Devlet ayıbı temizlendi

Güncelleme Tarihi:

Devlet ayıbı temizlendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hayata Dönüş Operasyonu'nu değerlendiren İçişleri Bakanı Tantan, ‘‘Devletin ayıbını bu operasyon temizlemiş oldu’’ dedi. Cezaevlerine müdahale için neden bu kadar beklenildiğini halkın taktirine bıraktığını söyleyen Tantan, ‘‘Sorumluları millet vicdanında yargılayacaktır’’ diye konuştu.

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, cezaevlerinde gerçekleştirilen ‘Hayata Dönüş’ operasyonunu değerlendirdi. Tantan, ‘‘Devletin ayıbını bu operasyon temizlemiş oldu. Cezaevlerinde devletin aczini görüyoruz. Cezaevlerine müdahale etmek için yıllarca niçin beklendiğini halkın takdirine bırakıyorum. Cezaevi vahşetinin sorumlularını, millet kendi vicdanında yargılayacaktır’’ dedi. Hayata Dönüş Operasyonu ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'nda basın mensuplarına dün bir brifing verildi. Brifingde, operasyonu düzenleyen Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanı Kurmay Albay Ali Aydın, önce operasyonun başından sonuna kadar nasıl gerçekleştirildiğini anlattı. Bunun ardından operasyonlar sırasında jandarmanın çektiği video görüntüleri ekrana yansıtılarak, operasyonun çarpıcı noktaları gösterildi. Brifingin ardından, sorularını cevaplandıran Tantan, şöyle konuştu:

HALK MİMARLARI GÖRDÜ

Bu ayıbın mimarlarını ve aktörlerini halkımız bu operasyonla tanıma fırsatı elde etmiş oldu. Bu sistemin mimar ve aktörleri, basında kendi gerçeklerini anlatarak bu yozlaşmışlığın, kanunsuzluğun nasıl gerçekleştiğini de kendi anlatım ve ifadelerinde halkımızın bilgisine sundular.''

DEVLET HAKİM OLSAYDI

Eğer cezaevleri devletin kanun ve hakimiyeti içerisinde olmuş olsaydı, güvenlik güçleri tarafından yakalanarak cezaevine konulmuş, ilk defa suç işlemiş olan terör örgütü militanlarının, belki de içeride bu örgütün eğitimi, kıskacı ve tehdidi altında olmaksızın yeniden hayata dönmesi sağlanmış olacaktı.

HALK TAKTİR ETSİN

O zaman şunu sormak lazım: (Yıllarca niçin beklenildi ve bu gençlerin cezaevlerinde bu şekilde eğitilmesine göz yumuldu?) Bunu da halkımızın takdirine sunuyoruz.

TELEFON İÇİN SİSTEM

Bildiğiniz gibi Bayrampaşa Cezaevi'nden telefonla görüşülmemesi konusunda bir sistem kurulmuştu. O sistemi de içerideki mahkumlar cezaevi civarındaki evlerden istifade etmek suretiyle, oraya kurdukları sistemle telefon görüşmelerini sağladılar.

DEVLETİN ACZİ

Burada da işte devletin aczini görüyoruz. Cezaevi içerisine girişi kontrol altına alamayan yönetim, çok büyük bir masraf etmek suretiyle görüşememesi için bir elektronik sistem kuruyor fakat o sistemi mahkumlar da bir başka şekilde deliyor.

MEVZUAT DEĞİŞMELİ

Cezaevi yönetimi, Adalet Bakanlığı'nın denetiminde ve yönetimindedir. İçişleri Bakanlığı'nın görevi, sadece dış korumayla ilgili Jandarma Genel Komutanlığı'na verilmiştir. Bugünkü mevzuat değişmediği sürece de böyle devam edecektir.

İKİ BAŞLILIK YOK

Burada iki başlılık yoktur. Cezaevindeki sorumlu, cezaevi müdürü ve cumhuriyet savcısıdır. Cumhuriyet savcısının isteği olmadığı sürece, jandarma teşkilatı cezaevinden içeri giremez. Cezaevinde hiçbir harekette bulunamaz. Tamamen cumhuriyet savcısının emir ve direktifi içerisinde hareket etmek durumundadır.

TCK, CMUK YENİLENMELİ

Ancak ülkemizde bir gerçek var ki, temel olarak kabul edilen Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu, TBMM'den yeniden geçmediği sürece ve özellikle de infaz yasası değiştirilmediği sürece terör örgütleriyle ve diğer adli suçlularla gerekse organize suç failleriyle mücadele etmek mümkün değildir.

Komutan: Bundan sonra vebal siyasinin

Hayata Dönüş Operasyonu'nu yöneten üst düzey jandarma komutanlarından biri çarpıcı açıklamalarda bulundu, siyasilere de önemli mesajlar verdi. Operasyonun başarıyla tamamlandığını belirten üst düzey yetkili, ‘‘Bundan sonrada F tipi cezaevlerinde aynı laçkalık olursa bunun vebali siyasilerdir. Zaten cezaevlerinin bu duruma gelmesinde 10 yıldan beri siyasilerin büyük sorumluluğu var. Bu olaylar tüm siyasilere ders olmalı’’ dedi. Operasyonun başarıya ulaşması ve can kaybının en az sayıda olması için emniyet ve jandarma güçlerinin ellerinden gelen tüm çabayı gösterdiğini ifade eden aynı yetkili, şöyle devam etti: ‘‘Kamuoyunda, özellikle Bayrampaşa, Ümraniye ve Çanakkale'deki operasyonların neden uzun sürdüğü tartışılıyor. Bu cezaevlerindeki terörist direnişi kısa sürede bitirebilirdik. Ancak can kaybının en az sayıda olması için yoğun çaba gösterdik. Teröristlerin günlerce teslim olmasını bekledik.’’

34 kamera izledi

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan tarafından düzenlenen Hayata Dönüş Operasyonu brifingi tam 34 kamera tarafından izlendi. Brifing nedeniyle İçişleri Bakanlığı Konferans Salonu'nda boş yer kalmadı. Brifingi, 5 ayrı televizyon kanalı canlı olarak yayınlarken, yabancı haber ve TV ajansları da toplantıyı izledi. Bu arada bazı yabancı ajanslar, Tantan'ın fotoğraflarını, daha brifing bitmeden, dizüstü bilgisayarları ve cep telefonlarıyla Avrupa'daki merkezlerine ulaştırdı. Brifingi izleyen yerli ve yabancı televizyon kanallarına, operasyonlar sırasında jandarmanın çektiği görüntülerden derlenen birer kaset verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!