Devlet özür dilesin

Güncelleme Tarihi:

Devlet özür dilesin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Siirt'te görkemli bir şekilde başlayan CHP'nin ilk Bölge Kadın Kurultayı'nda koşuşan Baykal, devletin Güneydoğu halkından özür dilemesi gerektiğini söyledi. Kurultay, aşırı kalabalık yüzünden spor salonunun bahçesinde yapıldı.

CHP'nin ilk Bölge Kadın Kurultayı dün Siirt'e görkemli bir kalabalıkla yapıldı. Baykal, Kürtçe ‘‘Tu çevani, Bıxer Hate- Hoşgeldin, nasılsın’’ anonsuyla karşılanırken, Kürt kökenli kadınlara, CHP iktidarında barış vaadinde bulundu. Baykal, bölgedeki terör nedeniyle hayatını kaybedenleri de asker ve PKK'lı diye ayırmayarak, ‘‘28 bin evladımız öldü, 15 bin yaralımız var. O taraftan, bu taraftan. Hepsi anasının kuzusu, hepsi bu toprağın insanı’’ dedi. Baykal, devletin Güneydoğu halkından özür dilemesi gerektiğini de söyledi. Siirt'teki Kadın Kurultayı, aşırı kalabalık nedeniyle, spor salonunun bahçesinde yapıldı. Kürtçe ‘‘Hoşgeldin, nasılsın’’ anlamına gelen ‘‘Tu çevani, Bıxer Hate’’ anonsuyla karşılanan Baykal, toplantıda yaptığı konuşmada, Kürtlerin etnik kimliğinin tanınmasını ve buna saygı duyulmasını istedi. Güneydoğu halkının devletten iş ve etnik kökenine saygı beklediğini belirten Baykal, ‘‘Şimdi Güneydoğu'da yaraya merhem sürmenin tam zamanıdır. Ankara bu şansı kaçırmamalıdır. Saddam'ın onuruna gösterilen ilgi, Güneydoğu'da kadının onuruna da gösterilmelidir. 14 yıldır çok büyük sıkıntılar yaşandı. Yüzbinlerce insanımız evinden-yurdundan koptu. Kentlerin yanında naylon kentler oluştu’’ dedi. Devletin artık halka baskı uygulamaktan vazgeçmesini isteyen Baykal, ‘‘Halk devletin değil, devlet halkındır. Devlet hukukun içine girecektir. Devlet Kürt'ün de, Arap'ın da, herkesin devletidir’’ dedi. Baykal'ın konuşmasının ardından CHP Kadın Kolları'nın organize ettiği yardım paketleri yoksul vatandaşlara dağıtıldı.

ANAP; MMP

Baykal, hükümeti eleştirirken, ANAP'a da yeni bir isim taktı ve ‘‘Milli mazeret partisi haline geldiler’’ dedi. Başbakan Mesut Yılmaz'ın kendilerine dönük eleştirilerine de sert tepki gösteren Baykal, seçimde DSP ile bir blok oluşturmaya da hazır olduklarını söyledi. Önceki akşam kaldığı Batman'da gazetecilerle sohbet ederken ANAP'ı eleştiren Baykal, Başbakan Mesut Yılmaz'ın icraat yapmayı sürekli ertelediğini, vadeler verdiğini belirterek, ‘‘Önce yılbaşı diyordu, 7 ay bekledi, yılbaşı geçti. Şimdi de CHP kurultayını bekliyoruz diyor. 5 ay da kurultay bekleyecekler. Eğer o kadar merak ediyorsa bizim kurultayı erkene alalım da ülke daha fazla zaman kaybetmesin’’ dedi. Baykal, seçim ittifakıyla ilgili sorularını yanıtlarken de, seçimde böyle bir bloklaşma olması halinde, kendilerinin doğal olarak DSP ile ittifak arayacaklarını söyledi. Ancak, DSP'nin bundan kaçınarak ANAP ile ittifaka yönelmesi ihtimali bulunduğunu da belirten Baykal, ‘‘Bundan da şikayetçi olmayız. O durumda gerçek sosyal demokratlar ayrılıp bize gelir. Bizim amacımız siyaseti merkez sağ ve merkez sol eksenine oturtmaktır’’ dedi.

Güneydoğu'nun iki yüzü

Siirt'teki kurultay, Güneydoğu'daki kadının farklı yüzlerini de ortaya koydu. Kurultay'a bölgedeki illerden gelen çok sayıda kadın katıldı. Şırnak'tan yöresel kıyafetleriyle gelen genç kızlar taktıkları güneş gözlükleriyle dikkat çekti. Kurultay salonunda ise kadınlardan bazılarının çarşaflı olduğu dikkat çekti. Çarşaflı kadınlar basın mensuplarının fotoğraflarını çektiğini farkedince, yüzlerine gizlemeye çalıştılar.

CHP'nin şevkat eli

Kurultay'a katılan kadınlar Baykal'a ulaşmak için büyük çaba harcadı. Baykal'ın yanına gelen yaşlı bir kadın, ağlayarak Kürtçe, ‘‘6 çocuğum var. Bana yardım edin’’ dedi. Baykal, tercüman aracılığıyla ne dediğini öğrendiği kadını, yanağını okşayıp teselli ederek, ‘‘Size biz sahip çıkacağız’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!