Devlete karşı gelmedi eleştiri hakkını kullandı

Güncelleme Tarihi:

Devlete karşı gelmedi eleştiri hakkını kullandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2002 01:40

FP'nin kapatılma kararına muhalif kalan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Merve Kavakçı'nın, TBMM'deki ‘türban skandalını’ savundu. FP'nin kapatılma kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu öne süren Kılıç karşı oy yazısında, ‘‘Partinin kapatılmasında ağırlıklı olarak gerekçe gösterilen bayan bir milletvekilinin başörtüsü ile yemin etmek üzere TBMM'ne gelmesini de sözleşmeye aykırı eylem olarak kabul etmek olanaklı değildir’’ dedi.

Kılıç, herhangi bir yasada milletvekilinin kıyafetine ilişkin kural bulunmadığını da ileri sürdü.

SADECE ELEŞTİRİ

Kılıç,
üniversitelerde ‘komedi haline getirilen’ kıyafet sorununun, ifade özgürlüğü sınırları içinde terör ve şiddete başvurmadan eleştirilmesini ve demokratik hakların kamuoyuna duyurulmasını sağlayan davalı partiye verilen kapatma fiili ile cezanın arasında ölçüsüzlük bulunduğunu öne sürdü.

Tüm siyasi partilerin, üniversitelerdeki kıyafet sorununa karşı gerek TBMM'de, gerekse dışında olumlu-olumsuz görüş açıkladıklarını kaydeden Kılıç, bu söylemlerin ‘‘Devlete karşı geliş değil, uygulamaya yönelik bir tepki ve eleştiri olarak kabul edilmesi gerektiğini’’ savundu. Kılıç, şöyle devam etti:

‘‘Devletin milletiyle bölünmez bütünlüğü ve laiklik ilkesini Anayasa ve yasalarla teminat altına almak, devletin yapısal güvenliği açısından yeterli sayılamaz. Devletin görevi, düşünceleri ve inançları, ‘devletleştirmek' değil, alacağı tedbirlerle güvenli ve özgür bir ortamda bireylerin ve siyasal örgütlerin terör ve şiddete bulaşmadan kendilerini ifade edebilmelerine olanak vermektir. Kendini korumanın esas teminatı budur. Siyasal partilerin fonksiyonlarını yerine getirirken tabi olduğu ‘özgürlük alanı' ile ‘yasak alanın' sınırlarının çağdaş anlayışlara uygun olarak belirlenmesi zorunludur. Partileri, devletin resmi kurumları olarak algılayan bir anlayış, yasak alanı çok geniş tutmak gereğine inanır. Böylece, parti sayısı çok olsa bile, farklılığın olmadığı, tek düşüncenin dayatıldığı, tek partili sistem yaratılmış olur.’’

TERÖR VE ŞİDDET YOK

Kılıç,
FP'lilerin bu söylem ve eylemlerin ‘‘Aktif, saldırgan terör ve şiddet unsuru taşıyan eylemlerle’’ bütünleştiğine ilişkin somut deliller sunulamadığını da iddia etti.

LAİKLİK OTURDU

Kapatmaya karşı çıkan diğer üye Sacid Adalı ise ‘‘FP'nin türbanla biraz daha fazla ilgilenmesi onun sistem dışına çıktığını göstermez’’ dedi. Adalı da kapatma kararının AİHS'ne aykırı olduğunu, önemli olanın partilerin kapatılmadan sistem içine sokulması olduğunu öne sürdü.

DEVLETE BAŞKALDIRI

FP’nin RP'nin devamı olduğu gerekçesiyle de kapatılması gerektiğini savunan üye Yalçın Acargün ise karşıoyunda ‘‘Merve Kavakçı, RP döneminde özellikle yetiştirilmiştir’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!