’Dinlenmemek’ için en iyisi konuşmayın

Güncelleme Tarihi:

’Dinlenmemek’ için en iyisi konuşmayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2008 00:00

Meclis’te ’telekulağın’ teknik ayrıntıları konusunda bilgi veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, korunma için önerilerde bulundu. ’Ortam dinlemesi’ne karşı tam korunmanın mümkün olmadığını aktaran Yıldırım, "Konuştuğumuz sürece mutlaka dinleniriz. Tek yolu, konuşmamak" dedi.

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, dün Meclis’te telekulağın teknik boyutunu anlatarak, korunma yöntemleri için milletvekilleri ve vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. TBMM Genel Kurulu’nda dün bilgi veren Yıldırım, "Yasadışı dinlemeler oluyor mu? Bu işler nasıl çalışıyor? Bunun çaresi ne?" sorularını sıralayarak yanıtlarını verdi. Yıldırım, şunları söyledi: "Yasayla şöyle bir kural getirdik: MİT, Emniyet, Jandarma başvuracak, izinleri alacak, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) gelecek. Burada yasadışı bir işlem olup olmadığının kontrolü de her zaman gerçek zamanlı olarak mümkün. Hrant Dink cinayeti, Karadeniz’de düşen İngiliz uçağı, Malatya’daki yayınevi cinayeti ve benzer birçok olay, anında bu sinyal bilgileriyle sonuçlandırılmıştır.

Rahat olmamız lazım

Bu, maksada yönelik bir dinlemedir. Eğer yasadışı bir faaliyetimiz yoksa endişe duymamıza, hayatı eziyet haline getirmemize gerek yok. Rahat olmamız lazım, aksi halde bu bir paranoyaya dönüşür ve bunun da asla çözümü yoktur. Kendimizi de mutsuz ederiz, birbirimize de şüphe ile bakarız. Bu da çağdaş toplumlarda olmaması gereken bir şey. Olmaz mı yasadışı dinleme? Olur. Nasıl olur. Ortam dinlemesi olabilir. Bu nedir? Üç beş kişi biraraya geldi. Civarınıza bir dinleyici yerleştirilebilir, siz dinlenebilirsiniz veya aranızdaki bir tanesi bir teyp veya telefonunu açmıştır, o dinleyebilir. Her zaman mümkündür. Nitekim son günlerde CHP Genel Sekreteri’nin yaşadığı tecrübe budur.

Arkadaşlar, bunu önleme imkánı maalesef yok. Dünyanın hiçbir yerinde yok. Bunun tek yolu konuşmamak. Böyle bir hayat olamayacağını da hepimiz biliyoruz. Veya dinlendiğiniz ortamda, burada (Meclis) yapıldığı gibi frekans sinyallerini kesmek. Konuştuğumuz sürece mutlaka dinleniriz. İster yasal, ister yasal olmayan hallerle.

Mahkemede asla delil olmaz

İşin pratiği bu. Peki diyelim ki, bir şekilde ortam dinlemesiyle dinlendiniz. İşte bu 5397 sayılı yasa buna da çözüm getirdi. Bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılıyorsunuz. Eğer bunu basın yoluyla deşifre ettiyseniz veya kamu görevlisiyseniz bu ceza yüzde 50 oranında artırılıyor. Ayrıca kayda alınması halinde TCK 133’te de benzer cezalar öngörülüyor. Bu tip dinlemeler asla ve asla mahkemelerde delil olarak kullanılamaz. Olsa olsa siyaseten veya şantaj amaçlı kullanılabilir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!