Dinlerin hoşgörüsü

Güncelleme Tarihi:

Dinlerin hoşgörüsü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'da Noel ayini

Hıristiyan dünyası, Hazreti İsa'nın doğum gününü kutlayıp dua etti. Türkiye'deki Hıristiyanlar da, bağlı oldukları kiliselerde ayinlere katılarak Noel'e girdiler. İtalya ile yaşanan Apo sıkıntısı, İstanbul'daki Noel kutlamalarının da tadını kaçırdı. Her yıl en renkli Noel kutlamasının yapıldığı Vatikan'a bağlı Sent Antuan Kilisesi, 92 yıldır ilk kez geleneksel Noel ayinini iptal etti. Bölücübaşının Roma'da yakalanmasından sonra bir grup PKK yanlısı eylem yaptıktan sonra kiliseye kaçmış, polis de göstericileri kiliseden zor kullanarak çıkarmıştı. Kilisede sadece 'Messa Festiva' ayini gerçekleştirildi. İstanbullu Katolikler Sent Antuan Kilisesi'ndeki ayinin ertelenmesiyle Saint Esprit Katedrali'ndeki Noel ayinine yoğun ilgi gösterdi. Harbiye'deki Notre Dame de Sion Lisesi içindeki katedral geceyarısı yapılan geleneksel Noel ayini sırasında hınca hınç doldu. İstanbul'da yaşayan ve çoğunluğunu Gregoryenlerin oluştuğu Ermeni cemaati ise Hazreti İsa'nın doğuşunu ve vaftiz edilmesini 6 Ocak'ta yapılacak ayinlerle kutlayacak.

Hırka-i Şerif ziyarete açıldı

Hazreti Muhammed'in, vasiyet ederek Veysel Karani'ye bıraktığı hırkası, Fatih'teki Hırka-i Şerif Camii'nde dün ziyarete açıldı. Hz. Muhammed'in vasiyeti üzerine ölümünden 5 yıl sonra Veysel Karani'ye verilen hırka, ziyaret ve korunması için Sultan Abdülmecit Han tarafından 1851 yılında yaptırılan Hırka-i Şerif Camii'ne konulmuştu. Hırka-i Şerif'in ziyarete açılması nedeniyle önce Kuran okundu. Tekbir getiren ziyaretçiler, cam muhafazadaki Hırka-i Şerif'i görmek için sıra oluşturdular. Açılışa İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş, Hırka-i Şerif'in varisi Nuriye Köprülü ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bazı ziyaretçilerin, gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Ziyaret ramazan süresince saat 09.00- 16.00 arasında yapılacak ve arife günü ikindi namazından sonra sona erecek. Kadir gecesi ise ziyaret, gece 02.30'a dek sürecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Beyazıt'ta bulunan Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'ndeki kutsal emanetler de dün ziyarete açıldı. Kutsal emanetler, Ramazan ayı süresince Pazar ve Pazartesi günleri dışında ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Eyüp’te cuma

Ramazan ayının ilk Cuma günü olması nedeniyle dün İstanbul'da camiler cuma namazını kılmak isteyenlerle doldu taştı. Soğuk havaya rağmen Eyüp Sultan, Fatih, Süleymaniye, Sultanahmet, Dolmabahçe'deki Bezm-i Alem Valide Sultan camilerinde yer bulamayanların, namazlarını avluda, cami dışında kıldıkları görüldü. Başta Taksim Mescid-i Şerifi olmak üzere İstanbul'daki birçok cami ve mescitte aynı sahneler yaşandı.

Yakarış

İstanbul'da çoğunluğunu Rumların oluşturduğu Ortodoks cemaati ise Noel'i Kadıköy'deki Aya Triada Kilisesi'nde, önceki gece düzenlenen ayinle karşıladı. Kutlamalar, dün de Fener Rum Patrikhanesi'nde sürdü. Patrikhanede, Patrik Barthalomeos tarafından yönetilen ayine, Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Ksidos Fotyas da katıldı. Önceki gece ve dün düzenlenen ayinlerin sonunda vaftiz edilenlere, takdis edilmiş şarap ve ekmek sunuldu. Ayinler sırasında mum yakıldı, dualar edildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!