Dev geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Dev geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2005 15:25

Yüzüklerin Efendisi serisiyle sinema tarihine adını yazdıran Oscar ödüllü yönetmen Peter Jackson bu kez sinema tarihinin unutulmaz bir kahramanını, King Kong'u yeniden beyazperdeye getiriyor. Jackson'ın "benim en büyük takıntımdı" dediği yapım, ilki 1933'de çekilen aynı adlı filmin modern versiyonu. Başrollerde Naomi Watts, Jack Black, Adrien Brody, Andy Serkis, Jamie Bell ve Kyle Chandler var. Film 16 Aralık'ta göstrime giriyor.

Haberin Devamı

FİLMİN KONUSU

1933 yılındayız... ABD’nin büyük ekonomik bunalım yıllarında vodvil sanatçısı Ann Darrow da diğer bütün New York’lular gibi hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Anlamsız projelerde yer alarak gülünç duruma düşmek istemediği için Manhattan sokaklarında boş boş gezerek elindeki sınırlı seçenekleri değerlendirmeye çalışır. Ancak düzenle uzlaşmadığı için aç kalma noktasına gelmiştir. Açlığını biraz olsun bastırmak için bir manav tezgahından meyve çalma girişiminde bulunurken karşısına hayatının fırsatı çıkar. Genç sanatçının hayatını kurtaran kişi, maceraperest ruhlu film yönetmeni Carl Denham’dan  başkası değildir.

Ülkenin her yanını saran ekonomik kriz sırasında film yönetmeni Carl Denham da zor günler yaşamaktadır. Üzerinde çalıştığı son filmini bir türlü tamamlayamadığı için yapımcıların sabrını taşırma noktasına gelmiştir. Yapımcılar onu artık ekonomik desteklerini kesmekle tehdit etmektedir.

Haberin Devamı

Böyle bir durumda Carl’ın önünde tek seçenek kalmıştır: yeni film tasarısı Macera/aksiyon filmi için gereken  oyuncu...
 
Ancak, filmin baş kadın oyuncusunun projeden son anda çekilmesi ayrı bir sorun yaratmıştır. Kostümler hazır olduğu için tam onun vücut ölçülerine uygun yeni bir kadın oyuncu bulması gerekir. Tam da bu noktada kaderin cilvesi sonucu karşısına Ann çıkmıştır.

Buna karşılık genç kadın başlangıçta sözleşmeye imza atmaya yanaşmaz. Ancak filmin senaryosunu   oyun yazarı Jack Driscoll’ün yazacağını öğrenince filmde oynamayı kabul eder.

Yeni kadın oyuncu ve senaryo yazarının katılımıyla birlikte Denham’ın gemisi artık New York limanından hareket etmeye hazır hale gelmiştir. Gemiye binen film ekibini bundan sonrasında bilinmeyen kadere doğru tehlikeli bir yolculuk beklemektedir.

BİR FİLM İZLEDİ, HAYATI DEĞİŞTİ

Dev geri döndü
Naomi Watts ve Adrien Brody başrollerde.

Yıl 1969 ya da 1970... O sıralarda daha 10 yaşında bile olmayan Yeni Zelandalı küçük çocuk bir cuma  gecesi televizyonda siyah-beyaz “King Kong” filminin kendisi için sadece tek gecelik bir eğlence olarak kalmayacağını, geleceğine yön vererek hayatının akışını değiştireceğini o anda bilemezdi.

Haberin Devamı

Aradan yıllar geçtikten sonra o geceyi şöyle anlatıyor bu küçük çocuk yani Peter Jackson: “Film, üzerimde çok derin bir etki bıraktı. İleride yönetmen olmaya o gece karar verdim. Filmi izlerken kendi kendime, ‘Ben film yapmak istiyorum, ‘King Kong’ gibi filmler yapabilecek ünlü bir yönetmen olmayı istiyorum’ diye düşündüm. O siyah-beyaz film benim üzerimde derin ve kalıcı etkiler bıraktı.”

Filmi izlemesinin hemen ardından kendi King Kong'unun dünyasınıkurmak için kolları sıvadı Peter Jackson.
Annesinden aldığı kürklü şalı kullanarak gorilin kürkünü hazırlamaya girişti. Güzelce kesip biçtiği kürklü şalı, tellerle hazırladığı çerçevenin üzerine kapladı. Ardından Empire State Building gökdeleninin yapımına geçti. Mukavva kullanmak suretiyle gökdelen maketi hazırladıktan sonra boyama işlemine geçti.

Haberin Devamı

Küçük Peter Jackson’ın kendi elleriyle hazırladığı kürk kaplı King Kong figürü, Empire State maketi ve New York görüntüsü boyanmış yatak çarşafı bugün hala yönetmenin arşivinde duruyor.

Yönetmen Jackson "Hayatımın en büyük takıntısı" dediği King Kong filmi üzerinde 1990'lı yıllarda çalışmaya başladı. Ancak Godzila ve Mighty Joe Young'ın karşılaştığı bayarısızlık üzerine bu proje iptal edildi.

Yüzüklerin Efendisi serisiyle kazandığı başarı ona King Kong'u çekmesi için cesaret verince bu kez projeyi daha ciddi bir biçimde ele aldı.

Son olarak filmiyle ilgili şunları söylüyor Peter Jackson: "Bu filmde King Kong’un muhteşem, acımasız ve korkutucu dev goril görüntüsünü olabildiğince korumaya çalıştık. Buna rağmen izleyicinin bu filmdeki bütün karakterlerle ve özellikle de King Kong’un kendisiyle bağlantı kurabileceğini umuyorum. King Kong’un vahşi görüntüsünü koruduk ama onu izleyicinin onunla duygusal bağlantı kurabileceği ve trajik öyküsünü hissedebileceği şekilde sunmaya çalıştık. Çünkü filmin odak noktasında King Kong’un trajedisi var.”

Haberin Devamı

NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR

* Çağdaş bir güzel-çirkin öyküsü şeklinde gelişen filmin süresi 3 saat.
* 13 yaşından küçük çocukların filmi bir yetişkin ile birlikte izlemesi gerekiyor.
* Jackson King Kong'u 7 Nisan 1933 tarihinde gösterilmeye başlanan  Merian C. Cooper ile Ernest B. Schoedsack’ın  unutulmaz filmini temel aldı. Bu ilk King Kong sinema tarihinin ünlü dev gorili, Empire State Building gökdeleninin tepesinde uçakların ateşi altındayken bile avucundaki insan arkadaşını korumaya çalışmasıyla belleklerde yer etmişti.
* Filmin senaryosunda üç Oscar ödüllü Fran Walsh, bir Oscar ödüllü Philippa Boyens ve Peter Jackson'ın imzası var.
* Filmin göz alıcı bir oyuncu kadrosu var. David Lynch'in “Mulholland Drive”daki performansıyla Oscar adaylığı elde eden Naomi Watts, Piyanist'teki performansıyla Oscar ödülü kazanan Adrien Brody, Piyanist ve U571 gibi filmlerden hatırlayacağımız Alman aktör Thomas Kretschmann; ünlü aktör Tom Hanks'in oğlu Colin Hanks, Billie Elliot ve Sevgili Wendy gibi filmlerdeki performansıyla dikkat çeken genç aktör Jamie Bell kadroda öne çıkan isimler.

Haberin Devamı

KİNG KONG 1933'TE DOĞDU

Dev geri döndü
İlk King Kong'un yıldızı Fay Wray (altta). Jessica Lange (üstte) 1976 tarihli King Kong'da rol almıştı.

,İlk King Kong filmi 1933 tarihini taşıyor. Merian C. Cooper'ın Edgar Wallace ile birlikte yazdığı öyküden yola çıkarak Ernest B. Schoedsack'ın yönettiği film, o dönemin standartlarına göre bir tür teknoloji harikasıydı.

Unutulmuş bir adada bulunan dev gorilin New York’a getirilişini ve orada trajik kaderiyle karşılaşmasının fantastik öyküsünü anlatan “King Kong”das Fay Wray, Robert Armstrong, Bruce Cabot başrolleri paylaşıyordu.   Filmde stop-motion animasyon, ekran gerisi projeksiyonu, detaylı minyatürler gibi o döneme göre çarpıcı görsel efektler kullanılmıştı.

1933 yılında gösterime giren “King Kong” izleyicinin büyük ilgisiyle karşılaşarak 1 milyon 750 bin doların üzerinde hasılat topladı. Ulaştığı bu hasılat sayesinde yapımcısı olan RKO şirketinin finansal durumunu düzelterek şirketi iflastan kurtaran yapım oldu. Ardı arkası kesilmeyen izleyici ilgisi nedeniyle 1950’li yıllara kadar tekrar tekrar gösterime girdi.

1933 yapımı “King Kong”da anlatılan mistik öykünün kültürel etkisi o kadar büyük oldu ki, ilk gösteriminden itibaren günümüze kadar geçen 70 yıllık sürede çok sayıda uyarlama yapıldı. Bunların en ünlülerinden biri de 1976 tarihli King Kong. Bu filmde Jeff Bridges, Charles Grodin ve Jessica Lange başrolleri paylaşıyordu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!