Devletin beyni Konya Kozağaç

Güncelleme Tarihi:

Devletin beyni Konya Kozağaç
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2013 00:00

Geçen haftalarda yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında, devletin tüm gizli bilgilerin yer alacağı Ulusal Veri Merkezi’nin projesi de paylaşıldı.

Haberin Devamı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, toplantıda Ulusal Veri Merkezi’nin maket görüntülerini katılanlara da gösterdi. Yıldırım, Kozağaç’ın deprem ve diğer doğal afetlere dayanıklı olduğu için seçildiğini bildirdi.

GÜVENLİK DUVARI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, savunma merkezi kurmak için protokol imzalanmıştı. Ulaştırma Bakanlığı, TÜBİTAK ve Savunma Sanayiinin bizzat içinde olduğu çalışmayla “güvenlik duvarlarını” aşmaya çalışanlara karşı savunma yazılımları gerçekleştirildi. Kamu kurumlarının kendi birimlerindeki gizli verileri, tek bir merkezde daha güvenlikli bir sistemle depolanacak.
Çalışmaları bir grup gazeteciye değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, toplantıda tasarrufu ve kamu kurumları arasında veri paylaşımını artırmak, siber tehditlere karşı daha güçlü bir yapılanma sağlamak için Ulusal Veri Merkezi çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Ergün, kamunun kullandığı ortak yazılımların artık toplu alımla tedarik edileceğini söyledi.

Haberin Devamı

TÜM YAZILIMLAR TEK ELDEN

Ergün, toplantıda, e-devlet uygulamalarıyla ilgili çalışmaların masaya yatırıldığını ve yeni bir dönemin başlatıldığını belirterek, şunları söyledi: “Bu yazılımları her kurum ayrı ayrı satın alıyor. Bu durumda her kurumun talebi düşük olduğu için yüksek fiyatlar çıkabiliyor. Tüm kurumların temel yazılım ihtiyaçları toplansa ve devlet tek bir alıcı olarak satıcının karşısına çıksa daha düşük fiyat alınabilir diye düşünüyoruz. Tıpkı SGK’nın ilaç alımında tek bir kamu müşterisi olarak çıkması gibi. Bu kapsamda gerekli çalışmalar başlatılacak ve BTYK toplantılarına raporlanacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!