Din adamı yetiştirmek hakkınız

Güncelleme Tarihi:

Din adamı yetiştirmek hakkınız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2012 00:00

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in, Fener Rum Patriği Bartholomeos’a yaptığı ziyarete Ruhban Okulu’yla ilgili karşılıklı açıklamalar damgasını vurdu.

Haberin Devamı

Diyanet kaynaklarının, “Patrikhane’ye yapılan ilk resmi ziyaret” olarak duyurduğu ziyarette, Görmez  ana kapıda Patrikvekili Metropolit Stefanos ve diğer metropolitler tarafından karşılandı. Bartholomeos, Görmez’i makam odasında karşıladı ve iki dini lider, önce karşılıklı hediyelerin verileceği kabul törenine geçti. Yemeğin de ana gündem maddesi Ruhban Okulu oldu. Yemekte Bartholomeos, “Ruhban Okulu’nun kapatılışının 40’ıncı yılında yeniden açılmasını umut ediyorduk, lakin olmadı. 41’inci yıldayız. Bugün izin verilse çoğunluğu Yunanistan’dan gelecek öğrencilerimizle Ruhban Okulu’nu hemen açabiliriz. Türkiye’den de az da olsa öğrencimiz olur” dedi. Görmez de “Ben sürecin olgunlaştığı düşüncesindeyim. Bazen siyasi isimler bazı konularda toplumun tepkisini alma çekingenliğiyle davranıyor. Ancak bizim attığımız adımlar toplumun olası tepkilerini ortadan kaldırmak için umut verici oluyor” diye konuştu. Bartholomeos’un makamında içilen kahvenin ardından basının karşısına çıkıldı. Görmez, buradaki Ruhban Okulu mesajını, “Herhangi bir dinin kendi din adamlarını yetiştirmek için başka ülkelere muhtaç olması, bu ülkenin büyüklüğüne yakışmıyor. Eğitim kurumlarının elbette tarihte, tarih boyunca var olduğu gibi aynı şekilde yine kanun ve mevzuat çerçevesinde varlığını idame ettirmesinin, bu ülkenin büyüklüğüne yakıştığını ifade etmek istiyorum” sözleriyle verdi. Görmez, şöyle devam etti: “Din özgürlükleri konusunda eğitim özgürlüğü konusunda, mabet masumiyeti konusunda kendimiz için hangi hakları istiyorsak, sizlerin de aynı haklara sahip olmasını, aynı zamanda din adamlarınızı yetiştirmenizi bir hak olarak görüyoruz. Ayrıca muadelet (mütekabiliyet) esasını ahlaki bulmuyorum. Herhangi bir ülkeye, büyük bir ülkenin ‘Sen oradaki Müslümanlara yahut dindarlara ne kadar özgürlük verirsen ben o kadar hak veririm, ne kadar haksızlık yaparsan ben de o kadar haksızlık yaparım’ demesini büyük bir ülkeye büyük bir kültüre medeniyete zaten hiç yakıştırmıyorum.”  Bartholomeos da “Ruhban Okulu’nun açılması konusunda konuşmaları pek memnuniyetle izledik. Ruhban Okulu konusuna gelince hükümetimiz çok müspet yaklaşıyor bu konuya. Öyle inanmak istiyoruz. Maalesef okulun tekrar açılması bugüne kadar gerçekleştirilmedi. Fakat biz her zaman ümitli olmaya devam edeceğiz” dedi.   

/images/100/0x0/55ea32cdf018fbb8f870e530

Haberin Devamı

Karşılıklı hediyeler

Haberin Devamı

BARTHOLOMEOS, Görmez’e altın varakla yazılmış Arapça “Allah” yazılı bir hat, Görmez ise Kuran’ı Kerim’den “Hem gizlilikte hem de açıklıkta Allah’a karşı sorumluluk bilinci içinde olun” ayetinin yer aldığı bir taş baskı hediye etti. Görmez, “Bu taş baskıda yer alan ayet ‘Ve az yemek yiyelim” ilavesiyle İncil ve Tevrat’ta da var. Bu ifadeler de taş baskıda yer alıyor” sözleriyle hediyenin üstündeki Arapça hattı açıkladı. Görmez’in ikinci hediyesi Patrik’in tespih koleksiyonuna geldi. Görmez, “Bu tespihi çekmenizi istiyorum” diyerek Patrik’e verdi, Patrik de “O zaman ben de cebimdekini size veriyorum” diyerek kendi tespihini Görmez’e hediye etti.   Hürriyet muhabirleri Okan Konuralp ve Sefa Özkaya, Görmez’in Bartholomeos’a yaptığı ziyareti başından sonuna izledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!