Dersim belgelerini açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Dersim belgelerini açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2011 17:31

Başbakan Erdoğan, Van'da halka seslendi. İşte Başbakan Erdoğan'ın açıklamarından satır başları:

Haberin Devamı

Belge bir bu çok önemli. Bu bakanlar kurulu kararnamesi. Diyor ki, Bağdat’ta Necah basımevinde Kürtçe olarak bastırılmış olan kitabın dağıtılmasının ve yurda sokulmasının yasaklanması, toplatılması kararlaştırılmıştır. İmza kim biliyor musunuz? İsmet İnönü ve CHP’nin bakanlar kurulu.

Tarih 4 Ekim 1944. Tabi ÅŸimdi sayın KılıçdaroÄŸlu herhalde bunları öğrendi ki yeni bir ÅŸey söylüyor. Biz yeni CHP’yiz diyor. Ama yeri geldiÄŸi zaman da ne diyor, biz Türkiye’nin en eski partisiyiz diyor.Â

Belge iki. Suriye’de yapılıp yurdumuza sokulan 1763 ve 1764 sayılı Kürtçe plağın yurdumuza sokulmasının ve dağıtılmasının yasaklanması, mevcutlarının toplattırılması kararlaştırılmıştır. 28 Ekim 1944. İmza reisi cumhur İsmet İnönü ve CHP’li bakanlar kurulu.

Şimdi geliyorum üçüncü belgeye. Ölü Haço oğlu, Süleyman Haço tarafından yazılarak 1948 yılında Halep’te bastırılan, Modern Kürt Edebiyatı isimli kitabın, yurda sokulmasının yasak edilmesi toplatılması kararlaştırılmıştır. 25 Kasım 1949 imza İsmet İnönü.

Haberin Devamı

Belge dört. Kürt Fukara Hayır Cemiyeti tarafından 1932 yılında El Cezire’de basıtırılan kitabın yurda sokulmasının yasak edilmesi ve elde edileceklerinin toplattırılması kararlaştırılmıştır. 25 Kasım 1949 imza İsmet İnönü. Altta CHP’li bakanlar.

Belge beş. Ahmedi Hani tarafından yazılan ve İstanbul’da Nemci İstikbal Matbaası’nda basılan kitabın dağıtımının dağıtımının yasak edilmesi ve elde edileceklerinin toplattırılması kararlaştırılmıştır. 13 Nisan 1950 imza reisi cumhur İsmet İnönü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!