Devrim için peçesini attı

Güncelleme Tarihi:

Devrim için peçesini attı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2011 00:00

Dünya, Nobel Barış Ödülü’nü iki Liberyalı kadın ile paylaşan Yemenli aktivist Tevekkül Kerman’ı konuşuyor. Arap Baharı’nı yeşerten tohumları atan eylemcilerden olan Tevekkül Kerman, birkaç yıl önce bir TV programında peçesini çıkarmasıyla tanınmaya başlayan yüzüyle Yemen’deki reform hareketinin sembolü oldu.

Haberin Devamı

YEMENLİ Tevekkül Kerman düne kadar, insan hakları çevrelerinde tanınan, ancak ünü Yemen sınırlarını pek de aşmamış bir eylemciydi. Nobel Barış Ödülü’yle birlikte Tevekkül Kerman, dünyanın en çok konuştuğu kadınlardan biri oldu.

BÜYÜK HABERİ ÇADIRDA ALDI / FOTO GALERİ

Üç çocuk annesi Kerman (32) muhafazakâr bir toplumda liberal sayılabilecek bir kadın aslında. Ailesi Müslüman Kardeşler’e yakın Islah Partisi’nin önde gelenlerinden. Tevekkül ise daha fazla özgürlük, eğitim ve iş fırsatları için yürütülen eylemlerde sesini yükselten Zincir Tanımayan Kadın Gazeteciler diye anılabilecek bir sivil toplum kuruluşu örgütünün lideri. Arap diktatörleri demir yumrukla ülkelerini yönettiği dönemde gizliden gizliye Arap baharının tohumlarını atmaya başlayan isimlerden biri Tevekkül Kerman.

/images/100/0x0/55eabdf1f018fbb8f893ca69


En büyük destekçisi eşi

Yemenli kadının, tanıdık bir yüz olması ise peçesini çıkarmasıyla birlikte oldu. 2004 yılında bir insan hakları konferansında konuşma yapmaya çağrılmıştı. Davetlilerin gözleri önünde kendisine engel olduğunu söylediği peçeyi çıkarıp kenara koydu. Her ne kadar başta tepki gördüyse de güçlü bir aileden geliyor olması bu reaksiyonları sınırlı tuttu. Devlet Başkanı Salih ise fotoşopla kadın aktivisti bir çadırda erkek eylemcilerle tek başına oturuyormuş gibi gösteren fotoğraflarını yayınlarak gözden düşürmeye çalıştı.

İlk kadın başkan olur mu

Ancak kadını, erkeği; müthiş bir enerjiyle koşuşturan, insan hakları, kadın hakları, basın özgürlüğü için nefes tüketen bu kadını desteklemeye devam ediyor. En büyük taraftarı ise eşi Muhammed El-Nehmi. Tevekkül’ün arzusu, koltuğunu bırakmak istemeyen Yemen Başkanı Ali Abdullah Salih’in artık gitmesi. Haftalardır başkent Sanaa’nın Değişim Meydanı’da bir çadırda eylem yapması bundan. Kocasının hayali ise Tevekkül’ü bir gün ülkenin ilk kadın devlet başkanı olarak görmek.

Nobel’in gizli mesajı

Nobel Barış Ödülü’nü bu yıl Liberyalı iki kadının yanı sıra Tevekkül Kerman’a veren Nobel Komitesi, aslında gizliden de bir mesaj verdi. Ödül Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland, Kerman’ın Batı’da şüpheyle karşılanan Müslüman Kardeşlere yakın El Islah Partisi üyesi olduğuna da işaret etti. Jagland, “Bu tür hareketlerin (Müslüman Kardeşler), çözümün önemli bir parçası olabileceğine dair birçok işaret var” diyerek açıklamada bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!