Dikkatli olun

Güncelleme Tarihi:

Dikkatli olun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2023 07:00

Son günlerde sosyal medya ve internet üzerinden dolandırıcılık olayları artışa geçti. Bazıları Instagram ve WhatsApp üzerinden işletmeleri taklit ederek bazılar da markaların teknik servis sitelerini taklit ederek tuzak kuruyor. İzmir, Konya, Tokat ve Kahramanmaraş’ta da bu dolandırıcılık olaylarına yenileri eklendi.

Haberin Devamı

1- BUTİĞİN INSTAGRAM HESABINI KOPYALADILAR

Konya’nın Selçuklu ilçesinde kadın giyim butiği işleten Haydar Sular, 17 gün önce bir müşterinin, butiğin Instagram hesabı üzerinden aldığı elbisenin kendisine ulaşmadığını söylemesi üzerine sosyal medya hesaplarını kontrol etti. Sular, butiğinin aynı isimle açılan sosyal medya hesabı olduğunu fark etti. Sahte hesabı kontrol eden Sular, marka ürünlerin yarı fiyatına satışa çıkarıldığı yalanı ile vatandaşların dolandırıldığını tespit etti. Delilleri toplayan Sular, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Dolandırıcılara ait 11 banka hesabını belirlediklerini söyleyen Haydar Sular’ın avukatı Sena Tan, “Şu an ulaştığımız 11 tane banka hesabı var. Bunların bir kısmına tedbir koyuldu” diye konuştu.

Öte yandan bazı müşteriler para transferinden kaygı duyduklarında, dolandırıcıların, “Merak etmeyin efendim, içiniz rahat olsun” diye yanıt vermeleri ekran görüntülerine yansıdı.

Haberin Devamı

2- YETKİLİ SERVİS YALANIYLA TELEVİZYONUNU ÇALDILAR

İzmir’in Menderes ilçesinde eşiyle yaşayan Yüksel Yeşukan’ın televizyonu arızalandı. İnternete girip arama motorundan televizyon firmasının yetkili servisini arattı. İlk çıkan linke tıklayan Yüksel Yeşukan, kendisini ‘servis elemanı’ olarak tanıtan kişiyle sözleşti. Eve gelen bu kişi, arızayı belirtip tamir için 5 bin 276 TL talep etti, ardından hem parayı hem televizyonu alıp gitti. Aradan geçen süreye rağmen, bu kişiye ulaşamayınca dolandırıldığını anlayan Yeşukan, avukatı Abdi Yaşar aracılığıyla jandarmaya şikayetçi olup savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Dikkatli olun

3- HÂKİM, SAVCI, POLİS BİTTİ ŞİMDİ ‘AVUKATIM’ DİYORLAR

Tokat’ta Ferhat Y.’ye WhatsApp’tan mesaj yazan kişi, kendisine hukuk bürosundan ulaştığını belirterek ‘dosya iptal ücreti’ adı altında para talep etti. Ferhat Y. ise “Dolandırıcılıkta sınırı aşmışsınız, size dava açacağım” diye cevap verdi. Ferhat Y., “Burası hukuk bürosu, gidin dava açın” yanıtını alınca şikayetçi oldu. Tokat Barosu avukatı Muzaffer Batuhan Kurtul, “Hiçbir avukat meslektaşım sosyal medya siteleri ya da mesaj yoluyla kimseden para istemez. Bu tür atılan mesajlara kesinlikle itibar edilmemesi gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Dikkatli olun

4- BİR PASTAYA TC KİMLİK NUMARASI

Kahramanmaraş’ta geçen yıl emniyete giden bir kişi, kiraladığı aracın bir süre sonra çalışmadığını, aracı kiraladığı firmanın sahipleri tarafından ‘Araca arıza yaptırmışsın’ denilerek, kendisine boş senet imzalattırıldığını söyledi. Çalışma başlatan polis, Atakan K. (33) ile kardeşi Ahmet K.’nın (25) işlettiği 2 ayrı araç kiralama firması aracılığıyla birçok kişiyi değişik yöntemler ile dolandırdığını tespit etti. 4 ay süren teknik ve fiziki takip sonunda 1 Kasım 2022’de 22 ayrı adrese eşzamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda aralarında komiser, noter katibi, banka çalışanı ve avukatın da olduğu 19 şüpheli gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Atakan K., savcılık sorgusunda suçlamaları reddetti. Ahmet K. ise savcılık sorgusunda suçunu itiraf etti. Savcılık sorgularının ardından mahkemeye sevk edilen şüphelilerden Atakan K., Ahmet K., Bedir K. (21), Doğan Can K. (31), Mustafa Can K., Eda K., E.K. (21) ve F.E. (27) tutuklandı, diğerleri serbest bırakıldı. Ancak Ahmet K., Atakan K., Bedir K., Doğan Can K. ve Mustafa Can K. tutuklu oldukları cezaevlerinin 6 Şubat’taki depremlerde hasar almasını fırsat bilip, firar etti. 5 kardeş, farklı tarihlerde kolluk kuvvetlerince yakalanarak tekrar cezaevine koyuldu.

Dikkatli olun

Olayla ilgili soruşturma tamamlanıp, 353 sayfalık iddianame hazırlandı. İddianamede, Mustafa Can K. ile noter katibi M.P. arasında geçen telefon görüşmeleri de yer aldı. Buna göre, Mustafa Can K., WhatsApp’tan icraya vereceği müşterisinin kimliğinin fotoğrafını atıp, ailesinin ve amcalarının TC kimlik numaralarını istediğini yazdı. Mustafa Can K., sanık M.P.’den istediği TC kimlik numaralarını aldıktan sonra kendisine pasta ve tatlı göndereceğini söyledi.

Haberin Devamı

8’i tutuklu, 23 sanık hakkında 2 ile 806 yıl arasında değişen hapis cezaları istemi ile Kahramanmaraş 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!