Devrim şehidi Kubilay'ı andık

Güncelleme Tarihi:

Devrim şehidi Kubilayı andık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmir'in Menemen İlçesi'nde cumhuriyet ve laiklik düşmanı yobazlar tarafından şehit edilen Yedeksubay Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay, ölümünün 70'inci yıldönümünde anıldı.

Kubilay Anıtı'nda düzenlenen törene, İzmir Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan da katıldı.

Kubilay Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan anma töreninde, çeşitli mesajlar okundu. Devrim Şehidi Kubilay'ın Cumhuriyet'in yılmaz bekçisi olduğunu belirten İzmir Valisi Alaaddin Yüksel, ‘‘Cumhuriyet tarihinde rejimi yıkmak için kanlı olaylar olmuştur. Eğer tarihin tekkerrür etmesini istemiyorsanız, mutlaka tarihten ders almanız gerekir’’ dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu da gönderdiği anma mesajında, laiklik karşıtı faaliyetlerin Türk Milleti ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin azim ve kararlılığı sayesinde hüsrana uğradığını belirtti.

Kubilay olayı

MENEMEN, Erbilli Şeyh Esat'ın görevlendirdiği altı yobaz tarafından, 23 Aralık 1930'da şeriat bayrağıyla kana bulandı. Manisa yöresine dışardan gelip kamp kuran, Derviş Mehmet'in önderliğindeki yobazlar, esrarlı sigara içip, ellerinde silahlarla Menemen'deki Müftü Camii'ne gitti. Derviş Mehmet ve yandaşları camiyi bastı, mihraptaki yeşil bayrağı alıp belediye meydanına dikti. Kendisini ‘‘mehdi’’ ilan eden Derviş Mehmet, ‘‘70 bin kişilik hilafet ordusu geliyor. Bize katılmayanlar kılıçtan geçirilecek’’ dedi. Mürteciler, tekbirlerle sancağın etrafında dönerken, gericilerin arasına giren Kubilay, tek kurşunla yere yığıldı. Askerler de karşılık verdi, ancak manevra fişekleri kullandıkları için işe yaramadı. Derviş Mehmet ‘‘Bize kurşun işlemez’’ diye bağırırken, yaralı Kubilay'ın başını bağ bıçağıyla kesti, yeşil bayrağın tepesine iple bağladı. Bu sırada mahalle bekçileri Şevki ve Hasan silah seslerini duyup gelince, yobazların açtığı ateş sonucu şehit düştü. Jandarma Alayı'nın takviye birliği ulaşınca, elebaşılar öldürüldü. Kaçanlar ve suç ortakları yakalanıp yargılandı. 28 kişi Menemen sokalarında idam edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!