Dijitale yine onay

Güncelleme Tarihi:

Dijitale yine onay
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2013 00:32

Balyoz davasında “Dijital deliller güvenilir” diyen ve 237 mahkumiyeti onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, dijital delillere dayalı Askeri Casusluk davasında da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın aksi görüşüne rağmen 43 sanık hakkındaki mahkumiyet-beraat kararlarını onadı.

Haberin Devamı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tebliğnamedeki görüşüne ters çıkan karara Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda (YCGK) itiraz yolu açıldı. Başsavcılık itiraz yoluna başvurursa, Ergenekon ve Balyoz gibi Askeri Casusluk davasında da tartışılan dijital deliller ilk kez YCGK önüne taşınmış olacak. Dosya ise kararı veren İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Mahkemenin sanıklar hakkında aynen onanan mahkûmiyet ve beraat hükümleri kesinleşti. Ancak, örgüt yöneticiliğinden cezalandırılması istenen 2 sanık ve örgüt üyeliğinden beraat eden 1 sanık yönünden mahkeme ilk kararında direnirse, dosya bu kez mahkemenin direnmesi üzerine Askeri Casusluk davası YCGK’nın önüne taşınmış olacak. Tebliğnamedeki dijital verilere ilişkin başsavcılığın tespitinin aksine Daire, 43 sanık hakkındaki mahkûmiyet ve beraatları onadı. Yürekli’nin 2 yıl 7 ay 20 günlük hapis ve davanın bir numaralı sanığı emekli Albay İbrahim Sezer’in 15 yıl 7 ay 14 günlük mahkûmiyeti onandı. Daire, sanıklardan İbrahim Sezer ve Zeki Mesten hakkındaki, ‘Suç işleme amacıyla kurulmuş örgüte üye olmaktan’ verilen cezanın bozularak, ‘Suç örgütünü yönetmekten’ daha fazla ceza verilmesini istedi. Sanık Mehmet Emre Sezenler’in suç örgütüne üye olmaktan beraat hükmü de bozuldu. Daire, Sezenler’in ‘Suç örgütüne üyelikten’ mahkumiyetine karar verilmesini istedi. Daire, sanıklar İbrahim Sezer, Mehmet Emrah Küçükakça, Deniz Mehmet Irak, Mehmet Seyfettin Alevcan, Zeki Mesten, Yücel Çipli ve Merdan Metin hakkında devletin güvenliğine ilişkin belgelere karşı suçtan kurulan mahkûmiyet hükümlerini de eksik inceleme ve yetersiz gerekçe nedeniyle bozdu.

Haberin Devamı

Oybirliğiyle onandı

Dairenin oybirliği ile mahkûmiyet ve beraatlarını onadığı sanıklar şöyle:
İbrahim Sezer, Yekdane Ebru Ercüment, Selim Topal, Kubilay Şükrü Özdemir, Hakan Çetinkaya, Burak Çetin, Mehmet Emrah Küçükakça, Deniz Mehmet Irak, Ekrem Saltuk Baysal, Tuna Erol, Alpay Aksu, Fahri Yavuz Uras, Mehmet Seyfettin Alevcan, Ali Haydar Eser, Tamer Karslıoğlu, Adnan Yılmaz, Hatice Şenay Sarıgöz, Bahattin Şen, Mehmet Bahri Toper, Hüseyin Akın, Mehmet Koray Eryaşa, Tamer Çetin, Yankı Bağcıoğlu, Zeki Mesten, Alper Eylem Ersoy, Cem Ciran, Engin Turan, Ebru Nilhan Bozkurt, Erkan Demir, Esin Tolga Uçar, Fırat Güner Harman, Özcan Erdemir, Yiğit Ali Adlığ, Tamer Zorlubaş, Necmi Yıldırım, Ahmet Yasin Erdoğan, Murat Önder, Hakan Özergün, Cemhan Katar, Yücel Çipli, Merdan Metin, Mehmet Aygün ve Şafak Yürekli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!