Dev borsa birleÅŸmesinin önünde engeller var

Güncelleme Tarihi:

Dev borsa birleşmesinin önünde engeller var
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 17, 2011 09:20

Alman Deutsche Börse AG ile NYSE Euronext'in, dünyanın en büyük borsasını oluşturmak için yaptığı 10 milyar dolarlık birleşme anlaşmasının önünde hala bazı engeller bulunuyor.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor        Â

 

Anlaşma haberleriyle birlikte, 219 yıllık New York Borsası'nın yönetiminin Avrupa'ya taşınacağı ve diğer borsalara göre çok güçlü olacağı eleştirileri arka arkaya geldi.

 

Ancak her iki taraftan da yetkililer, süreci daha da uzatabilecek sorularla karşı karşıya bulunuyor. Bunlar arasında, yeni borsa operatörü şirketin adının ne olacağı ve rakip Chicago Emtia Borsası'nın (CME) anlaşmanın iptali için dava açarak karlı türev işlemleri piyasasını NYSE Euronext'in elinden alma iddiası da bulunuyor.

 

Haberin Devamı

Bununla birlikte, siyasi liderler de anlaşmayı desteklemek ya da karşı çıkmak için daha fazla ayrıntıya ihtiyaçları olduğunu belirtiyor.

 

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için her iki şirketin hissedarların ve düzenleyici kurumların onayından geçmesi gerekiyor. Bazı analistler de birleşmenin tekel yasalarını ihlal etmemesi için yeni şirketin bazı iş kollarını ayırması gerektiği uyarısını yapıyor.

 

Yeni şirketin CEO'su olması planlanan NYSE Euronext CEO'su Duncan Niederauer, "Önümüzde aşmamız gereken büyük engeller var" açıklamasını yaptı.

 

Başkan olması beklenen Deutsche Boerse'nin CEO'su Reto Francioni de, "Önümüzde gerçekten aşılması gereken engebeli bir yol var" ifadesini kullandı.

 

Birleşmenin sorunsuz şekilde tamamlanması durumda yeni borsa operatörünün, hem Avrupa hem de küresel çapta hakimiyet kuracağı belirtilirken, Asya'da gelişen piyasalardaki rekabette gerek CME gerekse de diğer operatörlere avantaj sağlayacağı ifade ediliyor. Yeni şirketin tezgah üstü piyasada da hakimiyet kurması bekleniyor.

 

Haberin Devamı

Bazı analistler, borsalar arasındaki bu konsolidasyon dalgasının Asya'da daha fazla birleÅŸmeyi tetikleyeceÄŸini belirtiyor. Borsaların bu çabasında, bankaların egemenliÄŸinde olan ve nispeten daha az ÅŸeffaf olan tezgah üstü alım - satım iÅŸlemlerine daha fazla dahil olmak da yatıyor.Â

 

* Bu yazı Wall Street Journal'de, "NYSE Takeover Faces Touchy Issues" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonetÂ

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonetÂ

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!