DevekuÅŸu eti yiyeceÄŸiz

Güncelleme Tarihi:

DevekuÅŸu eti yiyeceÄŸiz
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 22, 2001 13:08

Kolesterol, deli dana gibi hastalık riski olmadığı için Avrupa'da tercih edilen devekuşu eti, 2002 yılının sonlarına doğru Türkiye'de de marketlere girecek. Devekuşu etinin sinirsiz, yağsız olması görünümünün kırmızı etten ayırt edilememesi ve kendine özgü çok güzel tadının bulunması nedeniyle özellikle pastırma üretimi için son derece elverişli olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

İlk devekuşu et entegre tesisini Kayseri'de kuran Alp Deniz, üretimin önemli bölümünü pastırma yapacaklarını söyledi.

Kayseri'nin Melikgazi ilçesine baÄŸlı Ağırnas beldesinde 35 bin metrekarelik alana devekuÅŸu üretim ve entegre tesisi kuran Alp Deniz, Türkiye'de çoÄŸunun anaç ihtiyacını kendisinin karşıladığı 720 devekuÅŸu çiftliÄŸi olduÄŸunu kaydetti.Â

Deniz, ülkemizde şu an 20 bin civarında yavru ve anaç devekuşu olduğunu belirterek, ''Çiftlikler halen anaç üretme aşamasında olduğu için halkın büyük bölümü devekuşu etini tadamadı. Üretim bu şekilde devam ederse 2002 yılının sonlarına doğru devekuşu sayısı 100 bine ulaşacak. Böylece marketlerden devekuşu etini alabileceğiz'' dedi.  

AVRUPA'NIN 3'TE BÄ°RÄ° FÄ°YATINA

Deniz, Avrupa'daki marketlerde devekuşu etinin kilosunun 22 dolardan satıldığını, ülkemizde ise 7-8 milyon liradan satışa sunulabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:  

 ''Türkiye'nin ilk devekuşu et entegre tesisini Kayseri'de kuruyoruz. İlk etapta 300 bin dolarlık bir harcama yapacağımız tesis, modern teknoloji ile donatılacak. Bu girişimim hem vatandaşların sağlıklı et yeme ihtiyacını giderecek, hem de yurt genelindeki üreticilere korkusuzca üretim yapma fırsatı verecek. Ben anaç verdiğimtüm üreticilerin yumurta, et ve derisini almayı garanti ediyorum.''

PASTIRMA İÇİN İDEAL  

Deniz, devekuşu etinin sinirsiz, yağsız olması görünümünün kırmızı etten ayırt edilememesi ve kendine özgü çok güzel tadının bulunması nedeniyle özellikle pastırma üretimi için son derece elverişli olduğunu kaydederek, et entegre tesisinde üretimin önemli bölümünü pastırma olarak değerlendireceklerini bildirdi.

Devekuşu pastırmasında donuk yağ kokusu ve sinir bulunmadığını kaydeden Deniz, şöyle konuştu:

''Deli dana, ÅŸap, kolesterol derdi de olmayan devekuÅŸu etlerinden yapılan pastırma, ağızda adeta dağılıyor. DevekuÅŸu pastırmasının fiyatı da çok aşırı olmayacak. Bugünkü rakamlarla 15 milyon liradan pazarlayabileceÄŸiz. Ayrıca, devekuÅŸunun kuyruk kısmında bulunan ve çokdengeli olan iç yağın karışımıyla yapılacak salam, sosis ve sucuk gibiet ürünleri de iç ve dış pazarda çok sayıda müşteri bulabilecek.''Â

Deniz, entegre tesisinde gelecek yıl aylık 300 ton devekuÅŸu eti iÅŸlemeyi hedeflediÄŸini kaydetti.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!