Dil Derneği: Yeni harf eklemek gereksiz

Güncelleme Tarihi:

Dil Derneği: Yeni harf eklemek gereksiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2001 18:02

Dil Derneği, bir dile yabancı dillerden giren sözcüklerin, o dilin söyleniş özelliklerine göre söylenip yazıldıklarını belirterek, bu nedenle, yabancı dillerden gelen sözcükler için alfabeye harf eklemenin gereksiz olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Dil Derneği`nden yapılan yazılı açıklamada, son zamanlarda gazete sütunlarında Türk alfabesi üzerine gereksiz tartışmalar yaratılmaya çalışıldığı kaydedilerek, kimi harflerin eklenmesi gerektiğinin ileri sürüldüğü ifade edildi. Atatürk`ün armağan ettiği devrimlerin en önemlilerinden birinin ``harf`` devrimi, ikincisinin ise ``dil`` devrimi olduğuna işaret edilen açıklamada, Atatürk`ün, Türkçe`nin ancak yeni alfabe ile gelişip yaygınlaşacağını düşündüğü için, önce harf devrimini yaptığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

``Türk alfabesinden başka hiçbir alfabede her sesin karşılığı olarak konulmuş harf yoktur. Günümüzde kimi çevreler ve kişilerce eklenmesi uygun görülen harfler, yabancı dillerden dilimize gelen sözcüklerin kendi dillerinde söylenişlerinde kullanılan harflerdir. Kaldı ki, bir dile yabancı dillerden giren sözcükler, o dilin söyleniş özelliklerine göre söylenir ve yazılırlar. Bu nedenle yabancı dillerden gelen sözcükler için harf eklemek gereksizdir.

`W` harfinin alfabemize eklenmesi konusu da aynı şeydir. Bilgisayarda kullanılıyor diye, Türkçe sözcüklerde bulunmayan bir harfi alfabemize almak anlamsızdır.``

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!