmadı. Gruba klarnetçi Göksun Çavdar, neyzen Volkan Yılmaz, klavyeci Kıvanç Haseki, basçı Emrah Günaydın eşlik edecek. Eğer bir terslik olmazsa dinleyicilere sürpriz yapmak, albümdeki bir parçayı geniş bir vurmalı kadrosuyla seslendirmek istiyoruz.

Yarkın ilk kurulduğunda dokuz kişiydi, istediğiniz tınıyı yakalamak için dört kişiye inmiştiniz. Şimdi büyük gruplar için müzik tasarlıyorsunuz. Fikir mi değiştirdiniz?

Hayır, grubun çekirdeği dört kişi. Büyük düşünmeye çalışıyoruz. Aynı tınıyı yakalayacak ekip kurmak zor. Müzikçi ve sponsor bulmak gerekiyor. Mesela Japon Kodo davulcularını çağrıştıracak bir projemiz var. 40 davulcu, Anadolu'nun zengin ritm dağarcığını kullanarak, sahnede otantik ezgiler ve danslarla süslenen bir gösteri sunacak. Bu proje için sponsor arıyoruz. Bir başka projemiz İpekyolu adını taşıyor. Çin'den başlayıp Makedonya'ya kadar uzanan, müzikal bir yolculuğun CD'sini hazırlamak istiyoruz. Perküsyon ön planda olacak ve yerel müzikçiler de katılacak.

Bu kadar projeyle ikinci CD'nin repertuarını da hazırlamış olmalısınız. Ne zaman yayımlanacak?

‘Ten’in dünya piyasasına çıkmasıyla birlikte yeni olanakların açılacağını düşünüyoruz. Bu yüzden ikinci albüm için acele etmiyoruz. Ama repertuarında yer alacak parçaları şimdiden konserlerde çalmaya başladık. Çala çala olgunlaşacak, son şekillerini kazanacaklar. Bu akşamki konserin repertuarında da böyle parçalar var.

Şeyhbender Sok. 3, Asmalımescit-Tünel. Tel:(0212) 292 73 68

Bilet fiyatları: tam 6 milyon, öğrenci 4 milyon. Bilet satış noktaları: Mavi Jeans Beyoğlu (249 37 58), Nişantaşı Akusta (230 22 61), Tünel Lale Plak (293 77 39) ve tüm Vakkorama’lar.

Kodo’dan

Grubun kurucusu Fahrettin Yarkın ve kardeşi Ferruh Yarkın İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı mezunu. İkisi de TRT'nin Türk Müziği bölümünde ritim sanatçısı olarak görev yapıyor. Fahrettin Yarkın, vurma çalgılardan oluşan bir grup kurma fikrinin 1990'daki Japonya ziyareti sırasında ortaya çıktığını söylüyor: ‘‘Bir ritim okulunu gezerken şunları düşündüm: Bizde müthiş bir perküsyon ve ritim zenginliği var. Davulundan el maşasına, bendir, kudüm, darbuka, tefe kadar onlarca enstrümana sahibiz. Biz de Kodo davulcuları gibi, kültürümüzü, ritimlerimizi dünyaya tanıtacak bir grup kurabiliriz.''

Yarkın Türk Ritim Grubu 1995'teki ilk kadrosunda dokuz konservatuvarlı perküsyoncu yer alıyordu. İstedikleri tınıyı yakalayamayınca kadro dört kişiye indi. Geleneksel vurmalı çalgıların yanısıra sini, maşa, testi gibi günlük hayattan ojler de grubun enstrüman dağarcığına katıldı. 1995'te BÜ'de ilk konserini veren grup son beş yılda yurt içi ve dışında solo ve Rova Saksofon Dörtlüsü, Jack DeJohnette gibi caz grupları ve ustalarıyla birçok konser verdi. Anadolu vurmalı çalgıları ve ritimlerinin zenginliğini yansıtan ilk albümleri ‘‘Ten'' geçen yıl yayımlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!