Dinleme kararı da dinleme de gizli

Güncelleme Tarihi:

Dinleme kararı da dinleme de gizli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2011 00:00

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), “Dinleniyor muyum?” diye kendisine başvuran vatandaşı, dinleme kararının da dinleme faaliyetinin de gizli olduğunu belirterek yanıtsız bıraktı. Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu (BEDK) da BTK’nın yanıtını “yerinde” buldu.
2 yıl önce alınan karar BEDK’nın 2 yıl önce aldığı, ancak kamuoyuyla yeni paylaştığı kararına göre, kimliği açıklanmayan bir vatandaş BTK’ya başvurarak, numaralarını verdiği iki telefonunun dinlenmesine yönelik herhangi bir kurum ya da kişilerce yapılmış bir başvuru olup olmadığını, varsa hangi tarihler arasında ne gibi bir işlem yapıldığını sordu. Aynı kişi BTK’dan, bu telefonlara ilişkin arama kayıtları ile arayan ve arananların ad ve adresleri ile baz istasyonları alanlarını gösterir dökümanların da kendisine verilmesini istedi.
Gizlilik uyarısı Bilgi talebini geri çeviren BTK, Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi Gizli Soruşturmacı ve Teknik Araçlarla İzleme Tedbirlerinin Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliği’nin, dinleme kararının da dinlemenin de gizli olduğuna yönelik maddelerini hatırlattı. BTK, başvuran kişiyi, Cumhuriyet Savcılığı’na yönlendirdi.
Yeterli ve yerinde BEDK da bu yanıt üzerine kendisine gelen şikâyeti, BTK’nın yanıtının “yerinde ve yeterli” olduğunu belirterek oy birliğiyle geri çevirdi. BEDK, bu konudaki bilgi talebini, “Kişinin izin verdiği haller saklı kalmak üzere, özel hayatın gizliliği kapsamında, açıklanması halinde kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, meslekî ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır” hükmü kapsamında değerlendirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!